NavMenu

Tiziano Giovannetti, izvršni direktor MK Fintel Wind - Planiramo nove investicije u vetroparkove u Srbiji

Izvor: eKapija Sreda, 23.11.2016. 08:58
Komentari
Podeli

Tiziano GiovannettiTiziano Giovannetti
MK Fintel Wind u oktobru ove godine otvorio je u mestu Zagajica kod Vršca prvi vetropark u južnom Banatu. Kompanija planira izgradnju još jednog vetroparka u Vršcu, kao i energetskog postrojenja u Velikom Gradištu. O ovim projektima, ostalim planovima, kao i o tome koliko je Srbija pogodna i kakve uslove pruža za investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, razgovarali smo sa sa izvršnim direktorom kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind, Ticijanom Djovanetijem .

eKapija: Nedavno ste otvorili prvi vetropark u južnom Banatu. Šta La Piccolina znači za građane tog dela Srbije i koliko njih će, zahvaljujući ovom projektu, biti snabdevano električnom energijom?

- Nakon što smo prošle godine otvorili prvi vetropark u Srbiji, u Kuli, kompanija je nastavila da širi zelena energetska postrojenja. Početkom oktobra u ataru sela Zagajica, nedaleko od Vršca, zvanično smo pustili generatore u redovnu proizvodnju struje. Ukupna očekivana proizvodnja energije, koja je potpuno čista, na godišnjem nivou biće oko dvadeset gigavatsati, što je dovoljno energije za oko 5.500 Vrščana i domaćinstva iz okolnih sela, ali će korist zapravo imati ceo energetski sektor Srbije.

eKapija: Koliko sredstava je uloženo u ovaj projekat i kolika je ukupna očekivana proizvodnja na godišnjem nivou?

- MK Fintel Wind je tokom svih ovih godina uložio velika sredstva u ovaj projekat, kroz angažovanje saradnika, kupovinu zemlje, istraživanja zemljišta, takse za dozvole, izradu tehničke dokumentacije i sve ostale korake koji su bili neophodni, a sva ta sredstva otišla su direktno u srpsku ekonomiju. U samu izgradnju smo uložili više od 10 mil EUR.

eKapija: Koliko radnika je bilo angažovano na izvođenju radova i pripremama, a koliko sad kada je projekat zaživeo?

- Prvi radovi u Zagajici krenuli su još u oktobru 2015, a na izgradnji je bilo angažovano ukupno 100 radnika različitih profila, dok trenutno na održavanju, praćenju parametara proizvodnje i eksploataciji vetoparka La Piccolina radi oko dvadeset radnika.

eKapija: Kakva je bila saradnja italijanskih i srpskih kompanija i radnika na ovom projektu? Šta mogu da nauče jedni od drugih?

- Pohvalio bih sve lokalne kompanije i radnike koji su bili angažovani na izgradnji, i koji su svoje veliko iskustvo stečeno u toku izgradnje prvog vetroparka, nesebično delili i tokom izgradnje Male (La Piccolina), što ne samo da nam je ubrzalo i olakšalo ceo proces, već smo i dodatno podigli kvalitet naših saradnika. Time smo im dodatno unapredili znanje i veštine iz raznih oblasti, a sve u cilju da u budućnosti ovu vrstu projekata možemo izvoditi samostalno iz sopstvenih resursa.

eKapija: Prvi vetropark vaše kompanije u Srbiji je izgrađen u okolini Kule, kolika je godišnja proizvodnja i koliko se stanovništva snabdeva strujom zahvaljujući njemu?

- Vetropark u Kuli radi u najboljem redu. On je razvijen za vetrove nešto nižih brzina koji karakterišu ovo područje i za nešto više od sedam meseci, proizvodnja je zadovoljavajuća. Nije bilo nikakvih tehničkih problema i zasad radi neometano. Izgradnjom vetroparka u Kuli doprineli smo ojačavanju domaćeg energetskog sektora, kao i ukupnoj energetskoj sigurnosti.

eKapija: Kompanija MK Fintel Wind planira da u Vršcu, nakon La Piccoline, izgradi još jedan vetropark većeg kapaciteta, sa čak 20 vetrogeneratora.

- Sada punom parom radimo na pripremama za početak izgradnje vetroparka Košava. To je sledeći veoma ozbiljan izazov koji nas očekuje. Organizacija izgradnje, sama izgradnja, kao i montaža tako velikog vetroparka, biće veoma zahtevan poduhvat.

eKapija: Najavili ste slične projekte i u Velikom Gradištu. Kada planirate tu investiciju, kada se može očekivati početak radova?

- Osim projekata u Vojvodini, dobili smo i dozvolu za izgradnju i rad vetroelektrane snage 9,225 MW u Velikom Gradištu, u centralnoj Srbiji. Reč je o vetroparku Ram, koji bi trebalo da generiše zelenu energiju za oko 7.000 domaćinstava. Ovim vetroparkom upravljaće zavisna kompanija Vetropark RAM, u kojoj Fintel Energia Group SpA drži 54% akcija, preko kompanije MK Fintel Wind, dok MK Holding drži preostalih 46%.

eKapija: Da li planirate pokretanje još vetroelektrana u našoj zemlji i u kojim delovima? Da li je Srbija generalno pogodna i kakvi su uslovi za takve projekte?

- Srbija ima veliki potencijal kada je reč o obnovljivim izvorima energije, posebno ako govorimo o energiji vetra i vode. Ipak, velika je razlika između mogućnosti i iskorišćenosti obnovljivih izvora energije u našoj zemlji. U tom smislu, osim povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, u budućnosti planiramo i izgradnju još vetrolektrana, kako bi podigli sopstvene kapacitete, ali i doprineli većoj iskorišćenosti obnovljivih izvora, posebno vetra. Osim veće proizvodnje ovog važnog obnovljivog resursa energije, doprinećemo i razvoju lokalnih zajednica u industrijskom segmentu, kroz proizvodnju i zapošljavanje kao i korišćenju.

eKapija: Predviđeno je da do 2020. godine 27% električne energije Srbija dobija iz obnovljivih izvora energije. Prema vašem mišljenju, postoje li kapaciteti da naša zemlja taj cilj ispuni?

- Izgradnjom dva vetroparka u Srbiji približili smo zemlju ostvarenju postavljenog cilja u bruto finalnoj potrošnji energije do kraja 2020. godine. Ukoliko želimo u EU, moramo da se fokusiramo na diversifikaciju energetskih izvora jer povećanje proizvodnih kapaciteta koji koriste sopstvene izvore bez sumnje jačaju ekonomsku stabilnost i nezavisnost zemlje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.