NavMenu

Mia Zečević, partner u firmi Novaston Asset Management - Na tržištu Srbije ima prostora za nove investitore

Izvor: eKapija Utorak, 04.04.2017. 06:51
Komentari
Podeli
Mia ZečevićMia Zečević
Kriza koju smo imali nekoliko godina unazad i koja je prouzrokovala stagnaciju kada je u pitanju gradnja na našem tržištu, ujedno je stvorila veliki potencijal i prostor za nove projekte. Tržište je ponovo aktivirano, u toku su veliki kapitalni projekti kada su u pitanju šoping centri i ritejl parkovi. Investitori su sve više zainteresovani za Srbiju, čemu je u velikoj meri doprinela i činjenica da su druga tržišta u regionu postala zasićena. Ukoliko se pogledaju npr. Hrvatska, Bugarska, Rumunija, može se videti da se u ovim zemljama u prethodnoj deceniji realizovao veliki broj projekata. Recimo, u Sofiji su od 2013. godine do danas izgrađena tri nova tržna centra (177.000 m2 ukupne površine za izdavanje), dok je u Rumuniji samo u 2015. godini izgrađeno više od 200.000 m2. Hrvatska je u ovom pogledu još ranije doživela "boom", te se još od 2012. godine tamo nalazi preko 400.000 m2 ukupne površine za izdavanje, kaže u intervjuu za eKapiju Mia Zečević, partner u firmi Novaston Asset Management.

Kompanija Novaston Asset Management sarađuje sa velikim kompanijama i investicionim fondovima koji su ulagali i dalje ulažu u tržište nekretnina u Srbiji, a svojim klijentima pružaju sveobuhvatan set profesionalnih usluga u oblasti komercijalnih nekretnina.

(Foto: stop-shop.com)
- U Srbiji su u ovom trenutku u fazi izgradnje tri tržna centra, i to u Beogradu (Rajićeva Shopping Center, Ada Mall i Big Fashion na Vidikovcu), dok je Big Fashion pred fazom otvaranja, čime će glavni grad do kraja 2018. godine dobiti novih 80.000 m2 prodajnog prostora. Beograd na vodi će dodati 93.000 m2 GLA (Gross Leasable Area) do 2019. godine. Slična situacija je u i tzv. sekundarnim gradovima, koji su interesantniji investitorima za koncept ritejl parkova. Od 2014. godine do danas je u našoj zemlji otvoreno više od 90.000 m2 GLA kada su u pitanju ritejl parkovi, dok se u naredne dve godine očekuje dodatnih 96.000 m2 GLA.

eKapija: Naveli ste da će u budućnosti biti nastavljen trend razvoja modernih maloprodajnih formata: šoping centara i ritejl parkova. Koje nove investitore u ovoj oblasti možemo očekivati?

- Možemo primetiti da su se investitori, kao što su to Immofinanz, Nepi, GTC, IKEA, Poseidon (Capitol Park projekti), BIG CEE, Aviv Arlon, AFI Group, Eagle Hills, IBC, i drugi, u poslednje vreme dosta aktivirali i ubrzali svoje projekte. Ovakva situacija će sigurno aktivirati i ohrabriti i druge potencijalne investitore. Naša kompanija je u pregovorima sa investitorima iz Turske, Indonezije, i naš cilj je da ih uvedemo na srpsko tržište, jer smatramo da još ima prostora za nova ulaganja.

eKapija: Koje nove brendove u Srbiju će dovesti moderni šoping formati?

- Sa novim projektima se otvara prostor i za nove zakupce, koji trenutno nisu prisutni na tržištu. Postoje brendovi koji već dugo žele da uđu u Srbiju, ali nisu mogli zbog nedostatka adekvatnog prostora, posebno u Beogradu, što im se sada omogućava. To su recimo LPP sa svojim brendovima Reserved, Cropp, House (dominantan modni brend u Istočnoj Evropi), CCC je već ušao na tržište, ali očekujemo i dalje širenje, posebno u šoping centrima. LC Waikiki je u dubokoj ekspanziji. Očekujemo i ulazak Decathlona. Veliki brendovi uglavnom žele da prvo uđu u glavni grad, tako da se sa razvojem novih projekata u Beogradu otvaraju vrata za njih, a nakon toga i za ekspanziju u druge gradove.

eKapija: Po čemu je srpsko tržište specifično kada je u pitanju sektor ritejl parkova?

