NavMenu

Li Manchang, ambasador Kine u Srbiji - Pruga Beograd-Budimpešta je samo jedna faza u povezivanju Bliskog istoka sa Evropom

Izvor: eKapija Ponedeljak, 19.10.2015. 13:03
Komentari
Podeli

Li Manchang (Foto: Sead Saitovic)Li Manchang
Kina je trenutno druga najveća svetska ekonomija, prva je u svetu po stopi privrednog rasta, a kinesko tržište, koje obuhvata 1,35 milijardi ljudi, takođe je najveće u svetu. Kina je, pored ostalog, prva u svetu po brzim prugama, a njeni kapaciteti u oblasti infrastrukture svakako su još jedna od brojnih stavki koje ilustruju njenu ekonomsku snagu i veličinu. Bilateralni odnosi između Srbije i Kine su tradicionalno prijateljski, a o privrednoj saradnji dve zemlje za "eKapiju" govori Li Mančang , ambasador Kine u Srbiji.

eKapija: Kina je duži niz godina najvažniji spoljnotrgovinski i finansijski partner Srbije u Aziji. Kako biste, u opštem smislu, ocenili privrednu saradnju između dve zemlje?

- Imajući u vidu da prijateljski odnosi između naše dve zemlje imaju karakter tradicionalnih i da su naše dve zemlje oduvek prijateljske jedna prema drugoj, takvi veoma dobri politički odnosi zahtevaju da razvijamo saradnju i u ostalim oblastima. Mi smo zadovoljni stanjem privredne saradnje, ali smatramo da još uvek postoji veliki prostor za unapređenje i razvoj te saradnje. Ja se, kao ambasador, iz dana u dan trudim da ekonomska saradnja bude što bolja.

eKapija: U kojim oblastima je ta saradnja najzastupljenija, a u kojima najmanje zastupljena?

- Do sada je najuspešnija saradnja, osim u oblasti spoljne trgovine, izražena u oblasti infrastrukture. Na primer, - nedavno završeni most na Dunavu između Zemuna i Borče, autoputevi na kojima je angažovana kompanija "Shandong Hi-Speed Group Corporation", ili pak radovi koje u Termoelektrani "Kostolac" izvodi kineska kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation). To su veliki projekti koji su u toku, a trenutno traju pregovori o brzoj pruzi Beograd – Budimpešta, o Koridoru 11, kao i o energetskoj saradnji.

Osim toga, veliki potencijal za saradnju postoji u poljoprivredi. Srbija je bogata zemlja, pogotovo kada je reč o poljoprivredi. Tu je i naučna saradnja, a na kraju bih tu izdvojio i saradnju u sportu. Srbija je sportska supersila, ona ima dosta manje stanovnika nego Kina, ali ima bolje sportske rezultate. Košarka, vaterpolo, odbojka, fudbal, sve su to oblasti u kojima možemo da sarađujemo na razmeni iskustava i razmeni znanja. Moram da naglasim da je u fudbalu Srbija nama dosta pomagala i sada nam takođe pomaže. Tu je, naravno, i kulturna saradnja.

eKapija: Ima li prostora za povećanje privredne saradnje, na koje načine bi se to moglo postići i da li se radi na tome?

- Kada je reč o privrednoj saradnji između naše dve zemlje, to pre svega zahteva želju i volju. Osnova za to postoji. Na primer, prošle godine je naš premijer boravio u poseti Srbiji gde je razgovarao sa srpskim premijerom. Njih dvojica su postigli načelni sporazum o unapređenju saradnje u svim oblastima. To podrazumeva sinhronizovane aktivnosti dve vlade, resornih organa, službenika i svih koji su u obema zemljama uključeni u to. Sigurno je da se na tom putu može naići na teškoće, pošto se politike, prirodni uslovi, mentalitet i kulture Kine i Srbije pomalo razlikuju, ali ja verujem da u svemu tome može biti više rešenja nego teškoća.

eKapija: Koliko kompanija iz Vaše zemlje posluje u Srbiji i kakvi su njihovi ustisci o poslovnom ambijentu u Srbiji?

- U Srbiji posluje oko desetak kineskih državnih kompanija, one u Srbiji imaju svoja predstavništva, među njima su CMEC, CRBC (China Road and Bridge Corporation), "Huawei", "Shandong Hi-Speed Group Corporation" i druge. I dalje ima više delegacija kineskih kompanija koje dolaze u Beograd u kratke posete. Njihov zajednički zaključak je da je sada vreme da unapredimo privrednu saradnju pošto su vlasti dveju zemalja već napravile sjajne osnove za to.

