NavMenu

Radomir Živanić, vlasnik kompanije Verano motors – Bodirogin kum

Izvor: Politika Nedelja, 04.11.2007. 12:40
Komentari
Podeli

Oni koji poznaju Radomira Živanića, generalnog zastupnika i distributera vozila marke „pežo”, za njega kažu da voli da rizikuje. Otuda ih i ne čudi što je u nadmetanju za Robne kuće „Beograd” poslednji podigao palicu na astronomskih 360 miliona evra. I to uprkos tome što „finansijsku konstrukciju” nije do kraja zatvorio pa tako, po sopstvenom priznanju, ne zna sa kojim procentom vlasništva će njima upravljati.

Živanić, među prijateljima oslovljavan i kao Baja Plavi, za širu javnost je sasvim nepoznat. U zvaničnoj biografiji piše mu da je rođen 1958. godine u Beogradu, gde je završio i beogradsku Trinaestu gimnaziju i Pravni fakultet. Neposredno posle diplomiranja otišao je u Nemačku i tamo se bavio trgovinom. „Verano grupu” osnovao je 1991. godine, a ova kompanija je od 1996. godine generalni distributer kompletnog proizvodnog programa „Pežo”.

Živanić je, u procesu privatizacije, kupio i „Žitko” iz Bačke Topole, a u konzorcijumu sa kumom, poznatim košarkašem Dejanom Bodirogom, i novosadsko preduzeće „Hleb”. Poslednjih godina biznis je proširio i na nekretnine pa sada ima oko 250.000 metara kvadratnih poslovno-maloprodajnog prostora. Izgradio je tržni centar „Zira” na uglu ulica Cvijićeve i Ruzveltove u Beogradu koji je nedavno otvoren. Slične tržne centre gradiće i na Novom Beogradu i Voždovcu.

Do kupovine „Robnih kuća” Živanićev stav je bio da bude daleko od očiju javnosti. Zato, bar javno, nisu ni poznate njegove veze sa bivšim režimom. Čini se da je to više bilo poznato zvaničnicima u Evropskoj uniji, jer se Baja Plavi u leto i jesen 2000. godine našao na spisku 600 osoba povezanih s porodicom Slobodana Miloševića prema kojima je ujedinjena evropska porodica preduzela restriktivne mere.

Živanić koji već godinama živi u Grčkoj ovih dana izjavljuje kako je zemlju morao da napusti zbog Miloševića u januaru 2000. godine. Interesantno je da je beg usledio posle Arkanovog ubistva, iako sam Živanić u javnosti nikada nije s tim događajem povezan.

Češće se, međutim, spominjao povodom otmice njegovog pređašnjeg partnera u „Veranu” Milije Babovića. U to vreme već su se bili razišli.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović u svom feljtonu u „Večernjim Novostima” u julu 2005. godine piše:

„Jednom su me pitali zbog čega je odmah po povratku u zemlju, još na aerodromu, priveden Radomir Živanić – Baja Plavi, jedan od bivših suvlasnika ’Verano motorsa’. Gospodin Živanić se dobrovoljno javio da da izjavu i da bude poligrafski testiran na okolnosti njegovog učešća u otmici njegovog partnera Milije Babovića. Nije nađena osnovana sumnja za njegovu umešanost u ovo i druga krivična dela koja su bila predmet istrage u akciji ’Sablja’.”

Živanić je u dobrim odnosima i sa gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković pa tako zli jezici kažu da je zahvaljujući tom prijateljstvu potpredsednik „Verana” dobio mesto gradskog menadžera srpske Atine na kome se, inače, zadržao samo godinu dana. Nepoznato je da li je zato Živanić u Novom Sadu dobio neku atraktivnu lokaciju za gradnju. Za sada njegove kompanije nema na listi većih investitora, a Novosađani kažu da nije isključeno da nastupa s drugim investitorima.

Živanić je oženjen i ima tri sina. Govori italijanski, engleski i grčki jezik.

napomena : tekst je u potpunosti preuzet iz lista POLITIKA od 04.11.2007

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.