NavMenu

Radoica Milosavljević, biznismen - Kruševački Berluskoni

Izvor: eKapija Utorak, 25.08.2015. 15:50
Komentari
Podeli
Radoica Milosavljević (Foto: YouTube/screenshot)Radoica Milosavljević
Mediji u Srbiji ovih su se dana raspisali tražeći odgovor na jedno, naizgled, jednostavno pitanje - ko je Radoica Milosavljević? Žurbu da objave bar jedan red o Milosavljeviću neki bi sarkastično opisali željom da to urade pre nego što i njih kupi.

Naime, ovaj Kruševljanin do danas je kupio ukupno šest lokalnih medija, a nameračio se na još nekoliko. Kako sam kaže, za medijski šoping odvojio oko 300.000 EUR. Ukupno je na kupovinu lokalnih medija po Srbiji do sada potrošio blizu pedesetak hiljada manje.

Najviše ga je koštala RTV "Pančevo" - 87.200 EUR. Za njom sledi RTV "Kragujevac" sa 85.500 EUR, dok su jeftiniji bili Televizija "Požega" (39.000 EUR), Radio-televizija "Caribrod" iz Dimitrovgrada (18.600 EUR) i RTV "Kruševac" (14.000 EUR).

Pomalo nestvarno deluje podatak da je za Centar za informisanje "Novi Kneževac" (CINK) Milosavljević izdvojio "čitavih" 480 EUR?! U CINK-u radi sedam ljudi, a to preduzeće ima info kanal na kablovskoj televiziji, teletekst i izdaje "Novokneževačke novine".

Meta mu je, inače, bila i agencija Tanjug ali se iz procesa prodaje povukao. Za sada, barem.

Međutim, "kruševački Berluskoni", kako mu javnost već "tepa", nije toliku pažnju zavredio samo stvaranjem svog medijskog carstva.

Ovaj 68-godišnji biznismen, vlasnik preduzeća za proizvodnju plastične ambalaže "Sloga" i klinike "Sloga medik" i suvlasnik jedne više škole, dugo je bio direktor Sportskog centra u Kruševcu, a od 2009. do 2012. godine zamenik gradonačelnika Kruševca.

Nekada je bio i visoki funkcioner i predsednik Okružnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) u Kruševcu, čiji je član od osnivanja. Pred promene 2000. godine u isto vreme je bio direktor Sportskog centra, predsednik FK "Napredak" i predsednik Sportskog saveza. U to vreme opozicija, u kojoj su bili DS, DSS i SPO, žestoko je napadala Milosavljevića, ali su mu povratkom SPS u vlast pre tri godine svi gresi iz prošlosti zaboravljeni, pa je i napredovao u hijerarhiji lokalne vlasti.

Danas, kaže, više nije aktivno u politici već se bavi biznisom.

- U okviru posla koji radim imam Dom zdravlja, koji zapošljava 40 radnika, imam visoku školu za menadžment, fabriku koja mi je omogućila da steknem kapital - objašnjavao je Milosavljević poreklo novca kojim kupuje medije.

Od osuđenika do zamenika gradonačelnika

Osamdesetih godina, u dva navrata, izdržavao je višegodišnju zatvorsku kaznu zbog privrednih prestupa. Mediji pišu da je zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave 1985. osuđen na 18 meseci zatvora, dok je 1988. ponovo osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja.

Kako je pisao "Kruševac Press", sa još trojicom saradnika, osuđen je jer je, kao direktor, oštetio Radnu organizaciju za održavanje sportskih objekata "Mladost" za tadašnjih 113.000 dinara.

- Bivši direktor je neovlašćeno otkupljivao ulaznice sa priredbi i poklanjao pojedincima, umanjivao ugovorene obaveze prema izvođačima koncerata, privatna putovanja pretvara u službena… - navodi se u obrazloženju presude.

On je demantovao da je proveo četiri godine u zatvoru i najavio tužbe za one koji to tvrde. Ne krije, kaže, da je bio osuđen na 16 meseci zatvora i to zbog prekoračenja ovlašćenja na mestu predsednika Sportskog kluba Napredak iz Kruševca.

- To je bilo 1978. godine i nije mi zbog toga pravljen nikakav problem kada sam biran na javne funkcije - od predsednika sportskog saveza do zamenika gradonačelnika. Ne znam što bi to smetalo da kupim medije svojim pošteno zarađenim novcem - pita se on.

Politika, biznis, profit...

Na svim tenderima za medije Milosavljević je uslovno proglašen za kupca, pošto će ugovori biti zaključeni nakon dobijanja pozitivnih mišljenja Uprave za sprečavanje pranja novca i Regulatornog tela za elektronske medije. Ako bi se stručna javnost pitala, deluje da dozvolu ne bi dobio.

U Udruženju novinara Srbije (UNS), naime, sumnjaju u iskrene namere "kruševačkog Berluskonija" jer, kažu, nikada nije odgovorio na njihove pozive upućene sa željom da čuju planove poslovanja.

Milosavljević, sa druge strane, tvrdi da mu je motiv da od kupljenih medija napravi profitabilne kuće i da mu je osnovni motiv komercijalni. Dodaje da je siguran da smanjenjem broja zaposlenih i stavljanjem ovih kuća u sistem privatnog preduzetništva može da zaradi.

- Imam tim ljudi koji se bave medijima i koji me savetuju, a nameravam i da sarađujem sa ljudima koje zateknem u ovim kućama - siguran je on u svoju poslovnu odluku.

Istovremeno, Milosavljević je odbacio povezanost sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, još jednim Kruševljaninom u medijskom biznisu. Doduše, priznao je da su iz istog sela i da je sa njegovom majkom sedeo u školskoj klupi.

- Televizije kupujem samo u interesu svog džepa, a ne džepa SNS ili Bate Gašića. Njega poznajem, ali nemam nikakve poslovne veze s njim. Uostalom, nisam ni član SNS, već SPS, i to od osnivanja. U vlasti sam bio kao zamenik gradonačelnika od 2009. do 2012. i od tada nisam više aktivno u politici, već u biznisu. Ozbiljan sam kupac i ne znam šta je tu vama čudno - kazao je Milosavljević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.