NavMenu

Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica - Razvijamo grad, štitimo životnu sredinu

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.12.2020. 08:11
Komentari
Podeli
(Foto: Dragan Karadarević/ Grad Užice)
Užice od ove godine prvi put u istoriji grada vodi žena. Nova gradonačelnica Jelena Raković Radivojević u narednom periodu imaće izazovan zadatak - da užičku privredu unapredi, započne nove i završi započete projekte, a sve to uz borbu protiv aerozagađenja koje Užičane svake godine tokom grejne sezone ostavlja u smogu.

Sa gradonačelnicom Jelenom Raković Radivojević, razgovarali smo o prioritetnim infrastrukturnim projektima i kapitalnim investicijama, među kojima su tunel Kadinjača, dugo godina najavljivana a dosad nerealizovana obilaznica oko Užica, kao i o koracima koje će Grad preduzeti kako bi Užičani "lakše disali."

eKapija: Nedavno je usvojen budžet grada za 2021. godinu od oko 3 milijarde dinara. Za koje infrastrukturne projekte će biti izdvojeno najviše novca?

- Najviše novca je opredeljeno za rekonstrukciju i izgradnju putne infrastrukture, nova saobraćajna rešenja u našem gradu, rešavanje pitanja nedostajućih parking mesta, izgradnju komunalne infrastrukture, uključujući projekte daljeg širenja vodovodne mreže kao i izgradnju nedostajuće fekalne i kišne kanalizacije (Turica i Bela Zemlja). Planirana su sredstva za dalji razvoj turističkih potencijala u našem Gradu, pre svega kada je reč o nastavku rekonstrukcije Starog grada.

Krećemo i sa projektom rekonstrukcije malog bazena na Gradskoj plaži. Budžetom smo obezbedili i potrebna sredstva za planirane investicije u objekte obrazovanja, dalje širenje kapaciteta predškolske ustanove, kao i za projekte energetske efikasnosti javnih objekata. Ukupno smo budžetom planirali oko 700 miliona dinara za kapitalne projekte a očekujemo i dodatnu, značajnu podršku resornih ministarstava.

eKapija: Kao jedan od bitnih projekata je i izgradnja dugo najavljivane obilaznice oko Užica. Nedavno ste imali razgovor sa ministrom građevinarstva na ovu temu. U kojoj je, trenutno, fazi projekat obilaznice i kada bi mogao da se očekuje početak izgradnje?

- Grad Užice je još 1990. godine započeo aktivnosti na izgradnji obilaznice kojom bi se deo trase državnog puta I b reda br. 28 izmestio iz užeg gradskog jezgra. Imajući u vidu konfiguraciju terena, nepovoljnu saobraćajnu infrastrukturu grada, te intenzivan tranzitni saobraćaj na tri državna puta koja prolaze kroz centar grada, kao i opterećenost gradske mreže ulica lokalnim saobraćajem, realizacijom ovog projekta rešavaju se dugogodišnji problemi Užica: aerozagađenost kao posledica uticaja saobraćaja, bezbedno odvijanje saobraćaja, povećanje protoka saobraćaja.

Radovi su započinjali 1993. pa 2006 god. kada je izveden manji deo radova. Imovinsko-pravni odnosi su rešeni na kompletnoj trasi. Obilaznica je duga 4.846 metara i obuhvata denivelisanu raskrsnicu i most (dužine 252 metra). Potrebno je ponovo uraditi projekat prema važećim zakonskim propisima, a procena vrednosti izvođenja radova je oko 13 do 15 mil EUR. Od velikog je značaja realiѕacija ovog projekta i verujemo da smo na putu da to i ostvarimo uz obećanu podrsku Vlade.

eKapija: Kako teku razgovori u vezi sa izgradnjom tunela Kadinjača? Kada možemo da očekujemo početak radova? Šta je urađeno dosad, a šta predstoji?


