NavMenu

Aleksandar Andersen Podravac, direktor "HealthCare Europe" - Otvaramo vrata uspeha

Izvor: Profit magazin Sreda, 16.09.2015. 15:18
Komentari
Podeli
Aleksandar Andersen PodravacAleksandar Andersen Podravac
Kinesko-danska kompanija "Everrest production", otvorila je fabriku za proizvodnju memorijske pene u Rumi, koja će biti regionalni proizvodni centar.

Radi se o investiciji od 15 mil EUR i izgradnji proizvodnog pogona od 28.880 m2. Projekat u četiri faze, podrazumeva ukupno ulaganje od 50 mil EUR u proširenje proizvodnog pogona i zapošljavanje 1.200 radnika.

Kompanija "Everrest production" osnovana je 2012. godine u Novom Sadu, kao rezultat zajedničkog ulaganja danske kompanije "Everrest" i kineske kompanije "HealthCare Co.Ltd", koja je svetski lider u proizvodnji memorijske pene, te je ova investicija od neprocenjivog značaja za jačanje srpske ekonomije.

Srbija je izabrana za regionalni proizvodni centar zbog svog strateškog položaja, a novi proizvodni pogon u Rumi će snabdevati evropsko tržište, Rusiju, Srednji istok i Severnu Ameriku. Proizvodnja memorijske pene za jastuke i dušeke je ekološki bezbedna, a fabrika će se snabdevati sirovinama sa domaćeg tržišta.

Predstavništvo kompanije "HealthCare Co.Ltd." se nalazi u Rugaou, u provinciji Jiangsu, NR Kina. "HealthCare Co.Ltd." najvećim delom proizvodi jastuke, dušeke i sofe od memorijske pene, ali i CNC mašine za sečenje poliuretana. Tokom poslednjih nekoliko godina "HealthCare Co.Ltd." je ojačao svoj položaj u Kini uz pomoć brenda MLILY. Poslednjih godina kompanija "HealthCare" je udvostručila svoju veličinu, i trenutno ima više hiljada zaposlenih u Kini u sferi različitih poslovanja.

Predstavništvo "Everrest ApS" se nalazi u Arhusu, u Danskoj. Vlasnik kompanije je Kristijan Frismot (Christian Frismodt). "Everrest" proizvodi i prodaje jastuke i dušeke za velike maloprodajne objekte u Evropi. "Everrest" je najveći prodajni zastupnik "HealthCare Co.Ltd." u Evropi. "Everrest" vrši prodaju u skoro 17 država u Evropi, čime čini 30% ukupnog proizvodnog obima kompanije "HealthCare". Pored Evrope, takođe posluje i na američkom tržištu, kroz poslovnicu u Kaliforniji.

Aleksandar Andersen Podravac, direktor kompanije "HealthCare Europe" govori za "Profit magazin".

Gde ste rođeni, odrasli i školovali se?


- Rođen sam u Kopenhagenu 1977. godine od majke Dankinje i oca Srbina. Ukratko, nakon mog rođenja porodično se vraćamo u Novi Sad, a 1988. godine zbog posla mog oca se selimo u Hamburg, SR Nemačka. Tamo smo proveli tri godine i to je bila prilika da kroz moje školovanje naučim još jedan svetski jezik. Nakon izbijanja sukoba u SFRJ, selimo se u Dansku. Zbog svega ovoga sam odrastao u tri zemlje što mi je dalo kulturološki uvid u tri različite kulture od malih nogu, a značilo mi je jako puno i kasnije u formiranju sebe kao poslovnog čoveka. Osnovnu školu sam započeo u Srbiji, a završio u Danskoj. Visoko obrazovanje sam stekao na fakultetu i akademiji u Danskoj. Život u tri različite zemlje je doprineo tome da se osećam kao građanin sveta i da tečno govorim pet evropskih jezika, i da se svugde dobro osećam. Na žalost, ne mogu da vam pričam o razlikama u životu u ovim zemljama, jer sam živeo, spavao i pričao na svim jezicima istovremeno i nisam bio svestan gde jedan počinje i gde se drugi završava, a to se naravno odnosi i na ljude.

Kako je tekao put Vaše karijere pre dolaska na poziciju direktora "HealthCare Europe"?

- Moja karijera je zaista šarena, završio sam zanat brodogradnje u Danskoj i neko vreme sam radio na brodogradilištu i na naftnim platformama, što je nešto sasvim drugo od toga što danas radim. Posle par godina provedenih na platformama, odlučio sam da studiram ekonomiju. Posle studija sam radio u HILTI-ju na pozicijama od account managera do large account managera.

