NavMenu

Brza pruga na Koridoru 10 biće završena do 18. novembra

Izvor: Tanjug Četvrtak, 28.08.2014. 14:17
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
Radovi na dvokolosečnoj pruzi na Koridoru 10 Gilje - Ćuprija - Paraćin, koje izvodi italijanski konzoricijum "Armatori Feroviari", su odmakli i planirano je da pruga bude završena 18. novembra.

Italijanski izvođač radove nije prekidao ni zbog godišnjih odmora, kako na trasi tako i na stajalištu Gilje, kao i prilikom elektrifikacije, a u toku su završni radovi na nadvožnjaku.

- Srbija dobija jednu jako dobru deonicu dvokolosečne pruge projektovanu za brzine vozova od 160 kilomatara na sat - izjavio je Tanjugu odgovorni izvođač radova Željko P. Marković.

Reč je o deonici od 10,5 kilomatara, za brzine od 160 kilomatara na sat koja će koštati 16,2 mil EUR. Sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke, a investitor je "Železnica Srbije".

Ovo su prvi kilometri nove moderne pruge u Srbiji posle 25 godina, dodao je Marković, ističući da će radovi biti intenzivirani od 1. septembra. Gradilište je juče posetio i direktor projekta ove deonice Luiđi Bilzoni, stručnjak sa bogatim međunarodnim iskustvom u ovom poslu, koji je zadovoljan urađenim, dodao je Marković. Na devijaciji regionalnog puta nekoliko dana se radi na uklapanju novog regionalnog puta na postojeći i posao bi trebalo da bude završen pre plana, do 10. septembra.

- Interes nam je da ga završimo što pre i da saobraćaj pustimo preko novog nadvožnjaka i novim regionalnim putem - istakao je Marković.

- Radovi na mostu na Moravi, koji rade "Mostogradnja" Beograd i "Goša FOM" iz Smederevske Palanke, izvode se prema planiranoj dinamici. Konstrukcija, koja je bila blokirana u Makediniji, je dopremljena i sada montažeri rade na postavljanu te konstrukcije preko obalnih i rečnih stubova - precizorao je Marković.

Trasa koja je bila u zaostatku od mosta na Moravi do Ćuprije će biti putpuno završena ove nedelje. Ćuprija će biti sporedna stanica na Koridoru 10 i biće povezana sa Paraćinom posebnim kolosekom preko novoizgrađenog trećeg koloseka, napomenuo je Marković.

Sav saobraćaj će se, dodao je on, odvijati novoizgrađenom prugom Jagodina - Gilje- Paraćinu, u stanicu Ćuprija će ulaziti samo lokalni vozovi i vozovi namenski za potrebe privrede Ćuprije.

- Ideja je da se fazno puštaju elemnti nove trase, tako da je definitivan završetak radova planiran za 18. novembar - rekao je Marković, napomenuvši da je većina materijala (šine, skretnice, betonski pragovi...) već isporučen, i jači intezitet radova se očekuje od 1. septembra kada se završavaju godišnji odmori Italijana.

Ugovor o izgradnji pruge, "Železnice Srbije" i italijanski konzorcijum potpisali su 2. jula 2012. godine u Beogradu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.