- Više od 70 godina se u užičkom kraju govori o ovom objektu koji bi otvorio i povezao Srednje podrinje i Republiku Srpsku (BiH) sa zlatiborskim i šumadijskim regionom. Od 2013. godine Grad Užice i Opština Bajina Bašta intezivno rade na prikupljanju sredstava i projektovanju tehničke dokumentacije za projekat Tunel Kadinjača. Završen je idejni projekat, a kompanija POWER CHINA je potencijalni finansijer i izvođač radova. Do sada su finansirali i pomogli realizaciju projektne dokumentacije i Delegacija Evropske Unije u Srbiji sa 235.000 EUR kao i Ministarstvo Privrede sa 26 miliona dinara. Urađeni su prethodna studija opravdanosti, generalni projekat, idejni projekat sa dopunskih 18 projekata i dati lokacijski uslovi. Ovaj nivo dokumentacije je dovoljan da se otpočnu pregovori i ugovori izgradnja Tunela Kadinjača.

eKapija: Koji su najbitniji projekti grada kada je u pitanju zaštita životne sredine?

- Svesni značaja zdrave životne sredine budžetom smo za narednu godinu planirali sredstva od preko 630 miliona dinara za realizaciju projekata i drugih aktivnosti u okviru ove oblasti. Konverzija kotlarnice Doma zdravlja i Centra za majku i dete realizovaće se početkom naredne godine. Projektom rekonstrukcije zdravstvenog centra, osim postizanja boljih uslova za pacijente i za rad zaposlenih, postići ćemo i poboljšanje sistema grejanja u bolnici. Projektom energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji (SEKO), koji finansira Vlada Švajcarske, poboljšaće se energetska efikasnost pet školskih objekata. Vrednost je 186,5 miliona dinara, a kotlarnice sportske hale u Krčagovu 4 miliona.

Planira se izrada projekata rekonstrukcije i energetske efikasnosti u osnovnim školama i javnim objektima (Muzička škola, obe tehničke škole, biblioteka), za šta je opredeljeno 40 miliona dinara. Užice je i deo programa unapređenja infrastrukture u životnoj sredini (EISP2), kojim se realizuje "Projekat razvoja primarne selekcije", a koji finansiraju Republika Srbija, Švedska i EU. Ovim projektom je predviđena nabavka komunalne opreme, kontejnera i kanti, za pokrivanje cele teritorije grada, kao i nabavka kamiona. Projekat počinje u drugoj polovini 2021. a njime će se rešiti problem primarne selekcije na celoj teritoriji grada. Iznos sredstva planiranih za realizaciju predstojećeg projekta je nešto više od 314 miliona dinara.

eKapija: Jedan od najvećih problema Grada svake godine je pitanje aerozagađenja. Grad je prethodnih godina davao subvencije za podsticanje energetske efikasnosti. Koliko je za ovu svrhu opredeljeno novim budžetom i šta građani mogu da očekuju?

- Veći deo prethodno navedenih projekata planiranih za narednu godinu su upravo u vezi sa borbom protiv aerozagađenja. Samo za tu svrhu budžetom grada su planirana sredstva za 2021. godinu u iznosu većem od 300 miliona dinara. Za individualne stambene objekte, za koje Grad Užice od 2015. godine sprovodi projekat za sufinansiranje mera energetske efikasnosti individualnih stambenih objekata na svojoj teritoriji i koji se pokazao kao dobra mera u borbi protiv aerozagađenja, budžetom za narednu godinu su planirana uvećana sredstva u iznosu od 45 miliona dinara.

Cena priključka na gasifikacionu mrežu za sve građane Užica će u narednom periodu biti niža i od ovogodišnje, ne samo za one koji budu korisnici subvencije od strane grada. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je najveći broj građana zainteresovan, upravo, za sufinasiranje kotlova na gas, te će sigurno u narednom periodu najveći deo sredstva planiranih u ove svrhe biti izdvojen za istu namenu. U okviru mera energetske efikasnosti Grad Užice je prethodne dve godine izdvojio sredstva i za ugradnju spoljne izolacije zidova stambenih zgrada udruživanjem sa stambenim zajednicama , što će nastaviti i u narednom periodu.

eKapija: Kada bi mogla da počne izgradnja Regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda?