Godine 2010. osnivam firmu u Srbiji koja posluje u okviru "Forsco Grupe" Danska, čiji sam i suvlasnik. "Forsco Grupa je u većinskom vlasništvu Kristijana Frismota (Christian Frismodt), koji je jedan od dugogodišnjih partnera Džejmsa Nija (James Ni), vlasnika kompanije "Healthcare Co. Ltd." iz Kine. Kroz dugogodišnji zajednički rad rodila se ideja o evropskom ogranku kompanije "Healthcare Co. Ltd", koja je bila logična posledica ogromnog rasta koji je doživela od svog nastanka.

Zbog potrebe za snabdevanjem evropskog tržišta u smislu logistike i kvaliteta isporuke, lokacija fabrike u Srbiji je bila svesno odabrana iz razloga dobre strateške pozicioniranosti i mogućnosti da se sve isporuči za tri dana. Time smo dobili ogromnu prednost u odnosu na konkurenciju i otvorili nova vrata uspeha, a to je bio i razlog mog pozicioniranja na čelo kompanije od samog starta. Naravno, moje srpsko poreklo je imalo značajan uticaj na odluku Džejmsa i Kristijana da mi uz puno poverenje daju priliku da samostalno oformim tim i krenem u izgradnju fabrike. Poznavanje lokalnih zakona, mentaliteta, finansijskih tokova, pisanih i nepisanih pravila mi je olakšalo rukovođenje firmom.

Kompanija "Everrest production" osnovana je 2012. godine u Novom Sadu kao rezultat zajedničkog ulaganja danske kompanije "Everrest" i kineske kompanije "Healthcare Co.Ltd", koja je svetski lider u proizvodnji memorijske pene. Recite nam nešto više o tome.

- Memorijska pena je relativno nov proizvod i upotrebljava se u komercijalne svrhe od kraja 90–ih godina. Naglu ekspanziju memorijska pena doživljava početkom 2000. godine. Matična kompanija "HealthCare" je ušla u proizvodnju memorijske pene na samom početku ekspanzije i bukvalno se razvila iz garaže u kineskoj provinciji Jiangsu do internacionalnog igrača, u roku od 15 godina. Sa godišnjim rastom od 100% danas smo jedan od lidera na tržištu. Pored proizvodnje jastuka i dušeka od memorijske pene, kompanija "HealthCare" danas proizvodi i CNC mašine i nameštaj. "Everrest", drugi partner u zajedničkoj kompaniji, je funkcionisao kao agent za Skandinaviju, Severnu Evropu i za određene države u Americi. Zajedničko ulaganje kompanija "Everrest" i "HealthCare Co. Ltd. Co." u fabriku u Srbiji je odraz potrebe rastućeg tržišta ovih zemalja, kao i rastućeg tržišta Kine. Jedan od glavnih ciljeva je da izgradnjom fabrike u Srbiji oslobodimo kapacitete za domaće tržište u Kini.

(Foto: everrest.com)
Godine 2012. smo osnovali firmu u Novom Sadu i pripremali se za izgradnju fabrike. Uz podršku Vlade, Siepa-e i lokalne samouprave Rume, uspeli smo da nađemo adekvatna rešenja od odabira parcele, gde će biti pozicionirana fabrika do stimulacije za radna mesta i razne poreske olakšice. Uz pažljivo birane saradnike na ovom projektu i izvođače građevinskih radova, uspeli smo da pokrenemo fabriku za sedam meseci, što je dva meseca pre roka.

Kinesko-danska kompanija "Everrest production" otvorila je fabriku za proizvodnju memorijske pene u Rumi, koja će biti regionalni proizvodni centar. O kolikoj investiciji je reč i kolika je površina proizvodnog pogona?

- Celokupna investicija u proizvodni pogon je oko 15 mil EUR, kad se sve uzme u obzir. Do sada je izgrađeno 29.880 m2 proizvodnih hala. U planu je da se investicija proširi na dodatnih 30.000 m2. Pored toga, u planu nam je da izgradimo 3.000m2 kancelarijskog prostora sa modernim izložbenim prostorom. Dupliranje kapaciteta fabrike će nam omogućiti proširenje proizvodnog programa i otvoriti nova tržišta na kojima još nismo prisutni. Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju sa Vladom Srbije i opštinom Ruma već smo osigurali realizaciju ovog plana tj. druge faze razvoja.

Koliko projekat sadrži faza, kolika će biti ukupna ulaganja, koliki broj radnika ćete zaposliti u narednom periodu i kakve rezultate očekujete?

- Za sada su planirane dve faze. Ova koja je sad završena i još jedna koja bi po planu trebalo da započne krajem godine. U ovoj fazi planiramo da zaposlimo 350 radnika, što je za 125 više nego planirano biznis planom, a što govori o tome kojom brzinom rastemo.

