NavMenu

Goran Obradović, predsednik Kanadsko-srpskog poslovnog udruženja - Od Kanade možemo mnogo da naučimo

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.05.2015. 22:18
Komentari
Podeli

Goran ObradovićGoran Obradović
Osim rudarstva i geoloških istraživanja, najveći potencijal za saradnju srpskih i kanadskih kompanija leži u sektorima kao što su IKT, farmacija, poljoprivreda, proizvodnja hrane i industrijskih proizvoda za auto, mašinsku i građevinsku industriju. Želja nam je da CANSEE postane pouzdan partner u pružanju svih neophodnih informacija srpskim i kanadskim kompanijama, koje planiraju da započnu nove investicije ili uspostave nove poslovne veze, primarno u Srbiji, ali i u Kanadi, kaže na početku razgovora za "eKapiju" Goran Obradović, predsednik Kanadsko-srpskog poslovnog druženja (CANSEE).

Ovo udruženje osnovano je početkom novembra prošle godine, sa osnovnim ciljem da obezbedi podršku za unapređenje ekonomske razmene i bilateralne poslovne saradnje Srbije i Kanade.

eKapija: Da li postoje posebne privredne grane u kojima ćete posebno nastojati da doprinesete boljem ambijentu?

- Mi kao udruženje posmatramo ovo pitanje u dve dimenzije. Najpre sa opšte tačke gledišta šta je to što svim kompanijama može da bude korisno i da unapredi kvalitet njihovog poslovanja, a zatim i sa aspekta pojedinačnih industrijskih grana u smislu regulative i spajanja ideja i projekata sa investitorima.

Kanada kao zemlja, pa samim tim i kanadske kompanije su poznate u svetu po nekim osnovnim načelima poslovanja kao što su transparentnost, inovativnost, ekološka svest i briga o potrebama zaposlenih, pa i jednostavnost u načinu poslovanja. To su neke od osnovnih stvari koje su zajedničke za sve kompanije, a koje želimo da na neki način preslikamo i promovišemo na našim prostorima bez obzira na veličinu kompanija ili njihovu delatnost. Mislimo da će to u velikoj meri poboljšati poslovni ambijent u Srbiji, učiniti ga boljim i privlačnijim za nove investicije. Naravno, suočavamo se sa izazovima zbog regulative i glomazne administracije koja još uvek opterećuje poslovanje u Srbiji, kao i zbog navika, koje kao što svi znamo nije lako menjati.

Sa prijema u rezidenciji ambasadora Kanade u SrbijiSa prijema u rezidenciji ambasadora Kanade u Srbiji
S druge strane, postoji nekoliko industrijskih segmenata koji su posebno interesantni kako za Kanadske investitore tako i za Srpske kompanije. Iz tih razloga unutar udruženja smo kreirali nekoliko industrijskih grupa, kao što su rudarstvo i geološka istraživanja, informacione i komunikacione tehnologije, poljoprivreda i agro-food, proizvodnja hrane i pića, farmacija i medicinska sredstva, i druge. Prilikom učlanjenja u naše udruženje, kompanije mogu da izaberu kojim od industrijskih grupa će se pridružiti i aktivno doprineti njihovom aktivnostima.

Može se reći da je trenutno najaktivnija industrijska grupa za rudarstvo i geološka istraživanja u kojoj se nalaze kompanije kao što su "Reservoir Minerals", "Avala", "RTB Bor", "SNC-Lavalin", "Mundoro", i druge. Ove kompanije su već duži niz godina prisutne na našem tržištu i imaju značajna ulaganja u sektoru rudarstva i geoloških istraživanja u Srbiji.

eKapija: Udruženje je osnovano pre nekoliko meseci. Možemo li govoriti o prvim rezultatima, inicijativama ili projektima koje ste pokrenuli u tom periodu?

- Za prvih šest meseci rada realizovale su se sve pripremne radnje u vezi organizacije i logističke podrške. Udruženje je dupliralo broj članova, preselili smo se u nove prostorije, proširili broj stalno zaposlenih, pustili u rad web prezentaciju udruženja, i definisali plan rada za ovu godinu. Plan rada se prevashodno odnosi na dve grupe aktivnosti – najpre, organizacija skupova i predavanja na teme koje smatramo interesantnim za naše članove kao i kompanije koje bi želele da ostvare poslovne odnose sa Kanadom odnosno Srbijom; dok druga grupa aktivnosti obuhvata definisan i plan posete kompanijama širom Srbije koje imaju ili pretenduju da imaju poslovne odnose sa Kanadom. Većina ovih poseta se organizuje u saradnji sa kanadskom ambasadom, i kao cilj imaju afirmaciju našeg udruženja i predstavljanje podrške koju udruženje ili Ambasada Kanade mogu da pruže prilikom realizacije novih projekata, privlačenja novih investicija, rešavanja administrativnih problema itd.

