NavMenu

Levent Yuksel, potpredsednik i generalni direktor šireg Balkana kompanije "PepsiCo" - Srbija nam je atraktivna za dalje investicije

Izvor: eKapija Sreda, 22.07.2015. 14:06
Komentari
Podeli

Levent YukselLevent Yuksel
Od kako su 2008. preuzeli "Marbo", kompanija "PepsiCo" u tržištu Srbije vidi sve veći potencijal i bazu za razviajnje poslovanja na Balkanu.

O tome zašto našu zemlju vide kao aktraktivnu za dalje investicije, da li planiraju nove akvizicije, te gde smo u odnosu na 13 drugih tržišta koje pripadaju "širem Balknau" u razgovoru za "eKapiju" otkriva Levent Yuksel, potpredsednik i generalni direktor šireg Balkana i franšize za jugoistočnu Evropu kompanije "PepsiCo" .

eKapija: Koliko ste zadovoljni poslovanjem kompanije "PepsiCo" na tržištu Zapadnog Balkana?

- Pre svega bih želeo da kažem da su tržišta Srbije i Bosne i Hercegovine dva ključna elementa šire poslovne jedinice, šireg Balkana, koja se sastoji od 14 zemalja i 75 miliona potrošača, gde svi radimo kao jak tim. Cilj nam je da iskoristimo sinergiju i naše zajedničke snage kako bi povećali efikasnosti uticaj na svim tržištima na kojima poslujemo. Snažan portfolio hrane i pića kompanije "PepsiCo" je osnova rasta našeg uspeha na celom Balkanu i jugoistočnoj Evropi godinama unazad, a tako će biti i u buduće. U dobroj smo poziciji da vodimo i idemo u korak sa mogućnostima ovih tržišta. Naš regionalni uspeh je rezultat prepoznavanja potencijala i karakteristika lokalnih tržišta i njihovih potrošača. Naša misija je da visokim kvalitetom proizvoda i jedinstvenim inovacijama, od poslastica do prehrambenih proizvoda, svaki dan stavimo osmeh na lice naših potrošača, kupaca i zaposlenih.

Naš biznis na Zapadnom Balkanu uspešno pruža potrošačima širok izbor grickalica tokom 20 godina postojanja kompanije "Marbo" i njenih brendova - krompirovog čipsa "chipsy", grickalica "clipsy", pečenih proizvoda "pardon" i "gud" koštunjavog voća i semenki. Izuzetno smo zadovoljni snažnim tržišnim pozicijama koje su brendovi, postigliuz podršku znanjai iskustva koje "PepsiCo" ima na globalnom nivou u oblasti grickalica.

eKapija: Kako vidite tržište Srbije, u poređenju sa ostalim tržištima za koje ste nadležni? U čemu se potrošači razlikuju na ovim tržištima?

- Kao što sam već pomenuo, naš uspeh je baziran na prepoznavanju karakteristika lokalnih tržištai njihovih potrošača. Svaka od 14 zemalja na području šireg Balkana je tržište za sebe sa raznolikim profilima potrošača i kupaca, koje mi prepoznajemo i doživljavamo kao njegovo bogatstvo. Šta više, sva tržišta imaju neke svoje mogućnosti i izazove, razvijaju se sopstvenim tempom iimaju različite faze evolucije. Imajući u vidu ovu raznovrsnost stalno nastojimo da, u skladu sa različitim zahtevima i izborima potrošača, obezbedimo najprimerenije, visokokvalitetne, pristupačne i dostupne proizvode. U tom kontekstu, Srbija je jedno od naših najperspektivnijih tržišta, na kome ostvarujemo uspešnu vezu sa našim potrošačima razumevanjem njihovih potreba i ispunjavanjem njihovih očekivanja. Na taj način, gradimo Srbiju kao tržište sa najboljom praksom, odakle delimo ideje, znanje i talenat sa ostatkom organizacije, uz istovremeno ostvarivanje snažnih poslovnih rezultata. Sve ovo čini tržište Srbije aktraktivnim za dalje investicije.

eKapija: "PepsiCo" je 2008. kupio srpsku kompaniju "Marbo". Koliko ste zadovoljni njenim poslovanjem?

- "Marbo" je 2008. godine postao deo kompanije "PepsiCo" i kao njen deo je ostvario seriju veoma uspešnih aktivnosti, oblikovanih vizijomi posvećenošću. Proteklih sedam godina su rezultat sinergije najboljeg iz oba sveta – "Marbo" je dobio snažnu podršku globalnog partnera i znanje multinacionalne kompanije, dok je "PepsiCo" svoju porodicu brendova proširio regionalno uspešnim brendovima poput brendova "chipsy", "clipsy", "pardon" i "gud". Integracija lokalne kompanije u veliki globalni sistemom ogućila je implementaciju najboljih poslovnih praksi kompanije koja je vodeći globalni proizvođač hrane i pića i koja je u 2014. godini generisala više od 66 mlrd USD neto prihoda. "Marbo" je jedan od omiljenih brendova i u proteklih 20 godina je izuzetno napredovao. Danas su "Marbo" brendovi jedni od najvoljenijih brendova u industriji grickalica, što nas čini veoma zadovoljnima.

eKapija: Kakav je uticaj "Marba" na poslovanje kompanije "PepsiCo"?

