NavMenu

Šta Srbiji donose promene u vrhu Evropske unije?

Izvor: Blic Ponedeljak, 01.09.2014. 16:02
Komentari
Podeli
Federika Mogerini (Foto: YouTube/screenshot)Federika Mogerini
Izbor Italijanke Federike Mogerini (Federica Mogherini) za šeficu diplomatije EU povoljan je za nas. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za "Blic" da je Mogerinijeva privržena evropskim integracijama Srbije.

Iako je Mogerinijeva, prilikom nedavne posete Beogradu, zbog rečenice da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji ostavila utisak da voli da razgovara ultimatumima, svi sagovornici "Blica" tvrde da je upravo suprotno.

Šta Srbiji donosi odluka lidera EU da premijer Poljske Donald Tusk i dosadašnja ministarka spoljnih poslova Italije Mogerinijeva zamene dosadašnjeg predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja i Ketrin Ešton?

- Pozdravljam njihov izbor, lično ih poznajem, oboje su bili u Srbiji na moj poziv i znam da su veoma privrženi evropskim integracijama Srbije. Siguran sam da ćemo imati dobru saradnju - rekao je za "Blic" ministar Dačić.

Na dodatno pitanje da li to znači da neće biti pritisaka i ultimatuma, Dačić je odgovorio da očekuje "korektnu saradnju i međusobno poverenje".

I ministarka Jadranka Joksimović, zadužena za EU integracije u Vladi, nije želela da se posebno osvrće na poslednje poruke Mogerinijeve.

- Njen izbor nije neočekivan. Ona je već dolazila u Beograd u trenutku kad se kandidovala, tako da i taj podatak treba uzeti u obzir pri tumačenju ondašnjih poruka - rekla je Joksimovićeva za "Blic".

Budući da će Mogerini voditi razgovore Beograda i Prištine, Joksimovićeva je rekla da "očekuje nastavak konstruktivnog i nepristrasnog pristupa u briselskom dijalogu, jer EU je sistem, iako naravno, dosta znači i format ličnosti".

Mogerinijevu su tokom kandidature za visoku briselsku funkciju koja je veoma značajna za Srbiju mnogi optuživali da je "proruski nastrojena" i njene poruke u Beogradu moguće je čitati i u kontekstu njene želje da to demantuje.

Aleksandar Senić, šef Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, proveo je s njom mnogo vremena i kaže za "Blic" da je Mogerinijeva insistirala na tome da "neće razgovarati jezikom ultimatuma" kao i da "ta reč ne postoji u rečniku EU".

- Federika Mogerini mi je rekla da Srbiji niko ne postavlja ultimatume i da se tako nešto neće ni desiti. Važna je i činjenica da je Italija životno zainteresovana za izgradnju gasovoda Južni tok - objasnio je Senić.

Na izbor Mogerinijeve umnogome je uticala obaveza novog predsednika EK Žan-Kloda Junkera da u vladi ima najmanje devet do deset žena. Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, kaže za "Blic" da treba imati u vidu da je "Italija jedna od velikih zagovornica proširenja EU".

- Očigledno se diplomatija najlakše prepušta ženama, jer je Eštonovu nasledila žena. Poznato je da je bilo problema da se pronađu adekvatni kandidati ženskog pola za određene pozicije, a formiranje Evropske komisije je komplikovan proces usaglašavanja između članica EU i obaveza o broju ženskih komesara. Zanimljiv je izbor Tuska za predsednika Evropskog saveta, ne samo zato što će biti prvi iz Istočnog bloka na toj poziciji, već i zato što dolazi iz zemlje koja najviše strahuje od poteza Rusije i možda će imati tvrd stav po tom pitanju - kaže Joksimovićeva za "Blic".

Fleksibilna prema Rusiji

Profesor Dušan Šiđanski, savetnik aktuelnog predsednika Evropske komisije, smatra da je izbor Mogerinijeve "dobar jer će ona imati širi i fleksibilniji pogled na Rusiju i krizu oko Ukrajine".

- Ona zna da je ovo opasna situacija, ali i da Italija ima više od 500 značajnih industrijskih poslova i kompanija u Rusiji, tako da će biti fleksibilna - kaže za "Blic" Šiđanski, protivnik uvođenja sankcija Rusiji, jer smatra da one podjednako štete zemljama EU.

Žena - komesar za proširenje

Novi komesar za proširenje Evropske unije još nije izabran, a kako "Blic" saznaje iz izvora u Briselu, odluka će biti objavljena u drugoj nedelji septembra.

Zbog obaveze da u Evropskoj komisiji bude desetak žena, briselski izvori "Blica" tvrde da je moguće da ćemo dobiti komesarku za proširenje.

"Blic" takođe saznaje da se trenutno vaga između "nekoliko ozbiljnih kandidata za komesara za proširenje".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.