NavMenu

(Biznis)Ginter Tumzer, predsednik "Henkel CEE" - "Henkel" u Inđiji ulaže 4 mil EUR

Izvor: Biznis Utorak, 15.04.2008. 11:57
Komentari
Podeli

Ginter TumzerGinter Tumzer

"Henkel" za centralnu i istočnu Evropu (CEE), poznat po tome što dobro zna koliko su važni lokalni brendovi i nastoji da ih održi i dalje razvija, uložiće u Srbiju više od 4 mil EUR u toku ove godine, prvenstveno u fabriku građevinskih hemikalija u Inđiji, najavio je za Biznis Ginter Tumzer, predsednik "Henkela CEE".

- Kad je reč o Srbiji, priznajemo važnost brenda "merima" i to je i bio argument kad smo se odlučivali za akviziciju kruševačke fabrike. Takvo opredeljenje je vidljivo i po tome što "Henkel" gotovo nikada ne gradi fabrike na mestima gde do tada ništa nije postojalo, već preuzima postojeće - kaže Tumzer.

Predstavite mi ukratko "Henkel CEE" i njegovu poziciju u austrijskoj privredi?

- Takoreći smo bili prvaci na ovom području i vrlo smo ponosni na rezultate koje smo postigli. Prošle godine obeležili smo 20 godina postojanja "Henkela" u ovom regionu. Naša prva fabrika izgrađena je u Budimpešti i to već davne 1987. godine. U međuvremenu smo otvarali fabrike u 31 državi u regionu. Sedište je u Beču i odatle vodimo poslove razvoja i uprave. To ne znači administrativan vid poslovanja, već da aktivno učestvujemo u upravljanju i razvoju lokalnih preduzeća.

Koji su vam planovi za 2008. godinu?

- Investiraćemo u regionu 150 mil EUR do kraja godine. Naše investicije su već treću godinu zaredom u tako visokim iznosima i predstavljaju i znak našeg razvoja. Želimo da ostvarimo još veći rast na tržištima Rusije, Ukrajine i Turske. U okviru toga, mislim na delove zemalja koji nisu na evropskom kontinentu. Ako uzmemo Rusiju kao primer, mislim na područje istočno od Urala. Kad je reč o Turskoj, nameravamo da povećamo naše prisustvo i na deo istočno od Ankare - na područje Anadolije. Investiramo dosta i u Mađarskoj, u proizvodnju tečnih proizvoda.

Gde je Srbija u vašim planovima?

- Jako me raduje što mogu ovde, u Beču, da vam saopštim da naši poslovi u Srbiji imaju veoma važnu ulogu u poslovanju "Henkel CEE". Zadovoljni smo razvojem u Srbiji, ukupan obrt u odnosu na 2006. godinu povećan je za 18,5%. Moram da vam kažem da smo ove rezultate postigli na području lepkova, građevinskih hemikalija i kozmetike, a ne na području deterdženata. U 2008. planiramo dalja ulaganja od više miliona evra na lokacijama u Kruševcu i Inđiji. Tako će, na primer, fabrika za građevinske hemikalije u Inđiji biti duplo veća već u toku ove godine. To je vredno spomenuti zato što smo tek pre godinu dana otvorili prvi deo te fabrike.

Koliko će tačno iznositi ove investicije?

- Četiri miliona evra investiraćemo u halu za punjenje građevinskih lepkova, odnosno masa za niveliranje. U Inđiji proširujemo sam objekat, uz neizbežna ulaganja u opremu. U Kruševcu ćemo preduzeti dodatne mere u proizvodnji praškova i investiraćemo u mašine.

Pošto je "Merima" već imala svoje poznate brendove u Srbiji, da li planirate da neke od njih uvrstite u portfolio da bi se oni proizvodili u EU?

