NavMenu

Srbija dobija prvu digitalnu valutu? - Oglašena emisija 7,7 milijardi "Lazara", NBS upozorava da nije izdala "beli papir"

Izvor: eKapija Utorak, 06.07.2021. 13:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gerd Altmann/ Pixabay)Ilustracija
Srbija je dobila svoju domaću digitalnu valutu. Vladimir Pavićević, broker i magistar ekonomskih nauka iz Jagodine, izdavalac je digitalne valute Lazar koja je vezana za dinar, sa kursom 1 DVL = 0,0001 dinar.

On je oglasio je inicijalnu ponudu za kupovinu ove digitalne valute po osnovu prethodnog upisa. U pitanju je emisija 7.700.000.000 pojedinačnih jedinica DVL, a ukupna emisiona vrednost DVL iznosi 7.700.000 dinara (65.254 EUR).

Kako je navedeno na sajtu digitalne valute Lazar, ona će se nuditi na prodaju putem oglasa u štampanim i elektronskim medijima, u količini koja je umanjena od ukupne količine digitalne valute "Lazar". Reč je o, objašnjava izdavalac, nadoknadi usluga sticaocima digitalne imovine licima koja "rudare" ovu digitalnu imovinu po osnovu Zakona o digitalnoj imovini. Od ukupnog broja izdatih jedinica digitalne valute – "Lazar", odnosno od 7.700.000.000 jedinica, za proces tzv. "rudarenja" je predviđeno izdvajanje i prenos na sticaoce u količini do 2.200.000.000 "Lazara".

Izdavalac navodi i da će u cilju širenja tražnje za DVL, do 2.500.000.000 jedinica ove valute pripisati novim korisnicima DVL bez naknade, tzv. "Lazareva česma".

Za slobodan upis i prodaju po osnovu upisa izdavalac je izdvojio 3.000.000.000 jedinica DVL, po povlašćenoj, emisionoj ceni od 0,001 dinar za jedan DVL. Minimalni iznos za prijavu kupovine određuje se u iznosu od 10.000 dinara i maksimalnom iznosu od 100.000 dinara.

Kako je navedeno u tekstu oglasa, upis zainteresovanih investitora za kupovinu DVL vrši se do 14. jula 2021. godine, prijavom na mejl adresu izdavača. Izdavalac se obavezuje da investitorima u DVL otvori tzv. "digitalni novčanik".

Napominje se i da će takozvano "sekundarno trgovanje" digitalnom imovinom biti moguće kada se konstituišu i počnu sa radom pružaoci usluga povezanih sa digitalnom imovinom.

Zainteresovani investitori u DVL, kako je navedeno u oglasu, mogu ostvariti slobodan uvid u "beli papir" na veb sajtu izdavaoca www.dvl.rs.

Međutim, regujući na ovu vest eKapije, Narodna banka Srbije izdala je saopštenje u kojem navodi da nije izdala nijedno odobrenje za beli papir koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine, kao i da Narodnoj banci Srbije "do danas nije podnet nijedan zahtev za davanje takvog odobrenja".

- Narodna banka Srbije ukazuje na to da je oglašavanje inicijalne ponude virtuelnih valuta i druge digitalne imovine koja se izdaje u Republici Srbiji dozvoljeno samo u skladu sa odredbama Zakona o digitalnoj imovini, a da nijedan oblik digitalne imovine u ovom trenutku ne ispunjava uslove za to oglašavanje. Posebno se skreće pažnja građanima da ne ulažu sredstva u digitalnu imovinu koja ne ispunjava zakonom propisane uslove i da postoji značajan rizik da će pri tom ulaganju izgubiti celokupna uložena sredstva - stoji u saopštenju Centralne banke.

Iz NBS ističu i da je za oglašavanje virtuelnih valuta suprotno odredbama Zakona o digitalnoj imovini propisana novčana kazna i do 5.000.000 dinara, kao i da će Narodna banka Srbije kao nadzorni organ preduzeti sve raspoložive mere da spreči izdavanje i oglašavanje takvih valuta čiji je cilj, kako se navodi u saopštenju, da se građani dovedu u zabludu kada je reč o ulaganju njihovih novčanih sredstava.

S druge strane, u oglasu o emisiji izdavalac se poziva na član 17 Zakona o digitalnoj imovini, te obaveštava zainteresovane investitore da se ova inicijalna ponuda za kupovinu DVL vrši u skladu sa odredbom člana 17. stav 2. tačka 4. pomenutog Zakona, odnosno, kako je navedeno – "bez traženja izdavaoca da se odobri objavljivanje tzv. 'belog papira' od strane nadzornog organa". Dodaje se i da izdavalac objavljivanje oglasa vrši u skladu sa članom 17. stav 3 Zakona o digitalnoj imovini.

Član 17 Zakona na koji se izdavalac poziva, propisuje da se inicijalna ponuda digitalne imovine za koju nije odobren beli papir ne može oglašavati u Srbiji osim u skladu sa aktom nadzornog organa, ali da izuzetno (stav 2 člana 17), izdavalac može oglašavati inicijalnu ponudu digitalne imovine za koju nije odobren beli papir, između ostalog u slučaju da je ukupna vrednost digitalne imovine koju tokom perioda od 12 meseci izdaje jedan izdavalac manja od 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu dinara prema evru koji utvrđuje NBS (tačka 4).

Stav 3 pomenutog člana na koji se izdavalac takođe pozvao kaže da je inicijalna ponuda bez belog papira moguća ukoliko je upućena kupcima/investitorima koji kupuju/ulažu u digitalnu imovinu u vrednosti od najmanje 50.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu dinara prema evru koji utvrđuje Narodna banka Srbije na dan kupovine/ulaganja, po kupcu/investitoru.

B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.