NavMenu

Edin Dacić, vlasnik firme "Daccomet" - Od pozajmice do uspešnog biznismena

Izvor: eKapija Utorak, 14.04.2015. 14:34
Komentari
Podeli
Edin DacićEdin Dacić
Vlasnik švajcarske firme "Daccomet AG", IKEA-in partner i većinski vlasnik fabrika za proizvodnju nameštaja "Standard Furniture Serbia" i "Standard" iz Prnjavora, samo u prethodnoj godini proizveo je i izvezao nameštaj u vrednosti od 17 mil EUR.

Iako je imao samo 5 godina, kada je sa porodicom napustio tadašnju Jugoslaviju i preselio se u Švajcarsku, rođeni Beograđanin nije zaboravio svoje korene. Dok je odrastao i školovao se u inostranstvu, posebnu pažnju je poklanjao regionu koji je napustio. Studirao je političku ekonomiju, a sa 20 godina primio je i švajcarsko državljanstvo. Ipak, njegovo interesovanje za Balkan, a naročito za poslovne prilike na ovom području bilo je izuzetno veliko.

Ekonomski tigar na Balkanu

Jedna politička poseta bila je prelomna za našeg sagovornika, tada još studenta. Dacić kaže da je prilikom državne posete premijera Ante Markovića Švajcarskoj krajem 80-ih u najuglednijim švajcarskim novinama "Neue Zürcher Zeitung" izašao članak u kojem su komentarisane njegove hrabre i napredne ekonomske reforme i kao posledica istih se najavljivalo rođenje novog "ekonomskog tigra na Balkanu".

- To je bila potvrda mojih procena na koju sam čekao kako bih postao preduzetnik i osnovao firmu iako sam još studirao. Ja sam hteo da prekinem školovanje i da se kompletno posvetim tom projektu. Kako sam do tada bio "samo" student, nisam imao sredstva za osnivanje firme. Tako sam pozajmio od roditelja novac da bih mogao da pokušam da se bavim poslom, uz obećanje da ću završiti fakultet - kaže Dacić.

Ubrzo nakon osnivanja firme "Daccomet AG" u Cirihu, promenili su se odnosi u Jugoslaviji, a time i uslovi za poslovanje. Zbog toga je Edin Dacić svoj "Daccomet AG" koncentrisao na pružanje usluga finansiranja proizvodnje za izvoz.

- Mi smo bili prva firma koja je uspela da dobije od švajcarske države ERG (Export Risk Guarantee) za izvoz u Hrvatsku. To je bilo 1992. godine - kaže Dacić.

Od 1994. pa sve do 2008. Edin Dacić je bio aktivan u automobilskom sektoru. U saradnji sa hrvatskom firmom "Elcon", glavna delatnost je bila finansiranje uvoza "Peugeot" vozila za Hrvatsku, kao i finansiranje proizvodnje kablovskih setova za "Peugeot" i "Citroen" u Hrvatskoj.

- Već sredinom 90-ih godina, rad u automobilskoj industriji kao jednoj od najkompetitivnijih i najnaprednijih privrednih oblasti mi je omogućio da dođem u dodir sa problematikom globalizacije i najsavremenijim proizvodnim metodama, sa jedne strane, međutim i sa izazovima sa kojima se kompanije susreću u državama u tranziciji - priča Dacić za "eKapiju".

Saradnja sa IKEA-om

- Već krajem 90-ih godina mi je postalo jasno da će Hrvatska postati preskupa za izvoz na globalno tržište. Zato sam od 1999. počeo da putujem po Bosni i Hercegovini sa namerom da nađem partnere tj. industrijske kompanije sa perspektivom izvoza i pogotovo razvoja. Preko zajedničkog partnera sam upoznao kompaniju IKEA koja je već bila aktivna u Bosni i Hercegovini.

Tako je Dacić uspostavio veoma uspešnu saradnju sa jednom od najvećih svetskih firmi, koja traje i danas. U međuvremenu je povećavao svoj procenat u srpskoj i bosanskoj fabrici, tako da je sada većinski vlasnik, i to sa učešćem od 60% u "Standard Furniture Serbia" i 84,5% u "Standard" u Prnjavoru. Uz milionska ulaganja, povećan je i broj zaposlenih, a poslovanje je konstantno usmereno na proširenje proizvodnog programa i dalja zapošljavanja.

U Slatini, blizu Banja Luke, 2002. godine osnovao je kćerku firmu "Daccomet AG" za proizvodnju presvlaka za firme IKEA, "Meblo", "Dormeo", kao i proizvodnju dušeka za "Harvey Norman".

Tokom prethodnih godina sarađivao je i sa nekoliko međunarodnih agencija na projektima u BiH, među kojima i sa USAID, SIDA, GIZ, SDC, FIPA, Sippo...

Uz veliki poslovni uspeh, Edin Dacić je ispunio i obećanje dato roditeljima - diplomirao je na Fakultetu političke ekonomije, sa specijalizacijom Međunarodnih odnosa. Osim toga, govori 6 jezika. Oženjen je i ima sina i kćerku.

Daliborka Simović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.