- Već se rade stručne studije i projekti potrebni za Regionalno postrojenje za preradu otpadnih voda u Požegi, gde grad Užice i JKP Vodovod daju svoj pun doprinos. Ne može se sa sigurnošću reći kada će postrojenje biti izgrađeno, jer to zavisi od mnogo faktora, ali verujemo da ćemo uspeti da u okviru plana 2020-2025 izgradimo postrojenje i da ga pustimo u rad.


eKapija: Projekat obnove Starog grada u Užicu je i dalje u toku. Dokle se stiglo sa radovima, budući da je završetak bio predviđen za ovu godinu?

- Konzervacija i rekonstrukcija užičkog srednjovekovnog grada Nikole Altomanovića, zidanog u 14. veku, nastavljena je i ove godine. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je za zidanje citadele izdvojilo 22 miliona dinara, grad je učestvovao sa 10 miliona. Ministarstvo kulture izdvojilo je 8 miliona, koliko i Ambasada Sjedinjenih američkih država. Završeni su radovi na konzervaciji gornjeg i srednjeg grada, pri kraju su i radovi na konzervaciji donjeg grada.

Iako su ove godine bili otežani uslovi za rad, kako zbog virusa Kovid-19 tako i zbog loših vremenskih uslova, radovi na izgradnji citadele dobro napreduju. Sazidana je kula, radi se konstrukcija krova kao i čelična konstrukcija kazamata. Sa ministarstvom je potpisan aneks ugovora do kraja maja 2021. godine, a nadamo se da će radovi biti gotovi pre tog roka. Ohrabruje činjenica da će država nastaviti da ulaže u rekonstrukciju užičke tvrđave, što je i potvrdila ministarka turizma, trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić na sastanku koji je sa gradskim rukovodstvom održan prošle nedelje.

eKapija: Grad je ove godine sredstva predviđena za novogodišnje manifestacije preusmerio za lečenje bolesne dece. Da li se razmatra formiranje nekog namenskog fonda?

- Godinom koja je za nama niko nije zadovoljan. Ovakva godina iziskuje neke nove poduhvate i suštinski menja planove jer ovaj kobni virus koji nas je zarobio to zahteva od nas. Odluka da sredstva predviđena za novogodišnje manifestacije preusmerimo za lečenje bolesne dece ja sasvim ispravna, logična i jednoglasna u vremenu u kojem živimo. Deca su naša budućnost i sasvim je normalno da u ovako teškom trenutku, kada se naši sugrađani bore da prežive ovaj virus, novac koji smo opredelili, za ipak neko bolje vreme, sada preusmerimo za lečenje bolesne dece. Građani su razumeli na pravi način našu nameru i podržali nas u tome. Ne razmišljamo o formiranju namenskog fonda za lečenje dece ali moram istaći da je u budžetu grada, za 2021. godinu planirana određena suma novca za tu namenu i tako će uvek biti.

eKapija: Od 2013. godine bili ste direktorka Opšte bolnice u Užicu. Kako ste zadovoljni stanjem u zdravstvu i kako užička bolnica podnosi teret pandemije?

- Da, od 2013. godine, pa do avgusta ove godine, sam bila direktorka užičke bolnice i pandemija me je zatekla na tom mestu. Zaista nimalo nije lako boriti se protiv nepoznatog, nevidljivog neprijatelja i rukovoditi celom tom akcijom, ali izazov je veliki. Spasavanje ljudskih života je najveća misija i ovakvog teškog vremena. Država je obezbedila dobre uslove za tu neravnopravnu borbu, imali smo i imamo dovoljno medikamenata, zaštitne opreme, dobili smo nove aparate koji život znače i to sve košta. Velika sredstva se odvajaju za zdravstvo.

Moram istaći veliku požrtvovanost, hrabrost, znanje i volju mojih kolega, lekara, medicinskih sestara, tehničkog osoblja i higijenskih radnika koji su izgarali i još uvek izgaraju u toj borbi za ljudske živote. Oni su tihi heroji našeg vremena i ponosim se njima. Užička bolnica je od početka pandemije pokazala visok stepen organizovanosti i bila je uspešna u lečenju pacijenata obolelih od kobnog virusa, a taj visok nivo je zadržala i danas, tako da naša bolnica sasvim dobro podnosi teret ove epidemije, zahvaljujući istrajnosti njenih zaposlenih.

Sandra Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.