NavMenu

Počeli razgovori o novim merama štednje i rebalansu budžeta - Vlada još bez odluke o smanjenju plata i penzija

Izvor: eKapija/Tanjug Ponedeljak, 08.09.2014. 16:08
Komentari
Podeli
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na sastanku sa stalnim predstavnikom MMF-a u Srbiji Deheng Kimom, da Srbija mora da nastavi strukturne reforme i izrazio očekivanje da će dogovor sa MMF-om biti postignut.

On je naglasio da predstavnici MMF-a u razgovorima sa predstavnicima vlasti u Srbiji nisu predložili konkretne mere potrebne za fiskalne uštede, ali da su predstavnici Vlade Srbije upoznali stalnog predstavnika MMF-a sa merama usmerenim na uštede u budžetu i stabilizaciju javnog duga, kao i sa merama za oživljavanje privrede, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Stav predstavnika MMF-a je da sve mere koje budu usvojene treba da imaju široku društvenu prihvatljivost, kako bi se obezbedila njihova održivost, i u tom kontekstu je savetovano da paket treba da zaštiti socijalno ugrožene, zaključeno je na sastanku.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Dušan Vujović, ministar privrede Željko Sertić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Time su počeli razgovori o novim merama štednje i rebalansu budžeta unutar vlade, kao i sa predstavnicima MMF, ali i socijalnim partnerima.

Premijer Vučić, uz najavu da u ponedeljak počinju razgovori o rebalansu budžeta i smanjenju plata i penzija, poručio je da se to odnosi samo na javni sektor, a da privatni sektor ni na koji način neće biti opterećen dodatnim porezima. On nije mogao da kaže na koji će način biti obavljeno smanjenje plata i penzija, jer, kako je naveo, u ponedeljak o tome počinju razgovori unutar Vlade i sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

U javnosti su se do sada pominjala tri scenarija za smanjivanje plata i penzija, koja su podrazumevala kresanje prihoda od 10 do 25%. Kada je reč o procentima, Vujović je ranije govorio da bi plate i penzije mogle biti smanjene najviše za 10% i "ni dinar više".Fiskalni savet je, s druge strane, poručivao da je neophodno smanjenje od 15% i za plate i penzije. Ako se ostane pri 10%, ocena je Fiskalnog saveta, Vlada Srbije će ubrzo morati da nadoknadi manjak kroz povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV).


Unija poslodavaca Srbije izašla je u javnost sa trećim predlogom po kome bi se plate u javnom sektoru smanjile za 25, a penzije za 20%. Jedino tako bi, prema njihovoj oceni, smanjenje imalo efekta.

Inače, kako piše "Blic" Vučić je odluku o mogućem smanjenju zarada odložio za naredni vikend kada se vrati iz Kine.

List navodi da su spremni predlozi ostalih mera o uštedama u budžetu i osnovne smernice nacrta rebalansa budžeta koji bi u skupštinsku proceduru trebalo da uđe do 15. septembra. Mere će biti predstavljene odmah po Vučićevom povratku, odnosno sledećeg vikenda, piše "Blic".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.