NavMenu

Kosta Andrejević, vlasnik Zlatare Andrejević

Izvor: e Magazin Četvrtak, 21.02.2008. 13:01
Komentari
Podeli

Kosta Andrejević, vlasnik Zlatare Andrejević

VREDNOST
ZA SVA VREMENA


Nisu bitni ni zarada ni gubitak jer se za višegodišnjeg dobrog kupca sve isplati




Najveća satisfakcija koju jedan posao može da donese pojednicu jeste kada se sopstvenih ruku delo materijalizuje u opipljiv, konkretan rezultat; kada se od niza uvek istih sastojaka pravi uvek drugačiji predmet koji u svim vremenima i svim situacijama privlači podjednaku pažnju i ima podjednaku vrednost.

Davanje jedinstvenog oblika univerzalnom nešto je sa čime se Zlatara Andrejević svakodnevno bavi već više od šezdeset pet godina. lako se proces rada s početka razlikuje od ovog danas, krajnji proizvod je uvek isti - sjajan, unikatan, ručno izrađen nakit koji opstaje i uporno potvrđuje svoju nikad narušenu vrednost. Međutim, ono što tu vrednost dodatno uvećava jeste činjenica da se već tri generacije različiti komadi nakita izrađuju u istoj porodici. Vlasnik zlatare trenutno je naslednik osnivača i otac budućih naslednika Kosta Andrejević. Osoba koja je svoj prvi komad nakita izradila sa četrnaest godina prošla je sve faze u razvoju porodičnog biznisa dok nije stigla do pozicije lidera na našem tržištu.



Ulaganje u trajanje

Kako se priseća Kosta Andrejević, njegovom ocu, koji je u svoje vreme bio najbolji faher koji je izrađivao i ordenje i radio za kraljevsku kuću, godinama je cilj bio samo zadovoljavanje osnovnih egzistencijalnih potreba. Sve dok se jedan alat nije pokazao kao presudan za započinjanje serijske proizvodnje, u to vreme bižuterije, posao nije donosio ništa više od lične satisfakcije. Sa sedamnaest godina Kosta se ozbiljnije posvećuje poslu i već počinje da razmišlja o inovativnim mogućnostima koje bi pomogle da se posao širi. Pokretanje sopstvene livnice, tada nove tehnologije, predstavlja prvu prekretnicu u radu Zlatare Andrejević. Počinje izrada nakita novog dizajna po čemu su postali prepoznatljivi.

Kada su se pre dvadeset i jedne godine iz broja 116 preselili u broj 130 u Bulevaru kralja Aleksandra, druga prekretnica u poslovanju donela je nov zamah. Repozicioniranje zlatare i njeno uređenje kao prve, prave moderne radnje probudilo je radoznalost Beograđana i proširilo glas o njoj. Ovo potvrđuje današnja mišljenja o važnosti kako pozicioniranja proizvoda tako i o lokaciji firme, jer je pomeranje za samo sedam brojeva obezbedilo dalji razvoj, kao što je to prethodno učinjeno primenom nove tehnologije. Tako se pokazalo da Andrejevića, ne samo da prepoznaju inovacije, već ih i sami stvaraju.

„Ono što sam ja naučio od svog oca i što pokušavam da prenesem na svoje sinove jeste ideja da ulaganje u posao nikada nije promašena investicija; da će se vremenom sigurno isplatiti“, objašnjava svoje strpljenje pripadnik druge generacije zlatara.



Istina je, međutim, da ponekad nije baš sve u rukama pojedinca. Strpljenje je postojalo, volja i ulaganje takođe, ali je sve i dalje ostajalo u okviru porodice, Radili sa i njegovi roditelji i supruga, a čitav posao zasnivao se na njihovoj veštini i posvećenosti. Takav porodični biznis donosi određenu sigurnost koju drugačiji poslovi nemaju i unosi posebnu emociju u rad koji postaje neotudiv deo čoveka i prestaje da bude puko zanimanje. To postaje sam život i odricanje od njega postalo bi odricanje od samog sebe.