Osim toga, ekonomska struktura u Kini i u Srbiji se dopunjuju. Kineske kompanije mogu u Srbiji dosta da rade, što bi moglo da rezultira zajedničkim nastupima Kine i Srbije na trećim tržištima. Na primer, srpski premijer Aleksandar Vučić nedavno je, tokom posete Smederevu, naveo da su u toku pregovori sa strateškim kineskim partnerom "Hebei Iron and Steel group" (HBIS) i da je ta kompanija spremna za saradnju sa "Železarom Smederevo".

eKapija: Šta nam možete reči o poslovanju srpskih kompanija u Kini? U kojoj meri je ono izraženo? Šta bi i na koji način tu moglo da bude bolje?

- Kina je otvorena zemlja sa tržišnom ekonomijom. Nama je dobro došla svaka kompanija, pogotovo ako je iz Srbije. Mislim da je srpska farmaceutska industrija dosta jaka, tu su i proizvodi iz grupe kućne hemije, poljoprivredne kompanije su takođe aktivne. Na kineskom tržištu pojavljuje se dosta poljoprivrednih proizvoda, a za njima u Kini postoji velika potreba. Radimo na tome i to, takođe, zahteva vreme.

(Foto: Sead Saitovic)
eKapija: U Kini postoji veliki broj granskih i profesionalnih udruženja i asocijacija. Da li postoji saradnja tih udruženja sa sličnim udruženjima u Srbiji, koji su potencijali te saradnje i u kojoj meri je ta saradnja može doprineti razvoju ukupnih ekonomskih odnosa Kine i Srbije?

- U tom smislu saradnja je u ovom trenutku relativno slaba, osim kada se radi o saradnji privrednih komora naših dveju zemalja. Ja se trudim da to bude bolje, a treba da, pre svega, razvijemo mehanizme za bolju saradnju strukovnih i granskih organizacija. Pre nekoliko nedelja bio sam u Fudbalskom savezu Srbije, razgovarao sam sa njegovim predsednikom i pokušaću da dovedem kinesku reprezentaciju ili mladu selekciju u Beograd pošto, kao što sam već pomenuo, treba da učvšćujemo saradnju i u sportu. U Kini takođe postoji udruženje naučnika, ali slabo se sarađuje sa Srbijom. Poboljšanje te i svake druge saradnje je moj zadatak. Moram mnogo da radim na tome. Ukoliko sva ta udruženja počnu da komuniciraju i sarađuju, naši ukupni međudržavni odnosi biće još bolji.

eKapija: U izgradnji mosta na Dunavu, koji povezuje Zemun i Borču, glavni izvođač bila je kineska kompanija CRBC. Ima li još velikih projekata u Srbiji u čiju su realizaciju uključene kineske kompanije? Koji su to projekti i u kojim se fazama oni trenutno nalaze?

- Osim nekoliko projekata koje sam naveo, ja kao ambasador vidim da tu treba da se pregovara i da Kina i Srbija sarađuju u onim oblastima u kojima i jedna i druga zemlja vide svoje prednosti. Da ono u čemu Kina i Srbija imaju prednost, dve zemlje mogu zajedno da rade i da zajednički nastupaju na trećim tržištima. Na primer, u energetici ili u specijalnim industrijskim zonama. Kina u tome ima dosta iskustva, ali i dalje ne postoji kineska industrijska zona u Srbiji. O toj temi smo dosta razgovarali sa Vladom Srbije i sa kineskim kompanijama. Sada je to moj naredni zadatak, treba što pre to da realizujemo.

eKapija: Izgradnja železničke pruge Beograd – Budimpešta jedan je od velikih projekata na kom Kina radi zajedno sa Mađarskom i Srbijom. Možete li nam opisati ulogu Kine u tom projektu i očekivanu dinamiku realizacije tog projekta?

