NavMenu

(Ekonomist) Ana Drašković, Citi banka - Mi znamo kako tržište diše

Izvor: Ekonomist magazin Ponedeljak, 16.06.2008. 19:50
Komentari
Podeli

Citibank iz Njujorka je globalna banka sa čuvenog Wall Streeta koja radi u više od 100 zemalja, sa preko 200 miliona otvorenih računa za klijente i prepoznatljiva u svim krajevima sveta.

Ona je u neku ruku, simbol ovog centra svetske finansijske moći. Kada je 2006. posetio Beograd, predsednik Siti grupe za korporativno i investiciono bankarstvo za Evropu, Bliski istok i Afriku Vilijam Mils je rekao da Srbiju - zahvaljujući svom potencijalu za razvoj, geopolitičkom položaju, pozitivnom smeru i brzini razvoja - vidi kao jedno od ključnih tržišta za banku u južnoj i centralnoj Evropi.

Da li Srbija i dalje može zadržati taj potencijal, razgovarali smo sa Anom Drašković, predstavnikom Citibank u Beogradu.

Predstavništvo Citibank postoji godinu i po dana u Srbiji. Čime se ono do sada bavilo i kako procenjuje perspektive Srbije?

A. Drašković: Predstavništvo Citi banke u Beogradu je registrovano u decembru 2006, a počeli smo rad u maju 2007. Predstavništvo se pre svega bavi pronalaženjem adekvatnih poslova u Srbiji i povezivanjem klijenata iz Srbije sa našim bankarima širom sveta - u Londonu, Njujorku, Budimpešti ili Tokiju. Uvek se trudimo da odaberemo najbolji tim koji na najoptimalniji način može da izađe u susret potrebama klijenata. Istovremeno, radimo na tome da potencijalne klijente upoznamo sa vrstama usluga i proizvoda koje može da ponudi banka poput naše, a koji predstavljaju sam vrh finansijske tehnologije u investicionom i korporativnom bankarstvu, nešto što je svakako drugačije od uobičajene bankarske ponude.

Konačno, ostvarujemo vrlo dinamičnu i produktivnu saradnju sa Narodnom bankom Srbije, Ministarstvom finansija i ostalim nadležnim ministarstvima i regulatornim telima. Sa njima razgovaramo o izmenama postojećeg zakonodavnog okvira kojima bi se poslovna klima u Srbiji dodatno unapredila, zatim o potencijalnim savetodavnim uslugama za odgovarajuća ministarstva ili NBS i još puno toga.

Kada je reč o perspektivama Srbije, i mi, kao i većina investitora, očekujemo pre svega stabilnost i konzistentnost države i odluka koje donosi, jer one znače veću predvidljivost. Posledica toga je smanjenje rizika poslovanja, a od toga koristi imaju svi: i investitori - jer mogu da ulažu više, i država - jer veće investicije znače bolji život za sve građane, naravno i klijenti - jer plaćaju manju cenu za usluge koje dobijaju.

Da li još uvek važi ocena gospodina Vilijama Milsa da bi Srbija za Citi banku mogla biti ključno tržište za ovaj deo Evrope?

A. Drašković: Za sada da. Potencijal za razvoj i geopolitički položaj postoje, puno je urađeno i na planu makroekonomskih reformi, a mi se zaista nadamo da će Srbija zadržati pozitivan smer razvoja i da neće usporavati. Puno toga u životu možete nadoknaditi, ali vreme nikada.

Vi ste jedna od najvećih svetskih banaka, ali i jedina banka sa Volstrita u Srbiji. Šta razlikuje banku sa Volstrita od drugih banaka koje su prisutne u Srbiji?

A. Drašković: Daću vam primer: verovatno se i vi, a i čitaoci sećate prošlogodišnjeg finansiranja od 700 miliona evra koje je sindikat predvođen Citi bankom obezbedio za Telekom Srbije. Obim ovog finansiranja, kao i uslovi pod kojima je obezbeđen su nešto što mogu da urade samo najveće banke na svetu, one koje imaju pristup najvećem broju investitora, odličan kontakt sa njima i tim profesionalaca koji svakodnevno učestvuju u transakcijama ovog značaja. A Citi je tu bez premca.