- "Marbo" daje snažan doprinos poslovanju kompanije "PepsiCo", ali i srpskoj ekonomiji kroz čvrstu tržišnu poziciju i ostvarenje finansijske održivosti. Sve ovo omogućava dalje investicije u ljude i ekonomiju. Kao deo globalne kompanije, Marbo je postao pripremljeniji za prilagođavanje promenama kako na globalnom, tako i na lokalnom tržištu. Zahvaljujući visokim standardima kvaliteta koje primenjujemo u proizvodnji i kvalitetu proizvoda, "Marbo" izvozi trećinu lokalne proizvodnje na regionalna tržišta, a proizvodi i za visoko konkurentna tržišta u Zapadnoj Evropi - Belgiju, Holandiju i Francusku , kao i za Ujedinjene Arapske Emirate.

eKapija: Koliko se razlikuju strategije ulaska na novo tržište i razvoja poslovanja jedne multinacionalne kompanije koja na to tržište dolazi direktno, u odnosu na to kada izvrši akviziciju domaće kompanije?

- Kada govorimo o "Marbu", trenutak osnivanja kompanije je bio veoma važan. Osnivači "Marba" su prepoznali, a zatim i iskoristili, mogućnost za rast kategorije grickalica. Ponudili su visoko kvalitetan proizvod, koji su distribuirali kroz snažnu mrežu. Tokom godina su izgradili dobru lokalnu kompaniju koja je privukla pažnju snažnog globalnog igrača na tržištu grickalica, kao što je "PepsiCo". Nakon akvizicije kompanije "Marbo", "PepsiCo" je na jakim temeljima nastavio sa investicijama kako u ljude, brendove i imovinu, ne samo sa ciljem da učini brendove "Marbovog" porfolia voljenim na regionalnom nivou, nego i sa ciljem da kompaniju učini regionalnim premijum proizvođačem sa najboljim kvalitetom usluga za potrošače.

eKapija: Da li ste zainteresovani za neke nove akvizicije u Srbiji ili na Balkanu?

- Naš fokus je da investiramo u postojeći biznis i da dignemo "Marbo" do novih visina. Kompanija je dobro poznata po svojim brendovima "chipsy", "clipsy", "pardon" i "gud", i veoma smo posvećeni građenju snažne lokalne kompanije na Zapadnom Balkanu koja će rasti uspešno i održivo. Na tome radimo investirajući u naše ljude, njihove kapacitete, kao i u naše poslovanje. Naša namera je da zadovoljimo potrebe naših potrošača na svim tržištima na kojima poslujemo i da im ponudimo proizvod vrhunskog kvaliteta i najbolju vrednost za njihov novac.

eKapija: Koji vaši brendovi su najprodavaniji u Srbiji? Za koje smatrate da imaju najveći potencijal u narednom periodu?

- "Marbov" portfolio je veoma širok i uključuje proizvode za sve potrošače i konzumaciju u različitim prilikama. Naravno, naš vodeći brend je "chipsy" i mi konstantno pokušavamo da osmislimo i ponudimo još bolje novine u kategoriji čipsa, poput "domaćinskog" koji je lansiran pre nekoliko godina. To ćemo nastaviti da radimo iu budućnosti. Šta više, svi naši brendovi imaju znatan potencijal, a sjajan primer su "clipsy kokice" koje su od lansiranja ustanovile novu kategoriju na tržištu – kategoriju gotovih kokica.

eKapija: Kako vidite tržišta za koja ste odgovorni? Koji su to najveći izazovi na tržištu Zapadnog Balkanasa kojima se trenutno suočavate ilisu pred vama?

- Tržišta šireg Balkana nude različite stepene mogućnosti i izazova shodno različitim fazama evolucije, razvoja tržišta i makroekonomske realnosti. Naš posao je da ponudimo rešenja za stalnirast, čak i tokom ekonomski teških vremena. U tom kontekstu smo veoma srećni jer vidimo dasmo održali režim rasta na Zapadnom Balkanu, uprkos nedavnim brojnim ekonomskim izazovima usled kojih su potrošači smanjili svoje troškove. Iz tih razloga glavni izazov je poverenje potrošača i trend raspoloživog prihoda koji ograničava mogućnosti za rast tržišta. Naš odgovor na to je da podržimo i podstaknemo inovativno okruženje kako bi ostali relevantniza potrebe potrošača u ovom trenutku.

Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.