- Rekao sam već da "Henkel" vrlo ozbiljno shvata lokalne brendove i želi da ih održi i u budućnosti. "Henkel Merima" ima u svojoj ponudi deterdžent "meriks", "mer" za pranje posuđa i više proizvoda za čišćenje sa prefiksom "mer", kao i "dečji sapun". U Kruševcu proizvodimo sapune za izvoz, a izvozimo i prašak "meriks".

Gde je ovdašnji "Henkel" u odnosu na druge u okruženju po kapacitetu, stručnom kadru i primeni standarda?

- Prošle godine u Kruševcu je proizvedeno 60.000 tona deterdženata i tečnih sredstava za čišćenje, kao i onih u vidu praška. Pritom su međunarodni kriterijumi i standardi bili ispunjeni godinu i po dana nakon akvizicije, što je i obaveza koju smo imali. Kad kupimo neku fabriku težište našeg rada su zaposleni i saradnici. Poklanjamo veliku pažnju zaštiti radnika i njihovoj bezbednosti i tu imamo interne standarde kojih se pridržavamo.

Koji od sektora će se najviše razvijati?

- Ovde je reč o regionu koji raste tako da i dalje očekujemo taj trend u sva tri sektora poslovanja (deterdženata, kozmetike i lepkova). Nadamo se dvocifrenom rastu.

Ko su vam glavni konkurenti?

- Naš najveći konkurent na svim tržištima je američka kompanija "Procter and Gamble". U poslovima sa kozmetikom to je "Loreal".

Rusija je za "Henkel CEE" najveće pojedinačno tržište. Kako izgleda redosled ostalih zemalja i gde je tu Srbija?

- Ako posmatramo ukupan obrt "Henkela CEE", Srbija se nalazi na devetom mestu, a Rusija na prvom. Ako se posmatra dinamika rasta u okviru "Henkela CEE", Srbija se nalazi na šestoj poziciji iza Rumunije, Ukrajine, Rusije, Slovačke i Bugarske. Ali, zemlja koja ima manje od deset miliona stanovnika ne može da se upoređuje sa zemljom koja ima 140 miliona stanovnika, ili oko 74 miliona stanovnika, kao što je slučaj s Turskom. Postoje i drugi kriterijumi kao što je potrošnja po stanovniku i tu je Srbija na dosta dobroj poziciji.

Da li vas s poslovnog aspekta brine zaoštravanje političke situacije u Srbiji?

- Za privredu nikada nije dobro kada je politička situacija konfliktna. Dolazi do toga da su i potrošači nesigurni, što se odražava i kroz njihovo ponašanje, manje se troši i nastoji se da se uštedi gde god je moguće. U takvim situacijama obično se i manje ulaže, a sve to može da utiče i na ostvarivanje poslovnih planova. Zbog toga je situacija sa manjim rizicima sigurno poželjnija i bila bi nam draža.

Šta biste poručili stranim investitorima? Da li vredi ulagati u Srbiju?

- Srbija je tržište sa velikom perspektivom. Isto tako bi i glasila moja preporuka. Investicije u Srbiju moraju da se posmatraju srednjoročno. Kratkoročno gledano, ne može odmah da se očekuje neki rezultat, pored ostalog, i zbog političke nestabilnosti. Ne mislim da je sve ovo vezano za Kosovo, već i za okvirne uslove, odnosno ambijent za poslovanje privrede. A tu još nemamo onu sigurnost koju smo već mogli da očekujemo 2008. godine.

Da li ste zainteresovani za još neku od srpskih firmi kojoj predstoji privatizacija?

- Trenutno ne. Već smo investirali mnogo miliona evra u Srbiju. Osim iznosa za akviziciju u Kruševcu, bili smo u obavezi da uložimo i 43,5 miliona evra. Tu sumu smo prekoračili, jer smo uložili preko 50 mil EUR. Sada investiramo i dalje u sektoru građevinskih hemikalija.

poziv na pretplatu na BIZNIS - www.biznisnovine.com



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.