NavMenu

Nebojša Bjelotomić, generalni direktor kompanije "Saga" - Četvrtu industrijsku revoluciju nemoguće ignorisati ukoliko želite da opstanete na tržištu

Izvor: eKapija Utorak, 07.06.2016. 07:15
Komentari
Podeli
Nebojša BjelotomićNebojša Bjelotomić
Kompanija "Saga" već više od deset godina je sistem integrator broj jedan na tržištu Srbije, a u prvih pet među svim IT kompanijama u našoj zemlji. Nebojša Bjelotomić, odnedavno generalni direktor kompanije "Saga", kaže za portal "eKapija" da nije lako održati tu poziciju, s obzirom na uskovitlano tržište.

Bjelotomić objašnjava da kompanija ne prestaje da širi svoj portfolio jer je uvek otvorena za nove ideje.

- Ipak su godine rada iza nas, više od četvrt veka, pa nam je logično bilo da smo prisutni u svim sferama u kojima imamo ekspertizu i ideju za realizaciju. Duži niz godina smo širili portfolio, jer smo se trudili da zadovoljimo što veći broj potreba korisnika. Trenutno smo fokusirani na digitalnu transformaciju, odnosno na sveobuhvatnu promenu poslovnog modela korisnika.

Digitalnom transformacijom pomažemo korisnicima da stvore dodatni profit, a da pri tom znatno smanje troškove svog poslovanja. Pored dokazano dobrih mrežnih rešenja i softverskih projekata, dobro radimo Security rešenja, gotovo jedini na tržištu na tom, višem, nivou. Zatim, Data Center rešenja, Business Intelligence, Information Management, Contact centre, CRM rešenja, mikrofilmovanje...

eKapija: Koje su usluge vaše kompanije za kojima vlada najveće interesovanje klijenata?

- Uspešne implementacije, recimo kontakt centara, po Evropi skoro da nas profilišu na tržištu u tom smeru, determinišu kao da se usko bavimo tom oblašću, a nije tako. Zato ne bih da se ograničavam na zainteresovanost.

Pre bih rekao da su neki projekti zahtevniji i specifičniji, pa je i korisnička struktura koja ima potrebe za istima ređa i jedinstvena, te samim tim i zainteresovanost nije komparativna.

Malo je poznato da redove "Sage" čini skoro 50% zaposlenih softverske struke, a samim tim i malo poznata činjenica da razvijamo i posebne softverske projekte "od nule".

Prošle godine smo oformili novi segment portfolija, mikrofilmovanje – "Saga Scanning Center". Imali smo na tom polju izuzetno dobar start sa dva veoma velika i značajna projekta. Ovde sam malo više akcentovao softversku diviziju, što ne znači da ostalo ne radimo ništa manje odlično.

eKapija: Koliko zaposlenih trenutno radi u kompaniji i kakvi su dalji planovi?

- Mi u "Sagi" smo jedna velika porodica i ima nas na mnogim teritorijalno udaljenim lokacijama. U samoj "Sagi", u sedištu, radi oko 250 zaposlenih, ali "Sagu" čine i "Saga" u Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, kao i NPS, "NF Innova" u Beogradu i "Smart" u Novom Sadu – sve ukupno 400.

Više puta sam naglasio da iza "Sage" ostaju veliki projekti, ali je čine njeni zaposleni. Permanentno ulaganje u njihov razvoj je najbolja i najmudrija investicija koju možete da imate. To je ulaganje u budućnost. Prošle godine smo se susreli sa činjenicom da nam nedostaje određeni broj dovoljno stručnih zaposlenih na poslovima implementacije kontakt centara, a nismo ih pronašli ni na tržištu.

Pokrenuli smo akademiju na kojoj će mladi studenti, a i entuzijasti, moći da se upoznaju sa zahtevima za kojima tržište vapi. Najbolji polaznici dobijaju praksu u "Sagi" i određeni broj njih zaposlenje. Od ostalih projekata, imamo još jednu uslugu, a to su Cloud i Managed servisi u 24/7 nadgledanju security i network infrastrukture.

eKapija: Nedavno ste postali CEO kompanije. Recite nam nešto o motivima za promenu na čelu.

- "Saga" se kreće, menja se i živi. Najprirodniji mogući tok. Nove ideje generišu nove potrebe, pa samim tim i potrebu za promenama. "Sagu" i dalje vodi preduzetnički duh, međutim kompleksnost projekata u kojima učestvuje, mnogobrojnost resursa i različitost profila zahteva dobru organizaciju. Istovremeno, potrebno je gledati širi kontekst u kome se društvo i tržište kreću, kao i iskoristiti regionalno prisustvo i proširiti se i dalje od regiona. Sve ovo su činjenice, ali i očekivanja od novog direktora.

eKapija: Kompanija "Saga" se nedavno preselila na novu lokaciju. Koliko to preseljenje simbolički ukazuje na potrebu novog načina vođenja biznisa koje diktira digitalna transformacija?

