NavMenu

Kinezi grade brzu prugu Beograd-Budimpešta - Vučić se sastao sa kineskim kompanijama u Tjenđinu

Izvor: eKapija Utorak, 09.09.2014. 15:52
Komentari
Podeli

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić započeo je posetu Kini sastancima u Tjenđinu sa predstavnicima kineskih kompanija CRCC (China Railway Construction Corporation), zatim mašinske korporacija CNEEC (China National Electric Engineering CO), kao i ZTE Corporation (Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation), saopštila je Vlada Srbije.

Tokom ove dvodnevne posete delegacija Republike Srbije, koju predvodi premijer Vučić, zakazala je sastanke sa 10 velikih kineskih kompanija i posetu jednoj kineskoj kompanije.

- Većinu naših puteva danas grade kineske kompanije. Razgovarali smo sa predstavnicima kompanije CRCC, koja treba da izgradi prugu Beograd – Budimpešta i očekujem da to sutra bude dogovoreno sa premijerom Li Kećijangom. Postoji saglasnost da gradimo brzu prugu od 300 km na sat. Mi smo rekli da po ovom pitanju imamo dva ograničenja. Prvo je da nemamo vremena za čekanje i da izgradnja ne može da traje deset godina. Naša molba je da to traje najviše 3 godine, a kineska strana je obećala da će se pridržavati tog roka. Drugi problem su državne garancije. Stoga smo tražili više različitih koncepata - javno-privatno partnerstvo, koncesije i druge načine, samo da javni dug što manje opteretimo - naglasio je premijer Vučić.

Srpski premijer očekuje da će konačnu odluku imati sutra posle sastanka sa premijerom Lijem. O važnosti izgradnje ove pruge govori i podatak da bi Beograd postao čvorište puteva. Preko Beča imao bi pristup celoj Zapadnoj Evropi, a s obzirom na to da putevi preko Beograda vode i ka Atini, otvoren je i put ka istoku.

- Rekao sam da ne smem da se vratim u Beograd bez obećanja premijera Lija da će posetiti Beograd i da će organizovati taj skup šesnaestorice iz Centralne i Istočne Evrope. To bi bio najveći skup u našoj zemlji u poslednjih 30-40 godina. Ako to prihvati, mogao bi da otvori most Zemun-Borča, a istovremeno bismo mogli da sa mađarskom stranom potpišemo ugovor i da od proleća počnemo sa izgradnjom pruge - dodao je predsednik srpske Vlade.

Premijer Vučić i članovi delegacije Republike Srbije razgovarali su sa kineskim privrednicima i o razvoju naše telekomunikacione mreže i moguće saradnje sa "Telekomom Srbije" oko 4G mreže, kao i o određenim energetskim projektima, industrijskoj zoni Stublenica kod Uba, kompleksu Termoelektrane Kolubara i njihovoj zainteresovanosti da investiraju u energetski sistem Srbije.

- Razgovori sa predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem bili su efikasni i konkretni. Razgovarali smo o tri projekta, koji će biti realizovani u tri različite faze. Projekat Industrijska zona Stublenica - Ub potpisan je u januaru. Urađen je master plan i sada se pristupa izradi glavnog projekta i dobijanju građevinske dozvole. Radovi treba da počnu na proleće sledeće godine. U planu je otvaranje između 10 i 15 hiljada radnih mesta i realizacija investicija u vrednosti od oko milijardu i dvesta miliona dolara. Mi smo predsedniku srpske vlade dali tehnički predlog za rekonstrukciju termoelektrane Veliki Crljeni, mi je zovemo Kolubara A. Započeli smo i razgovore o eventualnoj zainteresovanosti za Kolubaru B. Treći projekat je pismo o namerama o ulaganju u preduzeća IMR, DMB i IMT, tri fabrike u okviru mašinske industrije. Kompanija CNEEC je mašinska korporacija, najveći proizvođač traktora u Kini i mi smo zainteresovani da pod srpskim imenom, a sa našom novom tehnologijom, pravimo traktore u Srbiji - naglasio je Jin Čunšeng, predsednik CNEEC kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.