- Kada je reč o brzim prugama, Kina trenutno u svetu zauzima prvo mesto. Više od polovine brzih pruga u svetu nalaze se u Kini. Sada imamo najbolju železničku opremu, izrađenu prema najvišim svetskim standardima. Mi hoćemo da sarađujemo sa Srbijom i Mađarskom, a na osnovu želje vlada Srbije i Mađarske. O toj pruzi se intenzivno pregovara, sa Srbijom to ide brže nego sa Mađarskom. Mnogo smo zahvalni na trudu i naporima koje ulaže Vlada Srbije i na ličnom angažmanu premijera Vučića. Mislim da je to korisno i za Srbiju i za mađarsku i za Kinu. Naš predsednik Si Đinping (Xi Jinping) pre dve godine predložio je obnovu nekadašnjeg "Puta svile". Osnovni cilj je da unapredimo ekonomsku saradnju sa zemljama kroz koje je prolazio "Put svile", a Srbija ima veoma važno mesto jer se nalazi između istoka i zapada i severa i juga. Najvažnije je to što je Srbija nama prijateljska zemlja, sa prijateljima je uvek lakše postići dogovor i zajednički raditi.

eKapija: Zbog čega je i u kojoj meri je realizacija izgradnje pruge Beograd-Budimpešta značajna za Kinu?

- U oblasti železnica Kina je naprednija, a u Srbiji postoji potreba za unapređenjem železničkog saobraćaja. Saradnjom ćemo modernizovati prugu i skratiti put od Beograda do centralne Evrope. To je samo prva faza, kada to završimo idemo dalje u smislu "Puta svile". Imao sam više razgovora sa ambasadorom Bugarske o povezivanju Beograda i Sofije brzom prugom. Razvojem te rute ide se na povezivanje Bliskog istoka sa Evropom, preko Srbije. Za Kinu je to veoma značajno i korisno.

eKapija: Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope trebalo bi da bude održan u Pekingu u novembru 2015. godine. Kakva su Vaša očekivanja od tog samita kada je reč o daljem unapređenju privredne saradnje Kine i Srbije?

- Već je najavljeno da će premijer Vučić posetiti našu zemlju i boraviti na tom samitu. Ja očekujem da će se to dogoditi pošto je srpski premijer sposoban, vredan, efikasan i ja ga mnogo cenim. Smatramo da je on veoma ambiciozan kada je reč o saradnji između Srbije i Kine. On hoće mnogo da učini i mnogo radi za Srbiju i za ukupne bilateralne odnose između Kine i Srbije. Očekujem da njegova zvanična poseta Kini bude "pun pogodak".

(Foto: Sead Saitovic)
eKapija: Već dugo nema direktne putničke avionske linije Peking-Beograd. Ima li signala da bi to moglo biti promenjeno i da bi mogli biti vraćeni direktni letovi za putnike iz Pekinga ka Beogradu i obrnuto? Od čega zavisi obnavljanje direktne avionske linije između Pekinga I Beograda? Kakva su Vaša očekivanja u vezi s tim?

Moja želja je ista kao i želja mnogih koji često putuju iz Kine za Srbiju i obrnuto, da postoji jedna direktna avionska linija, ako ne između Beograda i Pekinga, onda između Beograda i Šangaja ili nekog drugog grada u Kini. Pregovori između avionskih kompanija Kine i Srbije pokrenuti su početkom 2015. godine i oni su u toku. Objektivna činjenica je da to dosta zavisi i od komercijalnih interesa aviokompanija. Razvoj poslovne saradnje između Kine i Srbije mogao bi biti od presudnog uticaja za obnavljanje direktne avionske putničke linije između dve zemlje. Koristim priliku i da zahvalim premijeru Vučiću jer se lično angažovao za olakšavanje procedure izdavanja viza kineskim turistima. Mnogo kineskih turista takođe može biti podstrek obnovi direktne avionske linije između Kine i Srbije.

eKapija: Koju biste poruku uputili srpskim privrednicima kada je reč o saradnji sa Kinom?

Kina je, po ukupnoj ekonomiji, sada druga u svetu. Što se tiče stope rasta, ona je na prvom mestu u svetu. Što se tiče tržišta, najveće je tržište u svetu. Kina je ogromno tržište, Kina je šansa. Kinezi vole prijatelje, najviše vole da sarađuju sa prijateljima kao što je Srbija i tu postoji tradicija. Ukoliko privrednici iz Srbiji prihvate ovu činjenicu, imaće veliki uspeh, ako ne danas, onda sutra, samo treba da budu uporni i da ne odustaju. Kinezi vole da rade što konkretnije, ne vole da pričaju prazne priče i da troše vreme. Teškoće postoje, ali one mogu biti prevaziđene.

Sead Saitović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.