NavMenu

"Torlaku" od SZO 1,2 mil USD za klinička istraživanja

Izvor: Tanjug Subota, 11.10.2014. 12:50
Komentari
Podeli

Svetska zdravstvena organizacija opredelila je 1,2 mil USD Institutu "Torlak" za klinička ispitivanja vakcine protiv gripa, a direktorka te ustanove Vera Stoiljković kaže da će zahvaljujući tim sredstvima "Torlak" biti u mogućnosti da proizvede vakcinu protiv gripa.

Stojiljković je rekla Tanjugu da su pregovori sa SZO o osposobljavanju pogona za proizvodnju vakcine protiv gripa počeli prošle godine, "Torlak" je za prvu fazu procesa proizvodnje vakcine protiv gripa dobio 700.000 USD, da su opravdali očekivanja i dobili pozitivnu ocenu na izveštaj.

- Tokom prošle nedelje od SZO smo dobili potvrdu da će biti odobrena sredstva od 1,2 mil USD za drugu fazu procesa proizvodnje- za klinička ispitivanja vakcine protiv gripa. Nakon toga slede još neke procedure i onda smo vrlo blizu ostvarenju našeg plana - naglasila je Stoiljković.

Koliko će klinička ispitivanja trajati ona nije mogla da precizira jer, kako kaže, ne zavisi sve od "Torlaka", ali da je izvesno da će ta vakcina nakon završetka svih procedura biti na raspolaganju građanima Srbije.

Institut "Torlak" je ove, kao i prošle godine, obezbedio dovoljne količine vakcine protiv gripa iz uvoza od proizvođača "Sanofi Pastera" i distribucija domovima zdravlja je završena 1. oktobra.

- Nabavljeno je 235.091 doza vakcina i to će to biti dovoljno za sve koji budu hteli ove godine da se vakcinišu protiv sezonskog gripa - rekla je Stoiljković.

Torlak će od naredne godine snadbevati domove zdravlja i petovalentnom vakcinom iz uvoza koja se koristi za zaštitu dece od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dečje paralize, koja je izmenom Kalendara o imunizaciji uvrštena umesto "Torlakove" di-te-per.

- Tokom ove godine Republički fond za zdravstveno osiguranje raspisao je tender za petovalentnu vakcinu na kome smo učestvovali i dobili smo tender zajedno sa našim dobavljačima. Nadam se da će sve ugovorne obaveze, koje smo tom prilikom preuzeli i mi i naši dobavljači biti ispunjene, da ćemo vakcinu dobiti na vreme i da ćemo na vreme distribuirati počev od januara naredne godine - rekla je Stoiljković.

Upitana da li će "Torlak" prestati da proizvodi svoju trovalentnu di-te-per vakcinu koja štiti od istih zaraznih bolesti Stoiljković je rekla da će se nastaviti sa proizvodnjom i da se ove godine pokazalo koliko je važno imati domaćeg proizvođača, kada je došlo do nestašice petovalentne vakcine na tržištu.

"Torlak" je, kako kaže, i pojedinim susednim zemljama zbog nestašice petovalentnih isporučivao svoju trovalentnu vakcinu di-te-per.

- Zahvaljujući našoj vakcini, deca su ove godine vakcinacijom bila pokrivena. "Torlak" već 83 godine pravi svoje vakcine koje su proverenog kvaliteta i koje daju odličnu zaštitu protiv bolesti protiv kojih se deca vakcinišu. Nastavljamo sa proizvodnjom i nadamo se da ćemo moći svoje pogone da osavremenimo i da ta vakcina bude dostupna ne samo nama već i drugim zemljama - zaključila je Stoiljković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.