NavMenu

Ana Grebec, modna dizajnerka - "Dressing" ispunjava želje

Izvor: eKapija Subota, 25.04.2015. 12:34
Komentari
Podeli

Ana Grebec (Foto: Aleksandar Zabunović)Ana Grebec
Prepoznatljiva je po dizajnu haljina koji spaja glamur i šik prošlih vremena sa novim tendencijama. Pre nekoliko dana predstavila je novu liniju svečanih haljina koje se mogu pronaći u modnom studio "Dressing". Razgovarali smo sa dizajnerkom Anom Grebec o trendovima za proleće/leto, modi u Srbiji danas, preduzetništvu u našoj zemlji, kao i o njenim prvim koracima u svetu "krpica".

Na početku razgovora za "eKapiju" modna dizajnerka i vlasnica beogradskog studia "Dressing" ističe da je i dalje u poslu najviše zaokupljena stvaranjem novih modela haljina.

- Haljina je nešto što mene potpuno fascinira. Svojim oblicima, teksturama, primenama, ona je definitivno odevni predmet koji se može najviše transformisati. Zauvek će ostati moja miljenica.

Pred predstojuću sezonu matura i svečanosti Grebec je pripremila nove modele.

- Upravo je u prodaju ušla moja druga linija koja je vrlo tendenciozno rađena za mature, venčanja i druge posebne prilike kojima je sad sezona. Do leta ću biti okupirana isključivo tom temom, a preko leta me očekuje rad na novoj kolekciji.

Pitali smo Anu Grebec koje modele, boje, tkanine, poručuje za sezonu proleće/leto 2015?

Deo nove linije svečanih haljina (Foto: Aleksandar Zabunović)Deo nove linije svečanih haljina
- Ako želite da budete "chic" nemojte propustiti da ovog proleća nosite teget boju, i to, u nekada zabranjenoj kombinaciji, a sada potpuno in – u kombinaciji sa crnom bojom. Crvena je takođe boja koja se preporučuje za narednu sezonu. Kad su duge haljine u pitanju jako su bitni "see-through" materijali, kao i gola ramena. U moru trendova, ovih nekoliko su za mene vodeći.

Prvi modni koraci

Njen modni studio "Dressing" je u martu "napunio" sedam godina, a Grebec se priseća kako su izgledali prvi koraci u svetu mode. Rođena Kikinđanka prvo se zaputila po dizajnersko znanje u Novi Sad.

- Iako sam bila na studijama grafike, još na fakultetu sam se prvi put oprobala na jednoj modnoj reviji takmičarskog karaktera i osvojila prvo mesto, tada sam definitivno potvrdila svoj put, a ubrzo zatim sledela je i prva revija na Belgrade Fashion Week-u. Zvučaće kao kliše - od kada pamtim želela sam da budem modni dizajner, ali sam vremenom shvatila da isto tako želim i sveobuhvatno obrazovanje iz pre svega likovnih umetnosti. Likovnost je jako bitan deo estetike svakog dizajna, a posebno modnog. S tim u vezi, nikada se nisam "preorjentisala" na modu u obrazovanju, nego sam samo napravila jedan duži, ali vredniji, put do nje.

Godina 2007. je bila presudna za karijeru Ane Grebec. Tada je došla na ideju da je pravo vreme da ima svoj prostor gde će moći da prezentuje umetnost.

- "Sela" sam sa dve koleginice i koncept "Dressing"-a je stvoren. Znala sam - biće autorska dizajnerska radnja, u kojoj će na 80 kvadrata svoju verziju mode prodavati 6 dizajnera. Tokom vremena menjala se dizajnerska postava "Dressing"-a, ali kvalitet je uvek ostajao. U ovom momentu imamo jednu postavu koja se ustalila već jedan duži vremenski period, i čini se da je dobitna kombinacija.

U modnom studiju smeštenom u Dobračinoj 37, osim modela Ane Grebec, možete pogledati i kolekcije Marije Sinđelić, Aleksandra Zabunovića, Kristine Bekvalac, Ivane Đurić i Tamare Santrač.