Godine 2012. je potpisan ugovor sa ministarstvom privrede, gde smo se obavezali da zaposlimo 225 radnika i izgradimo 8.000 m2, ali dok su se stekli uslovi za izgradnju, naše potrebe su porasle. Sadašnji plan nam je da uložimo oko 50 mil EUR i zaposlimo 1200 ljudi ukupno. Ali mislim da ćemo i tu cifru premašiti. Nadamo se konstantnom rastu i razvoju.

Recite nam nešto više o kinesko-danskoj saradnji koju je ujedinila Srbija. Zašto je Srbija izabrana za regionalni proizvodni centar?

- Ovo je zanimljiva priča iako Srbija ima dobar strateški položaj za kompanije poput naše, i gde se u svaki veliki grad u Evropi może dostaviti roba u roku od par dana. Odluka je pala na Srbiju iz drugih razloga. Čudan sklop okolnosti i ljudskih priča su razlog odabira Srbije kao regionalnog centra. Vlasnik kompanije "HelthCare" Džejms Ni je 1999. godine trebalo da ide na postdiplomske studije u Ameriku, međutim posle bombardovanja kineske ambasade razmena studenata je ukinuta i on se našao u situaciji u kojoj je na kraju morao da započne svoj sopstveni biznis. U garaži zajedno sa svojim bratom započeo je to što je danas "Healthcare Co Ltd" tako da u njegovoj optici, njegov put do uspeha je započet baš ovde 1999. godine. Danski deo priče se vezuje za činjenicu da ja osam godina radim u raznim kompanijama gospodina Kristijana Frismota, poznatog danskog preduzetnika koji u svom posedu ima nekoliko kompanija. Pored toga on je vrlo aktivan u socijalnoj sferi i bavljenju humanitarnim radom.To naravno utiče i na nas i našu budućnost, kao društveno odgovorne fabrike koja će ne samo gledati profit, već i pomagati razvoj zajednice.

Koja tržišta će novi proizvodni pogon u Rumi snabdevati? Odakle ćete se snabdevati sirovinama i da li su proizvodi od memorijske pene za jastuke i dušeke ekološki bezbedni? Kome su namenjeni vaši proizvodi?


- Evropski ogranak sa bazom u Rumi će snabdevati celokupno evropsko tržište, Ameriku i Rusiju. To su tržišta koja su zahtevna po pitanju kvaliteta, ali i kontinuiteta u snabdevanju, tako da će naša evropska fabrika imati fokus na kvalitetu i brzini. Politika naše kompanije je da se snabdevamo sirovinama na domaćem tržištu, ukoliko je to moguće.

Proizvodi od memorijske pene su apsolutno bezbedni, koristimo puno kapaciteta na sertifikaciju naših proizvoda. Nosimo oznake "Certi Pur" i "Oeko Tex" i od starta ćemo pristupiti proizvodnji sa uvažavanjem najviših standarda industrije i zahteva propisa, kako srpskih tako i evropskih.

Društvena odgovornost i zaštita životne sredine važni su segmenti poslovanja svake kompanije. Šta sve preduzimate kako bi Vaša kompanija bila društevno odgovorna?


(Foto: everrest.dk)
- Društvena odgovornost i zaštita životne sredine je jako važna jer kao dobavlja za svetski poznate brendove moramo da vodimo računa o sigurnosti radnika, ekologiji, radnom okruženju i drugim socijalnim parametrima. Ni jedna ozbiljna firma danas ne želi lošu reputaciju, jer to tržište samo kažnjava i to odmah. Potrošači su danas veoma svesni i nijedna od zapadnih kompanija sa kojima radimo ne bi sebi dozvolila bilo kakav skandal kod dobavljača. Shodno tome, imaju rigorozna pravila koja su po nekim stvarima strožija od zakona Srbije i EU. Međutim, i pored toga smatram da odgovornost prema okruženju u kom poslujemo je sama po sebi stvar zdravog razuma.

Pošto ćemo zapošljavati puno ljudi raznih kvalifikacija od visoko obrazovanih do osoba bez kvalifikacija trudićemo se da zapošsljavamo i da damo priliku ljudima koji inače teško dolaze do posla kao sto su samohrani roditelji, ljudi sa nižim kvalifikacijama, uradićemo dosta na školovanju potrebnog kadra, u saradnji sa opštinom Ruma, ali i ostalim institucijama koje su zainteresovane. Namera je da do potrebne radne snage dođemo prvenstveno iz najbližeg okruženja, da se postavimo kao partner, i da uložimo svoja sredstva u neophodno osposobljavanje za rad u našim fabrikama.

