NavMenu

Ivan Simić, Country Manager u kompaniji "Danos" - Srbija ima još dosta prostora za razvoj komercijalnih i stambenih nekretnina

Izvor: eKapija Utorak, 26.04.2016. 07:57
Komentari
Podeli

Ivan SimićIvan Simić
Kompanija "Danos" prisutna je u Srbiji od 2009. godine, kada je u saradnji sa finansijskom grupacijom "BNP Paribas" otvorila predstavništvo u Beogradu. Ova vodeća konsultantska firma za nekretnine sarađuje sa klijentima kao što su "Aviv Arlon", "Big Cee", "Fishman group", Komercijalna banka, Erste banka, "Univerexport", DIS, "Delhaize", "Vero", "Robne kuće Beograd", Vojvođanska banka, Banca Intesa, NIS, "Mercator", IDEA,"Diechmann", "Takko Fashion", "McDonald's", JYSK,", "Telenor", "Gorenje" i mnogi drugi.

Tokom višegodišnjeg poslovanja u Srbiji, "Danos" se pozicionirao kao jedan od glavnih konsultanata za nepokretnosti, o čemu svedoči niz uspešnih projekata. U portfoliju kompanije nalaze se i ritejl parkovi izraelske grupe "Aviv Arlon", koja je "Danos" angažovala kao vodećeg savetnika.

Ivan Simić, Country Manager kompanije "Danos" u razgovoru za "eKapiju" istakao je koji su glavni trendovi u razvoju nekretnina u Srbiji, kako se kreću cene zakupa i koliko je Srbija atraktivna stranim investitorima u poređenju sa zemljama regiona.

eKapija: Na kojim ste projektima radili u protekloj godini i kako biste ocenili stanje na tržištu nekretnina u 2015. i na početku 2016. godine?

- "Danos" je u prošloj godini radio na ritejl parkovima "Aviv Park" u Zrenjaninu, "Aviv Park Zvezdara" i "Zemun Park" u Beogradu. Kada je reč o maloprodajnim nekretninama u Srbiji, naš utisak je da je došlo do blagog zasićenja ovog tržišta. Zabeležen je intenzivan trend gradnje ritejl parkova u sekundarnim gradovima, te su zadovoljene potrebe oko 80% gradova u Srbiji. Bitan faktor je i kupovna moć stanovništva, koja je ostala na istom nivou. Zbog toga se pojedini projekti "muče" na startu, a za rast prometa je potreban duži vremenski period.

U 2015. godini došlo je do veće potražnje za logističkim prostorima A klase. Gradnja industrijskih nekretnina se zahuktala, te očekujemo da će se taj trend nastaviti u narednom periodu. Dodao bih i da postoji fond, koji je zainteresovan upravo za akvizicije industrijskih objekata u Srbiji.

Što se tiče kancelarijskog i stambenog prostora, činjenica je da postoji interesovanje zakupaca. Trenutno je nekoliko velikih projekata u fazi izgradnje, a većina investicija fokusirana je na Beograd, sa opštinom Novi Beograd kao epicentrom ulaganja.

eKapija: Budući da ste radili na nekoliko ritejl park projekata, kako ocenjujete dalji razvoj tog maloprodajnog formata u Srbiji? Po čemu su ritejl parkovi konkurentni u odnosu na šoping centre?

- Ritejl parkovi su odličan izbor za sekundarne gradove, koji nemaju objektivnu potrebu za većim maloprodajnim formatima. Smatram da u gradovima koji već imaju ove projekte neće doći do dalje ekspanzije, dok gradovi sa manje od 50.000 stanovnika nisu spremni za ovakve objekte. S druge strane, mogli bismo da očekujemo otvaranje ritejl parkova u gradovima kao što su Kraljevo, Požarevac, Užice i Lazarevac.

Prednost tržnih centara na otvorenom sastoji se u nižim troškovima izgradnje i održavanja objekta, kao i u konkurentnim cenama zakupnina. Oni, doduše, nisu atraktivni kao šoping centri kada je u pitanju miks zakupaca. Ritejl parkovi imaju manje-više standardne zakupce, uglavnom su to brendovi nižeg cenovnog ranga, te ne nude toliku raznolikost sadržaja kao šoping molovi. Primera radi, u ove objekte ne mogu se dovesti globalni igrači, kao što je "Inditex". Da svako pravilo ima izuzetak, potvrđuje i činjenica da je H&M ušao u ritejl parkove u Srbiji ("Aviv Park" Zrenjanin i Pančevo, "Shoppi Retail Park" u Subotici). Rekao bih da je glavni razlog ovakve ekspanzije oskudna ponuda šoping centara.

eKapija: Koliko su Beogradu potrebni novi tržni centri? Da li je sa izgradnjom šoping molova došlo do pada "street retail"-a i kako se kreću cene zakupa?

