NavMenu

Deset kompanija iz Srbije na listi 500 najvećih u centralnoj Evropi

Izvor: eKapija Sreda, 03.09.2014. 09:25
Komentari
Podeli
Na tradicionalnoj rang listi revizorsko-konsultantske kuće "Deloitte" "Top 500 kompanija u centralnoj Evropi", na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje, nalazi se 10 kompanija iz Srbije, dve više u odnosu na prošlu godinu.

Zauzevši 63. mesto među 500 najvećih u centralnoj Evropi, među srpskim kompanijama ove godine se najbolje plasirao NIS, sa ostvarenim prihodima od 2,29 mlrd EUR u 2013. godini (skok sa 78. mesta). Druga najbolje plasirana kompanija je EPS (85. mesto), a zatim sledi preduzeće "Fiat Automobili Srbija", koje se po prvi put našao na listi zauzevši 115. mesto. Kompanija "Telekom Srbija" je na 192. poziciji, "Delhaize Srbija" na 228, a sledi potom "EFT Investments" na 261. mestu.

"Srbijagas" je zauzeo 387. mesto, "Tarket" Bačka Palanka 418. mesto, "Mercator-S" 427, a "Idea Beograd" 490. mesto na listi "Top 500 kompanija u centralnoj Evropi", saopštila je kompanija "Deloitte".

Na prva četiri mesta na listi nije bilo promena. Kao i prethodne godine, prvo mesto zauzeo je poljski "PKN Orlen" (i pored pada prihoda u evrima za 5,8%), a slede mađarski MOL i "Škoda auto".

Industrijski sektor je zabeležio najveći rast prihoda od skoro 3% u 2013. godini, a to je uglavnom rezultat dobrog stanja automobilske industrije.

- Ukupan prihod od prodaje 500 vodećih kompanija u centralnoj Evropi rangiranih na "Deloitte"-ovoj listi iznosio je više od 712 mlrd EUR u 2013. godini, ali ukupan prihod od prodaje je opao za 0,4% u odnosu na 2012. godinu. Sektor nekretnina, koji je predstavljen sa svega sedam kompanija, pretrpeo je najveći pad prihoda (15,7%). U sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT), u 2013. je zabeležen sličan pad prihoda u evrima kao i u prethodnoj godini (4,9% u 2013. i 3,2% u 2012). Sektor široke potrošnje i transporta odlikuje se rastom poslednjih pet godina, ali su u 2013. godini prihodi kompanija u ovom sektoru porasli za svega 1,1% (dok je u 2012. prosečan rast iznosio 4,8%). Usporavanje je uzrokovano prvenstveno slabijim rezultatima proizvođača robe široke potrošnje, kod kojih je prosečan rast iznosio oko 1,8% (dok je u 2012. godini bio 10,7%). U manjoj meri, uzrok su i slabiji rezultati sektora trgovine na malo (rast od svega 1,7%, dok je prethodne godine bio 3,4%) - komentariše Žarko Mijović, partner u "Deloitte"-u.

Na listu 500 najvećih kompanija u centralnoj Evropi ove godine su se plasirale ukupno 42. kompanije iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.


Slovenija je i ove godine zabeležila najviše predstavnika na "CE Top 500 listi" - čak 16, Hrvatska 12, dok Bosna i Hercegovina ima 3 kompanije na listi, a Makedonija jednu. "Agrokor" je najveća kompanija iz našeg regiona sa ostvarenih 3,97 mlrd EUR prihoda od prodaje, a posmatrano s aspekta neto dobiti najbolju 2013. godinu u regionu je imao NIS, sa 428 miil EUR neto dobiti, dok se na drugoj poziciji našao "Hrvatski Telekom", sa ostvarenom dobiti od 190 mil EUR u protekloj godini.

Najveći broj centralno-evropskih kompanija dolazi iz sektora robe široke potrošnje i transporta (179), a po broju plasiranih firmi sledi ga energetski sektor (146).

"Deloitte" je pored liste kompanija sastavio i listu 50 najvećih banaka na osnovu aktive i listu 50 vodećih osiguravajućih društava na osnovu bruto obračunate premije. U centralno-evropskom bankarskom sektoru PKO BP banka je prva na listi, i pozicionirala se kao najveća centralno-evropska banka. Ova banka je ostvarila rast vrednosti aktive od 1,7% i neto dobit u iznosu od 705 mil EUR. Poljsko osiguravajuće društvo PZU i dalje drži vodeću poziciju među osiguravajućim društvima, dok je "Dunav osiguranje" zauzeo 50. mesto na listi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.