Mi znamo kako tržište diše, kada je najbolji momenat za određenu transakciju (ponekad i razmak od nekoliko dana čini velike razlike), koji investitori imaju višak likvidnosti, itd. Takođe, zahvaljujući tome što smo banka koja radi u svakom delu sveta - imamo ogromno iskustvo i zato možemo da krojimo proizvode prema potrebama klijenta, a da im pri tom štedimo i vreme i novac. Naš cilj je da negujemo klijente, da pomažemo njihov rast i da rastemo zajedno sa njima.

U kolikoj meri finansijsko zakonodavstvo u Srbiji predstavlja prepreku ili stimulans za vaše delovanje i šta uočavate kao nedostatak finansijskog zakonodavstva?

A. Drašković: Srbija je tržište u razvoju i samim tim je jedna doza opreza na strani zakonodavca neophodna. Sa druge strane, isto tako je važno paziti da oprez ne preraste u kočnicu. Možda je najbolje tražiti paralelu sa zemljama iz okruženja koje su već prošle ovu fazu razvoja i, uz uvažavanje svih specifičnosti srpskog tržišta, birati rešenja koja su se najbolje pokazala u praksi tih zemalja. Želim da naglasim da je spremnost zakonodavnih tela da razgovaraju o poboljšanju regulatornog okvira zaista velika i uvek pažljivo saslušaju komentare i sugestije koje daju tržišni učesnici.

Vaša banka još uvek ispituje u kojoj meri će se angažovati u Srbiji. Koja područja su za vas interesantna?

A. Drašković: Kao što sam spomenula: to je rad sa državom u funkciji savetnika (prilikom izdavanja državnih ili municipalnih obveznica, IPO javnih preduzeća i sl.) ili kreditora, kao i rad sa samim preduzećima, gde su našim klijentima na raspolaganju usluge poput: private equity, kredita, hedžinga valuta ili kamatnih stopa. Dakle, radi se o uslugama i proizvodima koji nisu u tolikoj meri prisutni i u kojima mi kao banka možemo dati tržištu nešto što je zaista velika pridodata vrednost.

Kako praktično izgleda proces koji ukazuje da Citi želi da se dublje i ozbiljnije angažuje u nekoj zemlji?

A. Drašković: Sama činjenica da smo otvorili predstavništvo baš u Srbiji već govori o ozbiljnosti naših namera. Mi smo ipak jedina Wall Street banka koja je došla u Srbiju, napravila prvi korak na ovom tržištu i to je već jasan signal da smo ozbiljni i vrlo zainteresovani za Srbiju. Kao što smo rekli i na konferenciji za štampu prilikom otvaranja našeg predstavništva, naš dalji put u Srbiji zavisiće od obima poslovanja.

Šta bi mogao da bude ozbiljniji posao - upravljanje investicijama, deviznim rezervama ili kupovina neke domaće banke?

A. Drašković: Citi bank svakom poslu pristupa maksimalno ozbiljno, tako da su poređenja te vrste nemoguća. Uvek je na prvom mestu klijent i njegov interes.

Kupovina u Srbiji?

Ukoliko bi Citi kupio neku banku u Srbiji, šta bi dobili klijenti banke što bi bilo različito od drugih banaka?

A. Drašković: Naš slogan je “Citi never sleeps”, odnosno “Citi nikada ne spava”. Mi smo uvek tu za naše klijente, da ponudimo najbolje usluge u kom god kraju sveta da radimo. Profesionalnost, predusretljivost i sluh za potrebe klijenata se podrazumevaju. Tako je već 200 godina, koliko Citi banka postoji.

Imajući u vidu veličinu Citi banke, prirodno je da su ciljevi najveće finansijske institucije, odnosno banke. Da li razmatrate mogućnost kupovine neke banke u Srbiji?

A. Drašković: Nisam u mogućnosti da odgovorim na ovo pitanje.

poziv na pretplatu na

- www.emportal.co.rs

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.