- Nama se ukazala prilika da okupimo gotovo celu svoju firmu na jednom mestu, da na taj način unapredimo komunikaciju u samoj firmi. Digitalna transformacija je nešto čime se mi bavimo, ali za kreativnost živa reč i što bolji kontakt zaposlenih su pod obavezno. Dakle, da bismo bili bolji u digitalnoj transformaciji mi smo se preselili.

eKapija: U jednom od nedavnih saopštenja naveli ste da digitalna transformacija "predstavlja najveći pomak u poimanju poslovanja još od trenutka kada je otkrivena parna mašina". Kako biste zapravo objasnili taj proces?

- Za pokretanje revolucije potrebno je da imate resurs koji je jedinstven, revolucionaran i krucijalan u smislu da pokreće svet. U ovom slučaju digitalne transformacije, nije dovoljno imati proizvod ili uslugu, već pričamo o resursu koji se zove informacija. Ako imate ideju, viziju i informaciju, vi sigurno vladate materijom. Da bih lakše objasnio, najbolje je da navedem primere.

Recimo, ranije, da biste dobili kredit od banke, bilo je potrebno da svakako odete u banku, mnogo vremena i procedura od strane kreditnog biroa i slično. Digitalizovanjem, vi kredit možete da dobijete u roku od 15 minuta. To smo i uradili u Societe Generale banci. Bitno je dakle da promenite poslovni model. Da ste hrabri i da nemate strah od novog doba.

eKapija: Kako digitalna transformacija utiče na promenu poslovanja preduzeća i zašto je i za kompanije koje ne posluju u IT sferi značajno da budu svesne tih promena?

- Način komunikacije se drastično promenio u poslednje dve decenije. Društvene mreže i internet su postali norma u poslovanju. Ne možete doći do svojih korisnika ukoliko niste digitalno pismeni. Dalje, velika količina podataka kreirana u tim decenijama je pravo blago na osnovu kojeg se može predvideti ponašanje korisnika, pa i efikasnije i efektnije komunicirati i nuditi svoje usluge i proizvode.

Takođe i nezaobilazna automatizacija procesa koja će izbrisati ili značajno izmeniti cele privredne grane. Ukratko, digitalizaciju je nemoguće ignorisati ako želite uopšte da učestvujete na tržištu.

eKapija: Često se može čuti da je IT velika šansa Srbije, ali za deo tog globalnog kolača takmiči se mnogo zemalja. "Saga" posluje i u inostranstvu, pa ima i dobar uvid u tržišta drugih zemalja. Kakva je pozicija Srbije u odnosu na svet kada je IT industrija u pitanju?

- U Srbiji postoje oblasti IT-ja u kojima smo u samom svetskom vrhu, ali postoje i oblasti koje su u dalekom zaostatku. Većina firmi svoja prva rešenja proda na domicilnom tržištu na kome stekne iskustvo i unapredi proizvod, te se onda širi dalje. Srpska privreda ne pruža mnogo prilike za razvoj jer su ulaganja u IT srazmerno ukupnim ulaganjima u privredu mala. Ipak postoje kompanije koje prevazilaze ovaj problem regionalnim ili širim nastupom.

Mi smo svakako prepoznati i na nekim tržištima na kojima kompanije sa ovih prostora gotovo da ne posluju. Radili smo, pored regiona, i u Mongoliji, Azerbejdžanu, Bahreinu, Francuskoj, Egiptu, Keniji, Jordanu, Omanu, Libanu, Ukrajini, Emiratima, Češkoj, Holandiji... i to je samo mali deo. Kao grupacija, "New Frontier Group", rasprostranjeni smo svuda osim na severnom i južnom polu.

eKapija: Kako ocenjujete ulogu države? Šta bi trebalo uraditi kako bi se olakšalo poslovanje u IT industriji?

- Kao i svi, moram i ja da se žalim na zakone koji nisu blagonakloni ka digitalnoj ekonomiji. Često ih zakonodavac "apdejtuje", ali to se ogleda u kopiranju evropskih, donetih pre deset i više godina. Potrebno je samo da ih preskočimo i budemo prvi koji će doneti zakon koji omogućava da četvrta industrijska revolucija prođe bezbolno.

Na primer, digitalni potpis je dobra stvar, ali se i dalje ne koristi dovoljno. To dalje implicira da se krećemo malim koracima, kao što su online prijava poreza, produžavanje dozvola, dobijanje kredita za 15 minuta i slično. Inicijativa postoji, trebalo bi napraviti strategiju na nivou države i IT će postati neizbežna svakodnevica od koje svi imamo koristi.

eKapija: Nedostatak kvalitetnog IT kadra u Srbiji sve se više oseća. Kakva su vaša iskustva? Šta se može uraditi kako bi se taj nedostatak prevazišao?

- Delim vaše mišljenje. Već sam pomenuo da smo se više puta susretali sa ovakvim poteškoćama. Jednu poteškoću smo rešili oformivši akademiju za implementaciju Interactive Intelligence kontakt centara. Ali to nije dovoljno. Mi smo to rešili na mikro nivou. Makro nivo podrazumeva reforme u obrazovanju, ali i u boljem načinu življenja.

Naša deca odlaze jer im ne nudimo dugoročnu perspektivu. Softverski inženjer i u Srbiji može lepo da zaradi i živi. Međutim, osećaj stabilnosti i uređenosti je nešto što nedostaje. Opet, mi se trudimo da od naše firme napravimo oazu.

Miloš Vlahović

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "IT - Investicija koja se brzo vraća" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.