NavMenu

Spiros Galjacatos, zamenik guvernera Jonske regije - Otvaranje novog autoputa u maju 2017. skratiće put do grčkih ostrva

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.02.2017. 15:56
Komentari
Podeli
Spiros GaljacatosSpiros Galjacatos
Tokom upravo završenog Sajma turizma u Beogradu, Ministarstvo turizma, trgovine i usluga posetio je Spiros Galjacatos, zamenik guvernera jedne od najvecih turističkih regija - Jonske regije.

U toj oblasti, osim Krfa, koji predstavlja simbol istorijske i duhovne veze dva naroda, nalaze se neka od najlepših ostrvskih destinacija: Kefalonija, Zakintos, Lefkada, kao i poznato ostrvo Skorpios, koje je Onazis odabrao za svoj raj, a sada je u vlasnistvu ruskog tajkuna Ribolovljeva...

Takođe, tu je i Itaka, rodno mesto Odiseja i po mnogo čemu tajno mesto za one koji žele nesto posebno, kao i smaragdni Paksos i Antipaksos, sa najprozračnijim i najtirkiznijim morem.

Zamenik guvernera je predstavio veliku novinu - jonski autoput, koji će ova primamljiva ostrva učiniti mnogo bližim Srbiji. Otvaranje autoputa planirano je za maj ove godine. Pored velikog skraćenja putovanja i bržeg dolaska do Lefkade, a dalje do Kefalonije, Itake, Zakintosa, Meganisija, razvijenim brodskim linijama, otvara se mogućnost i da ljudi iz Jonskog regiona posete Srbiju i bolje je upoznaju. O svemu ovome, guverner je razgovarao sa predstavnicima Ministarstva turizma, a dogovorena je i jača saradnja srpskog i grčkog ministarstva.

Koliko je u Srbiji poznata ona Grčka, koja podrazumeva i ekskluzivna ostrva Jonskog regiona?

- Više od milion građana je prošle godine provelo svoj godišnji odmor u Grčkoj, a Jonska je naravno jedna od najpoznatijih.

Ostrva, a posebno Krf, za srpske građane znače više od turizma, više od prekrasnog mora, divnih plaža i sjajne hrane. To je duboka kulturna i istorijska veza, koja postoji sa grčkim narodom. Naravno, ne treba objasnjavati koliko će najavljeni infrastrukturni projekti i završetak autoputa doprineti da ovaj deo Grčke postane jos bliži i još dostupniji srpskim turistima.

Sa sastanka u Ministarstvu turizmaSa sastanka u Ministarstvu turizma
Koliki je potencijal da u eri digitalizacije turisti slobodno obilaze ostrva sama birajući gde će da ostanu, da li je taj broj turista u Srbiji u porastu?

-
Kada govorimo o načinu na koji građani Srbije biraju mesto gde će provesti svoj odmor, za one destinacije koje nisu dostupne automobilom - posebno udaljena grčka ostrva, uglavnom se aranžmani kupuju preko turističkih agencija, imajući u vidu i čarter letove.

Sa druge strane, onaj deo Grčke, koji je dostupan automobilom, najčešće se reklamira i prodaje putem savremenih tehnologija. Građani se uglavnom opredeljuju za individualne aranžmane i individualno rezervisanje hotelskog smeštaja, ponekad čak i prevoza.


Savremena tehnologija generalno menja način na koji se razmišlja u turizmu - sve postaje mnogo dostupnije i brže, brzo se šire dobre, ali i loše vesti. Moramo biti jako oprezni sa upotrebom digitalnih medija kada je reč o promociji naših destinacija. Ono što je karakteristično za svakog savremenog turistu, jeste da svoja iskustva, dobra ili loša, odmah podeli.

Zaista verujemo, posebno nakon Grčko-srpskog foruma održanog u novembru prošle godine, da se saradnja Srbije i Grčke u oblasti turizma kreće uzlaznom putanjom. Njoj doprinose i drugi privredni događaji, susreti privrednika, kao i tradicionalno dobri odnosi i prijateljske veze. Očekujem da dvosmerni tok turista bude još intenzivniji u narednom periodu.

Neraskidiva veza sa Jonskim regionom je Krf, koliko se grčko ministarstvo ukljucilo u negovanje tih posebnih odnosa, koji su zauvek vezali dva naroda?

- Ministarstvo kulture ima segment koji se bavi negovanjem kulturnog nasleđa i kulturnih istorijskih znamenosti i veza. Osim toga, Ministarstvo turizma nastojaće da upravo te duboke iskorijske veze sa Srbije i Grčke, pre svega sa Krfom produbi, te da na taj način da pozovemo građane ovog regiona da u većoj meri posete Srbiju, i da ta razmena pozitivnih iskustava i dubokih veza bude na obostrano zadovoljstvo.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.