NavMenu

Željko Sertić, v.d. direktora Razvojne agencije Srbije - Očekujemo nove investitore iz auto i IT industrije

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.12.2016. 10:48
Komentari
Podeli
Željko SertićŽeljko Sertić
Direktna strana ulaganja u Srbiji prošle godine iznosila su dve milijarde evra, a još bolji rezultati očekuju se i prilikom sumiranja postignutog na tom planu u ovoj godini.

U narednom periodu, kako najavljuje v.d. direktora Razvojne agencije Srbije (RAS) Željko Sertić, mogu se očekivati ulaganja u oblastima automobilske i industrije auto-delova, IT sektor, kao i tekstilni i sektor prehrambene industrije. Ističe da je za investitore koji se odlučuju da posluju u Srbiji značajna kako dobra obučenost radnika, sposobnih da brzo usvoje nove tehnološke procese, tako i mnogobrojne poreske olakšice i finansijski podsticaji koje im država nudi. Italijanski investitori su među prvima prepoznali potencijal Srbije i rešili da otpočnu svoje poslovanje, dajući jak "impuls" i drugim kompanijama.

Međutim, Sertić naglašava i da je za unapređenje konkurentnosti bitno da domaća preduzeća postanu svesna neminovnosti digitalne transformacije.

- U modernoj ekonomiji tehnologija konstantno napreduje i svaka propuštena godina predstavlja rupu u razvoju kompanije. Upravo zato i pomažemo domaća preduzeća u nabavci opreme za otpočinjanje novog biznisa- kaže v.d. direktora RAS.

eKapija: Koji nivo stranih direktnih investicija očekujete u narednom periodu i u kojim oblastima industrije?

- Direktna strana ulaganja u Srbiji su prošle godine iznosila ukupno dve milijarde evra, što predstavlja rekordni rast od oko 40% u odnosu na 2014. godinu. Trend rasta je nastavljen i u 2016. godini, a iako će zvanični rezultati za ovu godinu biti objavljeni u martu 2017. godine, možemo očekivati pozitivne rezultate. U narednom periodu možemo da očekujemo ulaganja u oblastima automobilske i industrije auto-delova, IT sektor, kao i tekstilni i sektor prehrambene industrije.

eKapija: Kakva su iskustva u dosadašnjoj saradnji italijanskih i srpskih privrednika i koliko je italijanskih kompanija do sada investiralo u Srbiju, koja sredstva su uložile?

(Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)
- Italija je u poslednjih 15 godina investirala u Srbiji više od tri milijarde evra, što je čini jednom od vodećih zemalja-ulagača u našoj zemlji. Trenutno u Srbiji posluje oko 600 italijanskih kompanija, koje zapošljavaju oko 25.000 srpskih radnika, što Italiju čini jednim od najvećih poslodavaca kod nas.

Italijanski investitori su među prvima prepoznali potencijal Srbije i rešili da otpočnu svoje poslovanje u našoj zemlji, dajući jak impuls drugim kompanijama iz svog sektora. Dolasci Banca Intese i FIAT-a su napravili pravi investicioni bum u njihovim sektorima.

eKapija: Ima li najava novih investicija kako sa italijanske, tako i drugih potencijalinih ulagača?

- RAS ima oko 40 investicionih projekata u različitim fazama realizacije. Među tim projektima nalazi se i nekoliko potencijalnih italijanskih investicija, u vrednosti od oko 20 mil EUR, koje bi mogle da zaposle više od 1.600 radnika u Srbiji.

eKapija: Šta Srbija može da primeni od iskustava italijanskih industrijskih kompanija?

- Italijanski dizajn je sinonim za uspešno plasiranje proizvoda, pa je to jedna od šansi za unapređenje poslovanja naših kompanija. Takođe, naši privrednici treba da uče od Italijana o višem stepenu prerade proizvoda, jer se tako ostvaruju više cene i bolja zarada, a upošljava se i više radnika u proizvodni ciklus.

eKapija: Koje su prednosti Srbije za ulaganje u odnosu na druge zemlje i regionu, šta je to sto je izdvaja i šta novo sada Srbija sada nudi kada je u pitanju poslovna klima?

- Srbija je jedina zemlja van Zajednice nezavisnih država koja ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom. Kada u to ubrojimo ostale zemlje sa kojima imamo bescarinske režime, EU i zemlje CEFTA ugovora, kao i SAD sa kojima imamo preferencijalni režim trgovine, to je tržište od preko milijardu ljudi kome možete plasirati robu proizvedenu u našoj zemlji, bez ili sa minimalnim carinama.

Osim toga, za investitore je značajna i visoka tehnička pismenost naših radnika, sposobnih da brzo usvoje nove tehnološke procese koje donose strane kompanije. Treba napomenuti i brojne poreske olakšice, kao i finansijske podsticaje koje država nudi investitorima, a koji kompletiraju možda i najatraktivniji paket koji neka zemlja Jugoistočne Evrope nudi potencijalnim ulagačima.

eKapija: Koliko se posvećuje pažnja novim tehnologijama u industrijskoj proizvodnji i koliko postojeće tehnologije mogu da doprinesu ostvarivanju konkurentnosti na tržištu? Koji su još preduslovi za sprovođenje tog procesa?

- Naša preduzeća polako postaju svesna neminovnosti digitalne transformacije ali taj tempo je i dalje ispod zadovoljavajućeg. U modernoj ekonomiji tehnologija konstantno napreduje i svaka propuštena godina predstavlja rupu u razvoju kompanije, a mi ovde u nekim sektorima imamo decenijske stagnacije u tom smislu.

Upravo zato i pomažemo domaća preduzeća u nabavci opreme za otpočinjanje novog biznisa. U okviru Godine preduzetništva, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u partnerstvu sa Fondom za razvoj, pruža podršku za inovativne projekte iz oblasti ICT-a.

eKapija: Koje oblasti industrije vidite kao glavne nosioce razvoja privrede u Srbiji u narednim godinama? Gde se industrijska proizvodnja u Srbiji sada nalazi u odnosu na razvijene evropske zemlje?

- Poslednjih godina sektor automobilske industrije je generator privrednog rasta i zapošljavanja, pa kao takav predstavlja jedan od stubova reindustrijalizacije.

eKapija: Koje grane industrijske proizvodnje u Srbijii imaju potencijala za najbrži rast?

- Moramo da pratimo globalne trendove. Ekonomija znanja, oličena pre svega u ICT i sektoru usluga, mora biti jedan od prioriteta. Svakako, mi treba da se oslonimo i na sektore u kojima smo tradicionalno jaki.

Tu pre svega vidim prehrambeni sektor, u čemu treba da forsiramo tržišnu nišu zdrave hrane, koja i donosi najbolje cene za naše proizvođače. Nama je glavni cilj proizvodnja sa većom dodatom vrednošću, a manje da izvozimo sirovine i proizvode niskog nivoa prerade.


Kompletan sadržaj Specijalnog izdanja "Italija-zemlja partner: Zamah industrije" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.