Da bi postala ovo što je danas, prepoznatljiva i ugledna zlatarska kuća, vodeća u izradi nakita od zlata i dragog kamenja, morala je da se dogodi i treća prekretnica, ona institucionalna koja obezbeđuje najveći polet. Ukidanjem akcize - poreza na luksuz, koji je do tada opterećivao cenu njihovih proizvoda, Zlatara Andrejević je „dobila krila“. Osim toga što iz godine u godinu udvostručuju svoj promet, počeli su i da šire svoje poslovanje i zapošljavaju nove radnike. Tako je porodična firma narasla, ali je zadržala svoj osnovni atribut jer po definiciji Andrejevića „porodična firma je ona u kojoj se domaćinski posluje“. Kosta smatra da su ovakve firme budućnost globalnog biznisa jer se o njima zaista brine. Takav porodičan odnos pokušavaju da prenesu i na svoje zaposlene i za sada su vrlo uspešni u tome.


Kosta Andrejević i Danica Maksimović


Tri generacije kupaca

lpak, da bi nakit izgledao tako luksuzno i primamljivo, da bi se doveo do savršenstva, potrebno je imati i veštinu i znanje. U italijanskom gradu Vićenci postoji Gemološka škola usko specijalizovana za drago kamenje koju je prvo završio Kosta, a sada i jedan od njegovih sinova. Stečeno znanje im omogućava da iznova nalaze nove načine obrade i pravljenja nakita kako bi uvek bili konkurentni na tržištu. U ovoj firmi su svesni da je konkurencija oštra, naročito strana, i zato žele spremno da je dočekaju. Prvi korak je potpisivanje distributerskog ugovora sa švajcarskom kućom satova Perrelet, jer taj prateći segment upotpunjuje zlatarski asortiman. lako se celokupna proizvodnja do sada obavljala u prostorijama juvelirnice, novi primerci nakita počeli su da pristižu i iz Italije sa potpisom zlatarske kuće Torrini koja neprekidno posluje od 1369. godine. Ova eminentna porodična firma prepoznala je u Andrejevićima deo svoje poslovne filozofije, tako da nije bilo nimalo teško postići dogovor o saradnji. Tradicija koje se obe drže, uvođenje novina zarad unapređenja poslovanja i poseban, porodičan odnos prema klijentima, približili su ih u težnji za daljim širenjem tržišta.

Upravo su klijenti oni koji su Andrejeviće održavali u veri da od posla ne treba odustati ni u najteženim vremenima.



„Naše najveće bogatstvo, iako se bavimo nakitom, nije u novcu ili nekretninama, već u fondu zadovoljnih mušterija. Nikada nismo prekidali sa poslom upravo zbog njih. Nisu bitni ni zarada ni gubitak jer se za višegodišnjeg dobrog kupca sve isplati“, otkriva tajnu svog nesumnjivog uspeha ovaj beogradski juvelir.

Zato je razumljivo zašto generacije mušterija nastavljaju da kupuju upravo kod njih i zašto nekadašnji najbolji učenik najpoznatijeg srpskog zlatara Stojana Oreščanina, osnivač Zlatare Andrejević, danas oseća neizmeran ponos pri pogledu na ono u šta je izrasla njegova skromna radnja.




Ulaganje se isplati

Danas su to tri luksuzno opremljene radnje. Poslednja, otvorena u Delta sitiju, predstavljala je veliku investiciju jer opremanje takvog lokala robom zahteva velika sredstva. Ali kao i do sada, Andrejevići veruju da će se uloženo isplatiti. lpak, više od toga stalo im je do očuvanja poverenja i dobrog odnosa sa klijentima. To postižu kvalitetnim i dugotrajnim nakitom koji prevazilazi okvire trenutne mode. U svoj asortiman uvrstili su i robu od srebra, ali to ne čini okosnicu njihovog posla. Akcenat je na belom zlatu koje čini 70 odsto njihove ponude, dok 30 odsto pripada žutom zlatu od četranaest ili osamnaest karata sa dodacima raznog dragog kamenja. Posebnim željama kupaca uvek se izlazi u susret, a oni se uvek vraćaju po još.

