NavMenu

Radojko Janić, vlasnik firme Radijator-inženjering - Od zanatske radnje do preduzetnika godine

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.04.2017. 15:04
Komentari
Podeli
Radojko JanićRadojko Janić
U Srbiji posluje veliki broj izuzetno uspešnih kompanija, koje nisu u žiži javnosti, iako zapošljavaju više stotina radnika, izvoze na velika tržišta, a po kvalitetu proizvoda pariraju svetskim gigantima. Jedna od njih je Radijator-inženjering u Kraljevu, lider na tržištu u montaži i održavanju centralnog grejanja, kao i u proizvodnji kotlova na čvrsta goriva, biomasu i naftu. Kompanija izvozi čak 80% proizvodnje i to najviše u zemlje Evropske unije i Rusiju.

Na čelu kompanije, koja broji nešto više od 400 radnika, je Radojko Janić, koji je ove godine proglašen za preduzenika godine u organizaciji revizorske kuće EY.

U razgovoru za eKapiju, Radojko Janić kaže da uspeh leži, između ostalog, u neprestanom kreiranju ideja, inovacijama i postavljanju novih ciljeva. Kaže da kompanija svake godine ima velike planove, a namera im je da u narednom periodu osvoje nova tržišta.

- Osim plasmana u zemlje Evropske unije i Rusiju, namera nam je da u narednih pet godina osvojimo tržište Dalekog istoka, Amerike i Čilea.

Radijator-inženjering je pravni naslednik zanatske radnje Radijator koja je osnovana 1991. godine, čija je osnovna delatnost bila montaža i održavanje centralnog grejanja. Za 25 godina rada, radionica je prerasla u modernu fabriku sa 400 radnika, pa nas je zanimalo kako je bilo na početku i koja je formula uspeha i trajanja.

Da nikad nije kasno za odluku o samostalnom poslu govori primer Radojka Janića, koji je u preduzetničke vode uplivao kada je imao 41 godinu.

- Bio sam zaposlen u društvenom preduzeću Magnohrom i odlučio sam da ga napustim, iako su uslovi bili korektni i primanja dobra. Znao sam da mogu više da doprinesem i želeo sam da iskoračim u nešto novo. To mi je bilo podstrek da počnem da radim za sebe i da se okružim ljudima koji će kreirati neku novu vrednost.

Kaže da je u dugogodišnjoj karijeri bilo i dobrih i loših momenata, čak i onih kada se zapitao da li sve to ima smisla. Ipak, dodaje da je pobedila njegova priroda, energija koju poseduje i velika upornost.

Sada je spokojan, jer firmu ima ko da nasledi i unapredi.

- Imam tu sreću da je Radijator porodična kompanija, da svi članovi rade u firmi. Druga generacija je već angažovana, a spremaju se i moji unuci, koji će za 4-5 godina kada završe fakultete stasati za posao. Tada planiram da se povučem i da sve predam njima.

Kompanija kontinuirano proširuje i usavršava proizvodnju, tako da se danas kotlovi prave uz pomoć najsavremenijh svetskih tehnologija. Na usavršavanju proizvoda svakodnevno radi 40 diplomiranih mašinskih inženjera. Sigurna postojanost kvaliteta, kako proizvoda tako i poslovanja firme, potvrđena je dobijanjem sertifikata ISO 9001:2008.

Radijator-inženjering poseduje i laboratoriju u kojoj se svaki proizvod detaljno ispituje, a potrebno je da proizvod dobije potvrdu od sertifikacione kuće, da bi mogao da ide u prodaju.

Firma svake godine uvodi barem dva nova proizvoda i po inovacijama su među najboljima u Srbiji. Razvoj novih proizvoda se radi u timovima i prolazi se kroz više provera i rešenja.

Novi izazov stiže u junu, kada će u Monte Karlu, kao nosilac priznanja EY Preduzetnik godine 2016, Radojko Janić predstaviti Srbiju na izboru za Svetskog EY Preduzetnika godine.

Izvoz

Jake kotlove, visokih kapaciteta Radijator-inženjering izvozi u Englesku, Finsku, Švedsku. U pitanju su kotlovi od 240 do 550 kilovata. Proizvode plasiraju i u Rusiju, međutim od avgusta 2015. godine ovo tržište je znatno oslabilo, ali je kompanija to nadomestila fokusiranjem na englesko tržište.

Prelaz sa ruskog na englesko tržište se u prethodne dve godine odvijao veoma stidljivo. Kasnije su, u saradnji sa austrijskim partnerom, intenzivnije pristupili tom tržištu i dokazali da su po kvalitetu i ceni izuzetno jaka konkurencija kompanijama koje dolaze iz Evrope.

Ove godine na engleskom tržištu se očekuje prodaja kotlova u vrednosti od 2 mil EUR. Najveći deo kotlova koje su tamo prodali jesu oni velikih snaga od 500 kilovata do 1 megavat, koje je teško dopremiti do Londona zbog toga što imaju 23 i po tone.

Marija Kambić



Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.