NavMenu

ŠSTK priča o uspehu: Catherine Ferrary Simon, direktorka kompanije Namics u Srbiji - Naša očekivanja su i više nego ispunjena

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.01.2017. 14:34
Komentari
Podeli
Catherine Ferrary SimonCatherine Ferrary Simon
Vodeća švajcarska kompanija za softverski inženjering Namics za samo dve godine poslovanja u Srbiji privukla je veliki broj visoko kvalifikovanih inženjera, a u narednom periodu planiraju da zaposle još 100 IT stručnjaka.

Intervju sa Catherine Ferrary Simon je treći u nizu razgovora sa firmama-članicama Švajcarsko-srpske trgovinske komore, kojima ŠSTK promoviše rad švajcarskih firmi u Srbiji i ističe vrednosti i dobre poslovne prakse ove zemlje i ovih kompanija.

Namics je "full-service" agencija koja svoje usluge pruža u širokom spektru industrija - bankarstvu, telekomunikacijama, automobilskoj industriji i medicini. Njihovi klijenti nalaze se na na Forbsovoj listi 500 najuspešnijih kompanija na svetu - ABB, BASF, Daimler, Medela, Sika, Swisscom, USB, Victorinox i Zurich Airport.

Od Catherine Ferrary Simon, direktorke kompanije Namics u Srbiji, saznajemo da će jedan od fokusa u narednom periodu biti kreiranje novog tima inženjera koji će se baviti podešavanjem i konfiguracijom sistema, ali i monitoringom rada veb aplikacija klijenata.

- Ovakva pozicija predstavlja veliku šansu za profesionalni razvoj sistem inženjera u Srbiji – kaže u intervjuu za eKapiju Catherine Ferrary Simon.

eKapija: Kancelarija u Beogradu je prva Namics-ova kancelarija izvan Švajcarske i Nemačke. U kojoj meri je odluka da se ona otvori baš u Srbiji ispunila očekivanja kompanije? Kakvi su rezultati postignuti u Beogradu?

- Naša očekivanja su i više nego ispunjena. Nakon otvaranja kancelarije u Beogradu definisali smo nekoliko ciljeva: zaposliti 50 inženjera u prve tri godine, učvrstiti se u lokalnoj IT zajednici i postati konkurentniji na tržištu Švajcarske i Nemačke. Moramo priznati da su već nakon dve godine, koliko poslujemo u Srbiji, zacrtani ciljevi skoro kompletno ispunjeni. Jedinstvene vrednosti koje se neguju u korporativnoj kulturi Namics-a i fokus na njihovo komuniciranje u Srbiji tokom prve godine privukao je veliki broj visoko kvalifikovanih inženjera. Na taj način smo u protekle dve godine izgradili tim na koji smo izuzetno ponosni, kako u pogledu entuzijazma koji poseduje, tako i u pogledu visokog kvaliteta rada, koji nije ništa manji od onog koji se očekuje od inženjera u Švajcarskoj ili Nemačkoj.

eKapija: Nedavno ste najavili da ćete zaposliti dodatnih 100 softverskih inženjera u Srbiji. Koji su razlozi za to?

- Nakon uspeha naših inženjera i projekata na kojima su radili u prethodne dve godine, analize rezultata postignutih u Beogradu i uticaja koji su oni imali na globalni uspeh kompanije, postalo nam je jasno da moramo da nastavimo sa rastom u Srbiji i na taj način doprinesemo uspehu Namics-a na međunarodnom nivou.

eKapija: Šta je fokus kancelarije u Srbiji? Na kojim projektima su inženjeri angažovani?

(Foto: ronstik/shutterstock.com)
- Uporedo sa rastom kompanije u Srbiji, naš fokus je u proteklom periodu bio da oformimo međunarodne timove, kako bi novi inženjeri u Srbiji imali priliku nešto da nauče od senior inženjera koji već duži niz godina rade u Švajcarskoj i Nemačkoj. To se i dogodilo. Uspešno smo preneli i učvrstili vrednosti kompanije i radnu etiku u Beogradu. Sada kada imamo tim od 30 ljudi, imamo mogućnost da implementiramo čitave projekte na lokalnom nivou, što će biti naš fokus u narednom periodu: da inženjerima u Beogradu pružimo još veću autonomiju u odlučivanju. Kada govorimo o projektima, u proteklih godinu dana intenzivno smo radili na velikim međunarodnim projektima klijenata, kao što su Medela, Victorinox, Sunrise i drugi. Taj trend rada na velikim projektima od internacionalnog značaja će se nastaviti i u budućnosti.

eKapija: Predstavite nam Namics. Koje tehnologije koristite i u kojim industrijama poslujete? Sa kojim kompanijama sarađujete?

- Namics je "full-service" agencija koja svoje usluge pruža u širokom spektru industrija - bankarstvu, telekomunikacijama, automobilskoj industriji i medicini. Svi naši klijenti nalaze se na na Forbsovoj listi 500 najuspešnijih kompanija na svetu, kao što su: ABB, BASF, Daimler, Medela, Sika, Swisscom, USB, Victorinox i Zurich Airport.

Projekti na kojima radimo, kao i naši zaposleni, redovno dobijaju nagrade. Upravo to je rezultat kontinuiranog rada na unapređivanju našeg znanja i visokih tehnoloških standarda koje poštujemo. Inženjeri u Namics-u rade sa najsavremenijim alatima uz konstantnu podršku kolega iz Nemačke i Švajcarske. Neke od tehnologija i proizvoda sa kojima radimo su: Java, AEM, Hybris, Magnolia, .NET & Sitecore, Front End Technologies.

