NavMenu

Dejan Bizinger, web menadžer

Izvor: POSAOSADA.COM Sreda, 19.12.2007. 19:38
Komentari
Podeli

E-biznisom ili poslovanjem koje je povezano sa novim tehnologijama i medijima, se bavim od 1999. Počeo sam sa vođenjem web portala www.serbiaonline.com koji je u to vreme bio jedan od retkih opštih web portala i bio dosta popularan. Do 2002. godine sam radio svoje projekte a od 2002. svoje projekte i projekte za kompanije. Prvo sam radio kao Internet konsultant za američkukompaniju Skylist Inc. (www.skylist.net) (kasnije kupljena od strane kompanije Datran Media (www.datranmedia.com) , zatim za irsku Internet softversku kompaniju Infacta, Ltd. (www.infacta.com) da bi od 2006. do decembra 2007. godine radio kao web menadžer najposećenijeg domaćeg sajta www.b92.net. Danas radim kao Country manager social networking sajta www.karike.com i vodim neke svoje projekte. U ovom tekstu ću se najviše posvetiti aktivnostima u B92, Karike.com.

Kada sam radio u B92 i kada su me pitali «Šta radiš u B92?» ja im rekao «Radim kao web menadžer», obično nakon toga je usledilo pitanje «Aha, a čime se tačno bavi web menadžer?». U ovom tekstu ću pokušati da objasnim čime se bavi jedan web menadžer i koja znanja su mu potrebna za to.

U nekoj organizacionoj hijerarhiji, menadžeri su jednu stepenicu ispod direktora i (obično) su im zadaci dosta operativni. U B92 sam bio zadužen za menadžerske poslove oko sajta koji isključuju tehnički deo (pravljenja aplikacija, nadziranje procesa na serveru, performansi servera) i administrativnih (postavljanje sadržaja). Menadžeri to obično ne rade direktno, u mom slučaju sam, kada je reč o serverima, npr., dao moje savete kada se donosila odluka o kupovini dodatnih servera a nakon toga se web administrator bavi administracijom oko servera. Što se tiče postavljanja sadržaja, ja sam vodio i tech sekciju Tehnopolis, pa sam postavljao tamo sadržaj ali to ne mora da bude praksa.

Ono što je glavni zadatak web menadžera, je da daje ideje za nove servise i da obezbedi njihovu realizaciju. Web menadžer se može nazvati i projekt menadžer, da bude jasnije. Zbog toga što je potrebno da daje ideje i da realizuje nove servise, potrebno je da web menadžer ima dobro poznavanja tržišnih kretanja iz oblasti Web-a i novih medija, biti upoznat sa praksama koji poznati svetski sajtovi primenjuju u komunikaciji sa svojim posetiocima. Interaktivnost je ključ uspeha na današnjem Web-u. Jednosmerna komunikacija na relaciji medij – korisnik je prošlost a potrebno je da relacija između medija i korisnika bude dvosmerna, da postoji znaka ß—à. Neki od projekata na kojima sam aktivno bio uključen je pomenuti Tehnopolis i B92 Blog.

Pored pomenutih aktivnosti, moj zadatak kao web menadžera je bila koordinacija između web i marketing sektora u okviru B92. Tu, takođe, dolazi jako do izražaja praćenje novih trendova u novim medijima, konkretno u ovom slučaju je reč o advertajzingu i prodaji. Web menadžer mora da ima znanja da kaže zašto je neki baner dobar na jednoj stranici a nije dobar na drugoj, da savetuje potencijalne klijente kako od svog promo budžeta dobiju najviše rezultata. Kada je reč o advertajzingu, pokrenuo sam i vodio model prodaje banera zasnovan po prikazima, pošto se do tada prodaja vršila samo preko fiksnih/sponzorskih banera.

Veoma bitan zadatak web menadžera su kombinacija strateških i operativnih odluka kada je reč o povezivanju sa velikim komplementarnim medijima i servisima. Tako je došlo do saradnje između B92.net i Index.hr, saradnja razmene RSS boksova. Ova saradnja se pokazala veoma uspešnom za obe strane. Dobra komunikacija sa različitim kompanijama pomaže i pri pravljenju interaktivnih akcija kao što su npr. kvizovi kada je potrebno obezbediti nagrade najboljim takmičarima sa sajta.

Danas sve to radim na projektu Karike.com, s tim što je ovde uključen i administrativni deo. Web menadžer mora da se prilagodi novim uslovima, jer iako je posao sličan, oblast posla je drugačija. Nije sve isto kada ste web menadžer medijskog portala i portala zabavnog karaktera. Na Karikama.com u moje dnevne poslove spada i komunikacija sa članovima sajta, smišljanje raznih podsticaja kako bi se povećala aktivnost članova, pisanje saopštenja za javnost i slično.

Kako se stiče znanje za ovaj posao? Ja sam završio FON, smer opšti menadžment, pa naučene stvari iz menadžmenta sigurno da pomažu ali ništa bez samoinicijative. Potrebno je što više pratiti različite sajtove, nove servise koji se postavljaju, čitati vesti, biti u toku sa tzv. najboljim praksama… U Srbiji još ne postoje osnovne studije koje daju podrobna znanja za bavljenje e-biznisom, to je prisutno na poslediplomskim studijama ali je problem sa formalnim obrazovanjem što zbog brzine promena u Internet industriji, informacije u literaturi i na predavanjima često nisu najažurnija.

Posao web menadžera je dosta povezan sa komunikacijom, bez obzira da li je u pitanju mejl ili sastanci. Dnevno provodim dosta sa mejlovima, komunikacijom preko Skajpa (instant messenger ili razgovor). Desetak sati nedeljno uložim u praćenje svetskih trendova, nije ni čudo što imam preko 200 adresa u mom RSS čitaču. Takođe, web menadžer mora da bude uključen i u online PR date kompanije, pa tako da prati šta se piše o sajtu na forumima, sajtovima, blogovima i uključi se u diskusiju kada je to potrebno.

Na kraju bih hteo da istaknem da je jako bitno, kao i u svakom poslu, da razlikujete šta je bitno od manje bitnog i od nebitnog. To je pogotovo izraženo u Internet poslovima kada ima previše informacija.

Mnogo više detalja pogledajte na www.bizinger.biz

izvor : www.posaosada.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.