Po Vašem mišljenju, koliko je ovakva investicija značajna za razvoj srpske ekonomije, kao i za razvoj opštine Ruma?

- Srpska ekonomija je mala i slaba i bez dovoljno sširine. Tako da svako povećanje proizvodnje i izvoza je odmah merljivo. Naročito sa investicijama poput našsih. Na primer naša proizvodnja pripada tekstilnoj industriji i ako se dobro sećam cifri, BDP te industrije je nekih 450 mil USD. Kad završsmo investicioni ciklus mi se nadamo prometu od 150 mil USD. Tako da će se to i te kako osetiti u razvoju srpske ekonomije. A za Rumu je isto jako značajno jer 350 ljudi dobijaju posao ove godine, a 1.200 u narednom periodu. Ruma je imala visoku stopu nezaposlenosti, sa više od 6.000 nezaposlenih, što će sam naš dolazak promeniti, a ovolika investicija i naš uspeh, sigurno neće proći nezapaženo i kod drugih investitora, od kojih već neki iskazuju zainteresovanost za ulaganje. Važna napomena je da je naša investicija prva privatna kineska investicija u Srbiji, što otvara vrata i za druge privatne kineske investitore, osim dosad vrlo vazžnih i velikih investicija kineske države u Srbiji.

Koliko se dugo radilo na pripremi projekta i izgradnji fabrike? Koliko ljudi je bilo uključeno u projektni tim? Da li su na projektu radili strani ili domaći stručnjaci?


- Projekat je započet na strateškom nivou 2011. godine, a u pregovore sa opštinama smo ušli 2012. godine. Iste godine smo potpisali Memorandum o razumevanju sa tadašnjim ministarstvom privrede i sa opštinom Ruma. Godine 2014. nakon priprema, počelo se sa projektovanjem, a u drugom delu 2014. godine počeli su radovi na kompleksu.

Na projektu su radili isključivo domaci stručnjaci. Naš tim se sastoji od 11 osoba. Radovi su izvedeni od strane domaćeg izvođača. Radove je izvodio domaći izvođač, u roku koji je bio pre ugovorenog roka radova, i pored teškoća koje su se desile sa kojima smo se susreli, kada smo imali poplave u Srbiji. Na ovom projektu se pokazalo da u Srbiji postoje ljudi i firme sposobne da izvedu radove i doteraju do kraja jedan vrlo ozbiljan projekat, i pored svih izazova.

Vaš posao je dinamičan, ali i naporan. Na koji način uspevate da prevaziđete svakodnevni stres?

- Stres je postao svakodnevica zaposlenog čoveka, sa kojim se nosim kao, verujem, i većina ljudi u sličnoj poziciji, traženjem zadovoljstva u sitnim stvarima, boravkom u prirodi, koja je u Srbiji fantastična, kao i povremenim boravcima u Danskoj, u kojoj mi žive roditelji. Stres je postao svakodnevnica zaposlenog čoveka, sa kojim se nosim kao verujem i većina ljudi u sličnoj poziciji, u traženju zadovoljstva u sitnim stvarima, u boravku u prirodi, koja je u Srbiji fantastična, kao i povremenim boravcima u Danskoj, u kojoj mi žive roditelji Ipak najbolji stres eliminator stresa je druženje, kako u firmi, u kojoj smo razvili odličnu atmosferu, vrlo svojstvenu npr. skandinavskim firmama, u kojima se traži ne "work hard" (naporan rad) nego "work smart", (pametan rad), dakle pristup koji traži rad u kojem je vidljiv napredak, a ne čisto potrošnja radnog vremena, ktako i van firme sa porodicom i sa prijateljima.

Čime se bavite u slobodno vreme? Kuda izlazite?


- Najviše mi prijaju salaši, kojih ima dosta u okolini Novog Sada, a ponekad volim da leti da odem do Kopaonika, s obzirom na to da mi dosta teško pada toplo vreme na koje nisam navikao u Danskoj. Naravno, u izlascima su neizbežni neizbežni su u izlascima tamburaši, koje volim više od ostale muzike.

Kada biste bili u mogućnosti, šta biste promenili u svojoj dosadašnjoj karijeri?


- Ne bih ništa menjao, jer mislim da je čovek zbir dobrih i loših iskustava, koje ga formiraju kao ličnost, i koje dovode do nekog rezultata, sa kojim sam ja lčno zadovoljan, ali takođe mislim da čovek celog života uči i razvija se, tako da karijeru vidim kao piramidu na koju se čovek nikad ne popne do kraja, ali uživa u svakoj stepenici.

(Napomena: Tekst je preuzet iz magazina PROFIT, jul/avgust 2015)
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.