lako posao polako prepušta mladima i dalje ima onih koji dolaze sa zahtevom da im upravo i jedino Kosta Andrejevič izradi željeni komad ekskluzivnog nakita. On priznaje da to rado čini, ali da i njemu „ponekad zadrhte ruke“ kada obrađuje skup kamen. Da bi zaista obezbedila maksimalnu podršku svima onima koji uživaju noseći luksuzne detalje sa potpisom Andrejević, ova zlatara ima i dobro razvijenu post-prodaju. Na njihovom sajtu mogu se pronaći sve potrebne informacije u vezi sa karakeristikama pojedinačnog dragog kamenja, sa načinom održavanja, procenom vrednosti i savetima u vezi sa odabirom prave stvari za pravu priliku.



Pečat na tude zadovoljstvo

Na ovom zlataru ne biste prepoznali profesiju kojom se bavi. Burmu je nosio trideset godina, a onda ga je, kaže, žena zbog bola u zglobovima oslobodila toga. I opet u prvi plan ističe druge, ne sebe, objašnjavajući da u ovom poslu nije on bitan, već klijent i njegova želja i da nema vremena da razmišlja o svojoj potrebi za nakitom. lako je saradnja sa zlatarom Torrini veliko preimućstvo, iako pobediti jaku konkurenciju u trci za lokal u Delta sitiju znači veliko priznanje, Ipak je najlepši osećaj videti sopstveno delo na ruci ili vratu neke druge osobe koja ga sa uživanjem nosi i znati da je neprolazna vrednost ličnog pečata utisnuta u tuđe zadovoljstvo.

Na svetu ne postoji puno stvari koje su vremenski univerzalne, koje su zaštićene od zastarevanja, tako da zlato i drago kamenje menjaju samo svoj oblik, ali suštinski ostaju isti. U ovom vremenu, taj konkretan oblik daju im ruke Andrejevića. Vrednost je nepromenjena - i dalje je najviša. Zato se valjda sve ostalo i meri prema njima.


Dragulj na dnu čaše

Specifična roba zahteva i specifičan marketinški pristup. U to je ponekad svesno ulagano „i više nego što firma može da podnese“ kako bi se proširio broj kupaca. Jedna od maštovitih akcija je „Doručak kod Andrejevića“ - koktel na kojem se na dnu deset čaša sa šampanjcem nalazi pravi dijamant, a u ostalima cirkon. Neke od poznatih ličnosti koje su prisustvovale ovom događaju, otišle su kući bogatije za vrednost jednog dragog kamena.


Kosta Andrejević i Suzana Mančić


Luksuz za svačiji ukus

Nakit koji izrađuje Zlatara Andrejević pravljen je za sva vremena. S obzirom da on nije osnovna potreba, već pripada sferi luksuza, ovakav dizajn obezbeđuje aktuelnost u bilo kom vremenu. Svačiji ukus biće zadovoljen primerkom iz neke od kolekcija: Dragoni Gioielli – italijanski nakit, Eternity - osamnaestokaratno belo zlato inspirisano svemirom i zvezdama, Tutti Frutti - nakit sa prirodnim dragim kamenjem, čak 11 vrsta, kolekcija za venčanja, zatim Aki Akoya - gajeni ili kultivisani biseri iz školjki, Torrini nakit ili satovi Perrelet.

Svojom ponudom zlatara ne zanemaruje ni decu, pa se u njoj mogu naći kolekcija My First Diamond (moj prvi dijamant) ili Disney kolekcija sa popularnim likovima iz crtanih filmova.



Piše: Emina Azizi
e.azizi@emagazin.co.yu


Poziv na pretplatu www.emagazin.co.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.