NavMenu

(Biznis)Generacije Vučetića prave nameštaj

Izvor: Biznis Petak, 09.05.2008. 15:53
Komentari
Podeli

Dragoljub VučetićDragoljub Vučetić

"DIV Čabros" iz Loznice jedna je od najuspešnijih kompanija u proizvodnji i preradi drveta u Srbiji. Već tri generacije Vučetića bave se ovim poslom, ali tek je poslednji u nizu vlasnika ove porodične kompanije postavio DIV na međunarodni nivo.

- DIV je osnovan kao privredno društvo 1999. godine. Međutim, čini se da sam posao nasledio u najgorem mogućem trenutku - kaže za Biznis vlasnika "DIV" Dragoljub Vučetić.

S obzirom na to da je najveći uvoznik bukve iz Srbije bila Kina, 2000. godine nastao je potpuni krah u drvnoj industriji Srbije.

- Kinezi su se tada otvorili i za druga evropska tržišta, tako da mi više nismo imali gde da plasiramo svoj proizvod - kaže Vučetić.

Alternativno tržište

Ipak, kako je bio u tom poslu od malih nogu i zbog odluke da se proizvodnja, odnosno obrada drveta, ne sme zaustaviti, Vučetić je, kako kaže, vrlo brzo pronašao alternativno tržište. To je bila Južnoafrička Republika.

- Bio sam tamo nekoliko meseci i došao do zaključka da nema bukve u ovoj afričkoj državi. Vrlo brzo smo krenuli da izvozimo, tako da sam problem sa bukvom odmah rešio. Preko poslovnih partnera upoznao sam svoju konkurenciju - "Čabros". Krenuli smo u neke dogovore i već 2007. godine DIV je dokapitalizacijom prešao u "Čabros International Group" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - objasnio je Vučetić.

Tada je ova kompanija iz Loznice promenila naziv u "DIV Čabros". Osnovna delatnost je izrada primarne rezane građe i finalna obrada drveta, odnosno pravljenje kreveta i vrata.

Prema rečima Vučetića, postoji nekoliko osnovnih problema koji muče drvnu industriju Srbije.

- Naime, do 2000. godine, kao i u većini slučajeva, i u ovom sektoru bilo je monopola. Međutim, od oktobarskih promena sve je urađeno da se monopoli razbiju, tako da sada imamo situaciju da svako radi šta hoće, pod parolom da nema monopola - kaže on.

Vučetić tvrdi da je bila velika greška to što su u sektor dovedeni nekompetentni i nestručni ljudi, pa se sada dešava da se uvoze trupci bukve iz Ukrajine, umesto da se ovde kupuju.

- Mislim da hitno treba da se utvrde jasni i precizni kriterijumi ko čime i na koji način treba da se bavi. To je vrlo jednostavno uraditi. Ja sam na neki način imao sreću zbog toga što sam u Južnoafričkoj Republici upoznao ljude iz "Čabrosa" koji su otvoreni za saradnju, ali neko drugi nije imao tu sreću, pa je svoju proizvodnju morao da zatvori i to sve zbog velike mere neprofesionalizma. Zbog nestručnosti ljudi u drvnoj industriji, "DIV Čabros" zadovoljava na srpskom tržištu tek deset odsto svojih potreba za bukvom - kaže Vučetić.

U društvu giganata

Najveći deo proizvodnje, i to više od 90%, "DIV Čabros" plasira na tržište Emirata i Liban. Ukupan obrt u prošloj godini bio je 626.960 EUR, dok je za ovu godinu očekivani obrt 956.000 EUR. Privredno društvo pokazuje i stabilan rast, pa je neto dobit u 2005. godini bila 1.293.000, da bi u 2006. godini dostigla 6.067.000 dinara.

Do pre nekoliko nedelja u ovom preduzeću bilo je zaposleno 50 radnika, međutim, na osnovu bodovanja vrednosti projekta DIV Ministarstvo ekonomije je kompaniji dodelilo 102.000 EUR, 2.000 EUR po novom radnom mestu, tako da sada u ovom preduzeću radi 100 ljudi.

- Imamo velike ambicije i stalno razmišljamo o različitim proširenjima. Ovo nije definitivan broj zaposlenih, jer planiramo da do 2012. godine uđemo među prvih deset u sektoru prodaje rezane građe, naravno na internacionalnom nivou. Što se tiče srpskog tržišta, planiramo da u sličnom periodu nađemo u finalnoj proizvodnji giganata koji će nam biti strateški partner. Baš kao što je to "Čabros" na svetskom nivou - obećava Vučetić.

poziv na pretplatu na BIZNIS - www.biznisnovine.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.