NavMenu

Najnoviji eko-projekat kompanije Strauss Adriatic - 180 solarnih panela instalirano na krovu fabrike Doncaf u Šimanovcima

Izvor: Promo Sreda, 11.03.2020. 15:26
Komentari
Podeli
(Foto: Milan Živković)
Odavno svesna važnosti brige o životnoj sredini, kompanija Strauss Adriatic, poznata po brendovima Doncafé, C kafa i proizvodima od kafe, već godinama sprovodi razne inicijative i projekte koji pomažu očuvanju prirode. U skladu sa svojim planovima za unapređenja, kompanija je odlučila da napravi malu solarnu elektranu i instalirala na krov svoje Doncafé fabrike u Šimanovcima 180 solarnih panela, koji su pušteni u rad 3. marta ove godine. Pitali smo Milana Živkovića, Supply Chain direktora Strauss Adriatic-a, da nam kaže nešto više o celom projektu.

Zbog čega se kompanija odlučila na postavljanje solarne elektrane i koja su očekivanja?

- Naša kompanija od 2012. godine intenzivno radi na unapređenju zaštite životne sredine i kroz razne projekte (grejanje na brikete od kafene plevice, sakupljanje kišnice, izbacivanje jednokratne plastike iz svakodnevne upotrebe itd.) stalno smanjujemo potrošnju energije iz neobnovljivih izvora, kao i emisiju štetnih gasova. U skladu sa stalnim unapređenjima za 2020. godinu, bio je predviđen projekat solarne elektrane. Očekujemo da kroz taj projekat pojačamo deo energije iz obnovljivih izvora i doprinesemo, koliko god možemo, zaštiti životne sredine.

Koje su karakteristike male solarne elektrane?

- Snaga elektrane je 43 kW, a tu snagu generiše oko 180 panela koji su instalirani na krovu fabrike. U ovaj projekat smo investirali oko četrdeset hiljada evra i smatramo da će se višestruko isplatiti, ne samo zbog uštede električne energije u fabrici, već zbog toga što se energija sakuplja na "zeleni" način, ne zagađujući okolinu. Projekat smo realizovali sa domaćom firmom MT-Komeks iz Beograda, koja radi partnerski sa stranom firmom FRONIUS i mogu reći da je sve urađeno na vrlo profesionalnom nivou. Ovo navodim kako bi i drugi zainteresovani saznali gde mogu da nađu ove panele i slede naš primer.

(Milan Živković)

Ko su potrošači energije koja se stvara na ovaj način i koliko ona doprinosi uštedi?

- Zahvaljujući vrlo inteligentnom sistemu rada, preko "pametnih" brojila, generisana solarna energija nalazi potrošače na čitavoj grani do glavnog ormana. U proseku, dnevno bi trebalo da imamo od 20-35 kW, u zavisnosti od jačine sunca i perioda godine, ali smatramo da ćemo mnogo uštedeti i ujedno zaštititi okolinu.

Zaštita životne sredine je u središtu Vaše poslovne strategije. Kakvi su planovi u ovom smislu za ovu godinu ili naredni period?

- Pored već instalirane solarne elektrane, postoje planovi za postavljanje još jedne sličnog tipa i veličine već naredne godine, kao i dugoročni planovi da se deo voznog parka prebaci na elektro ili hibridna vozila. Pilot projekat sa nekoliko vozila započećemo već ove godine. Nadam se da će i ostale kompanije, koje to još nisu uradile, preduzeti potrebne poslovne korake kako bismo zajedno sačuvali prirodu za našu decu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.