Posebno bih želeo da naglasim konferenciju koju smo u saradnji sa kanadskom ambasadom i Privrednom komorom organizovali krajem marta 2015. godine. Tema je bila usko vezana za rudarstvo i zakonske regulative za kreiranje konkurentnog i transparentnog poslovanja u oblasti rudarstva i geoloških istraživanja. Tom prilikom smo uspeli da u Srbiju dovedemo i renomirane stručnjake iz Kanade kao što je gospodin Majkl Doget koji je održao predavanje na temu zakonskih regulativa u rudarstvu za privlačenje stranih investicija. Više o ovom događaju može se pročitati na našoj web prezentaciji. Planiramo još nekoliko skupova kao što su predavanja na temu poslovanja i plasiranje proizvoda i usluga u Kanadi, dok IKT i industrijska grupa za farmaciju i medicinska sredstva planiraju skupove iz svojih oblasti. U svakom momentu više informacija o svim planiranim aktivnostima može se naći na našoj web prezentaciji.

eKapija: Za sada imate 50 članica. Koji su uslovi koje kompanije moraju da ispunjavaju da bi postale deo CANSEE udruženja?

- CANSEE poslovno udruženje prihvata zahteve za članstvo na korporativnom i individualnom nivou. Više detalja o uslovima za članstvo takođe se može naći na našoj web prezentaciji. Od potencijalnih članova se očekuje da imaju poslovne veze sa Kanadom, bilo da su osnovane od strane kanadskih kompanija ili na neki drugi način posluju sa Kanadom. Članice udruženja plaćaju godišnju članarinu u zavisnosti od svoje veličine i godišnjeg obrta. Takođe, CANSEE ima i počasne članove koji su od velikog značaja za dalji uspeh ostvarenja CANSEE misije, vizije i ciljeva.

eKapija: Kakav odnos gajite prema Ambasadi Kanade, imate li podršku sa te, institucionalne, strane?

- Ideja o osnivanju CANSEE poslovnog udruženja je potekla iz same kanadske ambasade. Samim tim od prvih dana imamo punu podršku ambasade i u strateškom, ali i operativnom smislu. U prvom redu moram da istaknem prethodnog ambasadora Kanade u Srbiji, Romana Vašuka, sadašnjeg ambasadora Filipa Piningtona, i naravno, direktorku za ekonomske odnose, Đurđu Ćeramilac. Mislim da je dovoljan primer podrške i činjenica da je CANSEE udruženje obavljalo svoje poslovne aktivnosti iz kanadske ambasade u Beogradu.

eKapija: U kojim oblastima vidite najviše šanse za unapređenje odnosa između Srbije i Kanade?

- Osim već navedenog sektora rudarstva i geoloških istraživanja, mislim da najveći potencijal leži u sektorima kao što su IKT, farmacija, poljoprivreda i proizvodnja hrane i industrijskih proizvoda za auto, mašinsku i građevinsku industriju. U nekim slučajevima radi se o izvozu proizvoda na kanadsko tržište, ali i mogućim ulaganjima u Srbiju ukoliko postoje kvalitetno osmišljeni projekti.

Kanadska kompanija "Magna International" u oktobru 2013.godine otvorila je poslovnu jedinicu "Magna Seating" u industrijskoj zoni u Odžacima, gde se proizvode presvlake i druge komponente automobilskih sedišta za vozila "Smart", "Renault" i "Ford". Oni su nadmašili svoj plan od 350 zaposlenih i sada imaju preko 700 zaposlenih. U toku je dodatno proširenje fabrike.

Ulaganja kanadskih firmi u Srbiju već sad prevazilazi milijardu dolara i taj trend treba dalje razvijati. Da bi se to desilo neophodno je osmisliti projekte koji mogu da privuku investitore. Drugi korak je naravno staviti te projekte, pa i samu zemlju Srbiju na radar kanadskih investitora i mislimo da upravo CANSEE može da pomogne u tom smislu.

Kad pričamo o IKT sektoru, lep primer je kompanija "Schneider Electric DMS" iz Novog Sada, koja sa svojih 1000 zaposlenih, mahom visoko stručnih ljudi, plasira na kanadsko, američko i svetsko tržište napredne sisteme za upravljanje i kontrolu sistema za proizvodnju i distribuciju električne energije. Drugi primer iz istog segmenta su proizvodi kompanije "Dominion Voting". Njihov softver i uređaji za glasanje se koriste širom Kanade i SAD za glasanje na parlamentarnim izborima.

Takođe, Kanada je visoko industrijski razvijena zemlja od koje treba učiti u svakom mogućem pogledu. To je drugi segment na koji bio trebalo da se orijentišemo kako da naše kompanije unaprede način poslovanja. To je edukativni aspekt koji bi bilo korisno preslikati na naše prostore.

eKapija: Koje su osnovne prepreke, šta je potrebno uraditi da se poboljša privredni ambijent i privuče više investitora u Srbiju?

- Po ovom pitanju ne bih se osvrtao na zakonske okvire poslovanja u Srbiji. To je nešto što stalno spominjemo, ali sigurno nije osnovni razlog koji opterećuje investicije iz Kanade u Srbiju. Prvo treba biti svestan da su Kanada i Srbija fizički dosta udaljene. Ako imate neki projekat ili ideju, postavlja se pitanje kako tu ideju učiniti vidljivom za kanadskog investitora. Mislim da je upravo to problem koji moramo da rešavamo. Naravno, ne treba se samo orijentisati na ulaganja iz Kanade u Srbiju. Ako imate proizvod i želite da ga plasirate u Kanadu, treba da znate kako. U tom smislu, CANSEE udruženje, kanadska ambasada, ali i veliki broj naših ljudi koji živi i radi u Kanadi treba da radi zajedno da bi se stvari podigle na novi, viši nivo. To i jeste naš osnovni zadatak i nadam se da ćemo uskoro videti rezultate našeg rada koji će investicije i ekonomsku razmenu dve zemlje znatno unaprediti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.