(Foto: Aleksandar Zabunović)
Poslednjih 10 godina Grebec je verna Beogradskoj nedelji mode, a sa svojim kolekcijama je učestvovala i na Zagreb Fashion Week-u i Toronto Alternative Fashion Week-u.

A kako je biti dizajner i preduzetnik poslednjih godina u Srbiji?

- S jedne strane, čini mi se da je danas mnogo teže nego pre 10 godina, jer je bilo dosta manje modnih kreatora, manje modnih organizacija i agencija… Znali ste tačno gde izlagati, gde i koju manekenku angažovati, gde se oglašavati i činilo se da su se lakše donosile generalno sve odluke. U međuvremenu, modni dizajn je postao i previše popularno zanimanje, jer nekako pogrešno predstavljen u javnosti kao nesto vrlo lako. Zapravo ovo je jedan poprilično težak posao i ako niste veoma vredni, potpuno posvećeni i požrtvovani, sam talenat neće igrati veliku ulogu. Svakako da je neophodan talenat, ali ne i dovoljan. S druge strane, danas je lakše postići popularnost i reklamirati robu – što je svakako prednost. No, kada ste već jednu deceniju u nekom poslu nađete se u situaciji da godine staža i stečeno iskustvo rade za vas.

Unikatna odeća "po meri"

Ana Grebec smatra da su i žene i muškarci danas više nego pre nekoliko godina zainteresovani da ponesu neki komad garderobe koje je autentičan.

- Dosta dizajnera svakodnevno radi na tome da se svest o domaćem dizajnu promeni, i konačno se primećuje neka promena. Jedini problem je u tome što i osim toga što generalno postoji želja za domaćim dizajnom, postoji i želja da taj dizajn bude komercijalan, što je potpuno suprotno od onog što bi trebao da predstavlja autorski rad. Pričam, naravno, o manjku autentičnosti u oblačenju, i to je druga stvar na kojoj dizajneri udruženim snagama moraju da porade. Otvoriti svest, postati svoj, a ne samo deo mase.

Naša sagovornica napominje da izlazi u susret željama klijenata te sa zadovoljstvom dizajnira garderobu za određeno osobu.

- Za mene je bas specifično da uživam radeći posebne narudžbine, jer iako je to mnogo veća odgovornost u odnosu na gotovu kolekciju koja radi po principu "what you see is what you get", mnogo je veće nestrpljenje i iščekivanje. Za mene takva vrsta rada predstavlja izazov – ta mogućnost da odgonetnete šta neko želi, šta mu "stoji" i da mu ispunite tu želju. To je jedan poprilično lep osećaj. I mogu se pohvaliti da za deset godina rada nisam imala nijednu nezadovoljnu mušteriju.

(Foto: Aleksandar Zabunović)

Grebec je za robnu marku "Lillo & Pippo" kompanije "Aksa" uradila dečju kolekciju za proleće-leto 2014. za koju kaže da joj je bilo veliko iskustvo.

- Potpuno je drugačije raditi za odrasle, a onda se prebaciti u jedan drugi svet, svet bajki, basni i nekih drugih skoro već zaboravljenih stvari. Jedno veoma zahtevno ali lepo iskustvo - ističe sagovornica "eKapije".

Ljubav kao pokretač

Grebac kaže da u Beogradu voli opuštena, nepretenciozna mesta, a sigurno je tamo "gde svira neki rock’n’roll".

- Moram priznati da imam veoma malo slobodnog vremena, ali svaki slobodan momenat se trudim da provedem sa prijateljima i porodicom, u nekoj opuštenoj atmosferi i trudim se da se smejem sto više... To je za mene najbolje utrošeno slobodno vreme.

Za nju je najveći uspeh biti srećan i neopterećeno živeti za trenutak, a ljubav joj je glavni pokretač i vodilja.

- Ali ne ljubav u romantičnom smislu reci, kako se prvo odmah pomisli, nego ljubav prema svemu sto me okružuje - ljudima, svetu oko mene, poslu… Ne možete mnogo pogrešiti u životu ako vam je to osnovni moto. To, i ostati dosledan sebi, uvek i u svakoj prilici.

Suzana Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.