- U Beogradu postoji potražnja za kvalitetnim maloprodajnim prostorom. Činjenica da u prestonici nema dovoljno šoping centara koči i ulazak novih brendova na domaće tržište. Prema našoj proceni, Beogradu je apsolutno neophodan veći maloprodajni kompleks. Govorimo o tržnom centru bruto površine za izdavanje od 80.000 do 100.000 m2. Među projektima u najavi, spomenuo bih budući šoping mol na Ibarskoj magistrali. Na toj lokaciji je planirana izgradnja tržnog centra od 50.000 m2, pored koga će se nalaziti ritejl park površine oko 20.000 m2. Ovakav projekat je posebno značajan za taj deo grada, u kome vlada oskudica maloprodajnog prostora.

"Street retail", odnosno cene zakupa lokala u centru grada jesu u padu, ali su se u poslednje vreme stabilizovale. Uglavnom se radi o dugoročnom zakupu, a cene se kreću od 40 do 130 EU po m2 u zavisnosti od veličine lokala U šoping centrima u Beogradu prosečna renta je nešto niža - oko 30 EUR po m2. Sa izgradnjom novih šoping molova, svakako će doći do pada cena zakupnina u postojećim koji sada, usled nerazvijenog tržišta, imaju veliku tražnju.

eKapija: Kako se kreću cene stanova u Beogradu i Srbiji, i predviđate li rast prometa rezidencijalnih nekretnina u 2016?

- Stanogradnja je u usponu, a tržište dobro prihvata nove projekte. Tu bih posebno naglasio projekte na Novom Beogradu, kao i stambeni kompleks "Central Garden" u beogradskoj opštini Palilula. Cene stanova dostižu i 2.000 EUR po m2, a kupaca za kvalitetnu stanogradnju ima. Primetna je i sve veća razlika između novogradnje, koja je u usponu, i starogradnje, kojoj padaju cene. Na osnovu ovih parametara, očekujemo veći promet stambenih nekretnina u tekućoj godini.

eKapija: U poređenju sa zemljama regiona, koliko je Srbija atraktivna stranim investitorima koji ulažu u nekretnine?

- Prednost Srbije u odnosu na region je nedovoljna ponuda, gde ima dosta prostora za razvoj. Investicije dodatno pospešuje rast potražnje u svim segmentima. Susedne zemlje, poput Hrvatske, ili Bugarske, imaju mnogo više šoping molova, logističkih centara, "office zgrada". Samim tim su i cene zakupa na tim tržištima niže nego na domaćem. Dobar pomak je rast broja investicionih transakcija, koji pokazuje da su investitori prepoznali potencijal Srbije. Pomak u ovom pogledu trebalo bi da ohrabri kompanije koje poslovanje zasnivanju na izlaznoj strategiji, odnosno grade nekretnine sa ciljem da ih kasnije prodaju. Postoji i sve više investitora koji žele da kupe industrijske objekte, tako da bih logističke objekte označio kao jedan od sektora sa najvećim potencijalom za nova ulaganja.

eKapija: Koje sve usluge "Danos" pruža klijentima i šta izdvaja Vašu kompaniju u odnosu na konkurenciju?

- "Danos", između ostalog, pruža usluge procene vrednosti nekretnina, izrade studija izvodljivosti, property management-a, posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti. Odlikuje nas izuzetna posvećenost klijentima i sposobnost za uspostavljanje i održavanje dugoročne poslovne saradnje. Kompanija "Danos" u regionu posluje u saradnji sa globalnom grupacijom "BNP Paribas", u čije ime servisiramo klijente na Balkanu. Spektar usluga iz domena investicionog savetovanja i zastupništva pružamo preko svojih kancelarija u Srbiji, Grčkoj i na Kipru. Poslovanje zasnivamo prema najvišim profesionalnim standardima u skladu sa Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) akreditacijom.

eKapija: Koji su planovi "Danosa" za 2016. godinu?

- Cilj nam je da nastavimo regionalnu ekspanziju u 2016, kao i u narednim godinama. Za sada je u planu otvaranje novih kancelarija u Crnoj Gori, Bugarskoj i Makedoniji.

Katarina Marinković

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Nekretnine - novi investicioni ciklus" možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.