NavMenu

ŠSTK priča o uspehu: Predrag Bogavac, generalni direktor kompanije Novartis u Srbiji - Nameravamo da dalje razvijamo i osnažujemo prisustvo u Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.02.2017. 09:38
Komentari
Podeli
Farmaceutska kompanija Novartis je na prvom mestu svetske rang liste kada se radi o istraživanjima i razvoju inovativnih terapija, a u toku je više od 200 projekata u kliničkom razvoju.

U našoj zemlji, Novartis je prisutan više od 20 godina. Generalni direktor te kompanije u Srbiji Predrag Bogavac kaže u intervjuu za eKapiju da se u 2016. godini desilo nekoliko stvari važnih za dalje poslovanje Novartisa.

- Naime, nakon višegodišnjeg zatišja na polju uvođenja inovativnih terapija na pozitivnu listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, možemo reći da je napravljen iskorak i da su pacijenti u Srbiji konačno dobili priliku da se leče modernim i efikasnim lekovima, pre svega iz oblasti hematologije i onkologije.

Intervju sa Predragom Bogavcem je četvrti u nizu razgovora sa firmama-članicama Švajcarsko-srpske trgovinske komore, kojima ŠSTK promoviše rad švajcarskih firmi u Srbiji i ističe vrednosti i dobre poslovne prakse ove zemlje i ovih kompanija.

eKapija: Kakvi su rezultati kompanije Novartis u Srbiji u 2016? Kakve su projekcije za 2017?

- Mi smo zadovoljni poslovanjem u 2016. godini, koja je bila značajno bolja od prethodnih. Za 2017. godinu je projektovan dalji rast, pre svega jer je došlo do pozitivnih pomaka u smislu uvođenja lekova na pozitivnu listu RFZO.

eKapija: Gde je srpsko tržište lekova u odnosu na Evropu?

(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
- Srpsko tržište lekova je jako malo u odnosu na druge evropske zemlje. Spadamo u red zemalja koje izdvajaju najmanje novca za lekove po stanovniku. Čak i neke zemlje koje su na približno istom nivou ekonomske snage, izdvajaju značajno više novca za lekove. Najslikovitiji je primer Bugarske, koja ima približno isti broj stanovnika, ekonomsku situaciju blisku našoj, manja ukupna izdvajanja za zdravstvo, a mnogo veće tržište lekova.

eKapija: Koliko su građanima Srbije dostupni kvalitetni lekovi?

- Mislim da su našim građanima dostupni kvalitetni lekovi. U farmaceutskoj industriji nema mesta improvizacijama i kvalitet je nešto što se podrazumeva. Novartis će uvek biti snažno posvećen svojim pacijentima u Srbiji, a naš cilj je da im na najbrži način obezbedimo efikasnu i bezbednu terapiju za bolesti od kojih boluju.

Ono što nedostaje našim građanima, pacijentima, je veći broj savremenih i efikasnih terapija. One postoje i dostupne su u većini evropskih zemalja.

eKapija: Da li možemo da očekujemo neke nove lekove na našem tržištu?

- U 2016. godini se desilo nekoliko stvari važnih za dalje poslovanje Novartisa u Srbiji. Naime, nakon višegodišnjeg zatišja na polju uvođenja inovativnih terapija na pozitivnu listu RFZO, možemo reći da je napravljen iskorak i da su pacijenti konačno dobili priliku da se leče modernim i efikasnim lekovima, pre svega iz oblasti hematologije i onkologije. S obzirom na to da je Novartis svetski lider u ovim oblastima, nekoliko naših proizvoda se našlo na najnovijoj pozitivnoj listi RFZO. Nadam se da će ovaj trend povećanog izdvajanja novca za inovativne terapije biti nastavljen, jer je zdravlje nacije najveći prioritet.

eKapija: Koji su najznačajniji rezultati kompanije Novartis na polju inovativnih lekova?

- Novartis je na prvom mestu svetske rang liste kada se radi o istraživanjima i razvoju inovativnih terapija. Trenutno imamo više od 200 projekata u kliničkom razvoju. Ono na šta smo posebno ponosni je snažan istraživački fokus usmeren na otkriće lekova za terapiju retkih bolesti.

Težimo tome da omogućimo pacijentima maksimalan benefit od novih lekova time što prioritiziramo istraživanja u skladu sa potrebama pacijenata, koristimo sinergiju sa našim divizijama Alcon-om i Sandoz-om, identifikujemo biomarkere kako bismo dijagnostikom podržali lečenje pacijenata od retkih bolesti, pažljivo dizajniramo kliničke studije kako bismo pomogli zdravstvenim vlastima da procene jasan ekonomski benefit novih terapija i investiramo u digitalne tehnologije, koje će unaprediti ishode lečenja.

eKapija: Trend spajanja i akvizicija farmeceutskih kompanija stigao je i u Srbiju. Kakvo je vaše mišljenje o tome? Kako će se to dalje razvijati?

- Rekao bih da se radi o globalnom trendu, pa se to preslikava i na tržište Srbije. Taj trend će se sigurno nastaviti. Kada je reč o Srbiji, domaća farmaceutska industrija je uglavnom u vlasništvu stranih kompanija, a bilo bi mi drago da se i za Galeniku nađe povoljno rešenje i snažan inostrani partner.

eKapija: Da li kompanija Novartis razmatra akvizicije u Srbiji i u regionu?

- Nažalost, ne mogu vam dati jasan odgovor na ovo pitanje. Novartis ima službe koje se bave potencijalnim akvizicijama u čitavom svetu. Nemam saznanja da je Srbija ili neka druga zemlja iz regiona u ovom trenutku u njihovom fokusu.

eKapija: Koja je dugoročna strategija kompanije Novartis na srpskom tržištu?

- Mi smo u Srbiji prisutni u formi predstavništva već više od 20 godina. Nameravamo da dalje razvijamo i osnažujemo svoje prisustvo i nadamo se da će budućnost doneti povoljnije vetrove za poslovanje inovativne farmaceutske industrije na ovom tržištu. U svakom slučaju, tu smo da ostanemo, imamo odgovornost pre svega prema našim pacijentima u Srbiji.

eKapija: Švajcarska je poznata po veoma visokom kvalitetu brige o pacijentima. Koje još švajcarske vrednosti primenjujete u poslovanju?

- Švajcarska bi svakako mogla da bude uzor za nas u mnogim sferama života i poslovanja. Ona je pre svega bogata zemlja u kojoj žive skromni ljudi. Bogatstvo koje poseduju privlači najkvalitetnije ljude i projekte iz celog sveta, pa je tako Švajcarska zemlja inovacija, znanja, preciznosti, kvaliteta u raznim oblastima. Kao švajcarska kompanija u Srbiji, mi živimo poslovno i kulturno nasleđe koje donosimo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.