Iako većina inženjera našeg tima radi na ovim projektima kao backend i frontend developeri, jedan od fokusa u narednom periodu biće i kreiranje novog tima inženjera koji će se baviti podešavanjem i konfiguracijom sistema, ali i monitoringom rada veb aplikacija naših klijenata. Ovakva pozicija predstavlja veliku šansu za profesionalni razvoj sistem inženjera u Srbiji.

eKapija: Zanimljivo je napomenuti da su zaposleni Namics-a istovremeno i vlasnici kompanije. Možete li nam objasniti kako ovaj sistem funkcioniše?

- Naša kompanija predstavlja partnerstvo zaposlenih u okviru kojeg postoji zajednički interes za dugoročan uspeh. Akcionarski kapital podeljen je na jednake delove između 29 operativno aktivnih partnera koji se nalaze u Nemačkoj i Švajcarskoj. Takva korporativna kultura našim zaposlenima pruža atraktivnu priliku da učestvuju u razvoju kompanije.

eKapija: Inovativan je i način na koji organizujete poslovne aktivnosti. Podstičete interdisciplinaran pristup radu, kao i individualnost zaposlenih. Kako to izgleda u praksi?

(Foto: PureSolution/shutterstock.com)
- Ovde se moramo vratiti na već pomenuti Namics-ov "full-service" pristup poslu. Naš cilj jeste digitalna transformacija klijenata. Projekat započinjemo definisanjem strategije na kojoj rade naši konsultanti, zatim definišemo "user-friendly" dizajn koji će obezbediti najkvalitetnije korisničko iskustvo za kupce naših klijenata, da bi na kraju implementirali rešenja uz pomoć "backend" i "frontend" developera i vršili usluge održavanja. Ovo predstavlja interdisciplinarni pristup koji negujemo, jer smatramo da je više glava pametnije od jedne i da radeći zajedno možemo postići najveće rezultate.

Još jedna ključna vrednost o kojoj vodimo računa u Namics-u jeste individualnost, odnosno samostalnost. Svako je odgovoran za svoj rad, vreme i raspored i zaposleni zaista imaju slobodu da rade svoj posao na način koji im najviše odgovara kao i da upravljaju svojim vremenom i komunikacijom onako kako im se čini najbolje za sebe i za svoj tim. U praksi, to znači da ukoliko inženjeri rade bolje ujutru nego u popodnevnim časovima ili moraju da odsustvuju na nekoliko sati zbog ličnih obaveza, ne moraju da pitaju ni za kakvu vrstu dozvole - sami su zaduženi za sopstveni raspored i vreme.

eKapija: Namics se bavi i društvenom odgovornošću. Možete li nam ovo bliže objasniti?

- Deo naše misije u Srbiji bio je da se potpuno integrišemo u lokalno okruženje. Radili smo na nekoliko projekata u poslednjih godinu dana, počev od sponzorstva prvog ženskog hakatona do pisanja knjige za decu o veb programiranju, koje smo donirali kulturnim institucijama i bibliotekama u Beogradu. Trenutno radimo na godišnjem sponzorstvu programa besplatnih lekcija o veb programiranju za decu bez roditeljske nege ili na drugi način ugroženu decu.

eKapija: Koji digitalni trendovi će biti u fokusu u narednih pet godina?

- Doživljaj brenda potpuno će preći na Omni kanal, što znači da neće biti prekida između kanala komunikacije. Kupci će potpuno kontinuirano doživljavati brend - vide na televiziji, istraže na tabletu, naruče u online prodavnici. Uz doživljaj brenda, individualizam će postati pravilo - reklama i sadržaj biće personalizovani. Takođe, ne smemo izostaviti ni Internet stvari - koncept koji će se potpuno realizovati u našoj bliskoj budućnosti.

eKapija: Namics-ova investicija prepoznata je od strane Švajcarsko-srpske trgovinske komore kao velika šansa za razvoj softverske industrije u Srbiji. Na koji način se IT sektor u Srbiji može unaprediti uz pomoć švajcarskog iskustva?

- S obzirom na to da radimo sa najboljim preduzećima u Švajcarskoj i Nemačkoj od kojih su većina međunarodne korporacije, imamo priliku da razvijamo najsavremenije tehnologije i koristimo zanimljive proizvode kao što su Adobe Experience Manager, Hybris, Sitecore i drugi. Šansu da koriste ove proizvode nema mnogo kompanija u Srbiji, što našim inženjerima pruža nesvakidašnju priliku da savladaju nove veštine koje su u velikoj potražnji na međunarodnom tržištu.

eKapija: Koje švajcarske vrednosti donosite i negujete ovde u Srbiji?

- Kao što sam već spomenula, švajcarske vrednosti koje pažljivo negujemo u Namics-u su autonomija i individualnost. Zaposleni u Namics-u imaju potpunu slobodu da pristupe poslu i organizuju svoje vreme na način koji im najviše odgovara.

Takođe, dosta pažnje posvećujemo i kvalitetu. Imajući u vidu visoke kriterijume za primanje novih inženjera u naš tim, proces selekcije i regrutovanja kandidata je vrlo zahtevan, jer zapošljavamo isključivo najbolje. Svaka osoba prolazi detaljnu proveru koju vrše kolege iz različitih kancelarija, kako virtuelnim putem tako i uživo na sastanicima. Naš cilj je da pronađemo kolege koje će se dugoročno uklopiti u naš tim i koje će svojim znanjem i iskustvom ojačati kompaniju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.