(Foto: Radu Bercan/shutterstock.com)
- Ideja izgradnje ritejl parkova generalno prati potrebu savremenog potrošačkog društva za modernizacijom, ali i trenutne prilike i kupovnu moć stanovništva. Nažalost, veliki broj gradova u Srbiji ne može opravdati investiciju kakvu zahteva tradicionalni šoping centar, ali to ne znači da stanovništvo u tim gradovima ne može da dobije moderan prostor za kupovinu i zabavu. Upravo zato je lakše i isplativije u takvim gradovima graditi ritejl parkove i pretvarati ih u zone zabave i povoljne kupovine.

eKapija: Koji su rezultati ritej parkova koji već posluju kod nas?

- Naše iskustvo na projektima kojima upravljamo je da ritejl parkovi posluju odlično. Kupcima se sviđa moderan pristup kupovini i širok asortiman robe koji mogu naći na jednom mestu, po pristupačnim cenama. Ritejl parkovi su takođe i mesta gde se može provesti kvalitetno vreme sa porodicom zbog dodatnih sadržaja koja nude. Naravno da ima projekata koji nisu u potpunosti opravdali očekivanja, ali je to normalno u svetu nekretnina gde lokacija i pozicioniranost na lokalnom tržištu mogu značajno uticati na uspeh projekata. Naša težnja je da u svim projektima kojima upravljamo, oblikujemo ponudu na takav način da odgovara potrebama lokalnog tržišta. Rezultati koje smo do sada postigli su vrlo zadovoljavajući.

eKapija: Osluškujući domaće tržište, a u saradnji na internacionalnim kompanijama razvili ste novi koncept ritejl parkova. Recite nam nešto više o tome.

- U odnosu na ritejl parkove u regionu, a i šire, koncept ritejl parka kod nas jeste drugačiji. Srbija je pionir u implementaciji novog koncepta u vidu šoping centara na otvorenom. Reč je o specifičnom arhitektonskom uređenju koje uzima u obzir kretanje i potrebe potrošača, sa ciljem da im se olakša kupovina i stvori mesto za zabavu strateškim pristupom u rasporedu zakupaca. Da bi se to postiglo, u okviru parka se pozicioniraju i bioskop, kafići i dečija igrališta. Ovaj koncept primenjen je kod STOP SHOP ritejl parka u Nišu. U pitanju je brend ritejl parkova, koji su u vlasništvu austrijske kompanije Immofinanz. Novina su i spoljašnje mobilne "kutije" – jedinice sa modernim dizajnom u skladu sa trendovima NOVMET, koje mogu biti postavljene bilo gde u okviru svakog ritejl parka i mogu se koristiti za različite namene.

eKapija: Osim u sektoru ritejl parkova, na kojim projektima ste još angažovani?

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
- Od našeg nastanka ostvarili smo saradnju sa skoro svim investitorima koji su prisutni na našem tržištu, i to ne samo kada su u pitanju ritejl parkovi, već i šoping centri, poslovni i rezidencijalni objekti. Usko sarađujemo i sa bankama i drugim institucionalnim investitorima, kojima pružamo usluge strateškog upravljanja portfeljima nepokretnosti, kao i razvoja prodajnih mreža. Trenutno radimo na razvoju novih atraktivnih projekata sa stranim i domaćim investitorima, a, kao što sam pomenula, pregovaramo i sa novim potencijalnim investitorima da uđu na naše tržište.

eKapija: Kakvi su vam planovi za naredni period?

- Dalji razvoj i širenje kompanije u oblastima real estate i asset menadžmenta, izlazak na neka druga interesantna tržišta, kao i proširenje projekata na kojima trenutno radimo su nam u fokusu za naredni period. Rastemo i razvijamo se u skladu sa potrebama koje postaju sve veće, a sve sa ciljem da ispunimo zahteve i opravdamo očekivanja naših klijenata. Upravo iz tih razloga smo u proteklom periodu osnovali posebne timove i za marketing, fasiliti i projekt menadžment, čime smo upotpunili oblast delovanja i kompletirali usluge koje pružamo klijentima. Naše timove čine iskusni profesionalci sa međunarodnim iskustvom koji su se već mnogo puta dokazali na najznačajnijim projektima u Srbiji i regionu. Ponosni smo na činjenicu da smo za manje od četiri godine uspeli da postavimo standardne koji naši inostrani kliijenti već implementiraju i na drugim tržištima.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Nekretnine u Srbiji - Novi talas ulaganja podstiče privredu" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.