NavMenu

Ovako nastaje sir od 1.000 EUR po kilogramu

Izvor: 24 sata Sreda, 20.08.2014. 09:02
Komentari
Podeli
Na petom mestu liste 100 najskupljih jela na svetu, našao se i magareći sir iz Zasavice, kod Sremske Mitrovice. Gurmani sa dubokim džepom za kilogram ovog delikatesa moraju da odvoje 1.000 EUR. Evo i zašto.

Za jedan kilogram sira potrebno je 25 litara mleka, dok je za kilogram klasičnog sira dovoljna pet puta manja količina. I ne samo to. Jednoj magarici potrebno je skoro dve godine da bi dala tu količinu mleka. Mi u "Zasavici" imamo 150 magarica, od čijeg mleka godišnje možemo da napravimo najviše 50 kilograma sira - kaže za "24 Sata" Slobodan Simić, upravnik ovog prirodnog rezervata.

Magarica se muze tri puta u toku dana.

- Malo sisa pule, a malo mi krademo. Jer, ako pule ne sisa, magarica neće da proizvodi mleko. To je jedan mukotrpan posao - kaže on.

Ono što odvaja magareće od ostalih vrsta mleka je to što je po sastavu najpribližnije ljudskom.

- To je kao da ponovo pijete majčino mleko. Ono ima najviše 1% mlečne masti, sadrži 60 puta više vitamina C nego kravlje mleko, i zato se pije isključivo sirovo kako kuvanjem ne bi izgubilo svoje kvalitetne sastojke - objašnjava Simić.

Zbog niskog procenta masti i zbog izuzetno male mogućnosti zgrušavanja, malo ko je uspeo da ovo mleko pretvori u sir, pa se u svetu mahom koristi u kozmetičkoj industriji, kao i za oporavak dece, rekonvalescenata i starijih ljudi.

Proizvodnja sira

- Angažovali smo sjajnog tehnologa koji je uspeo da napravi sir. Naravno, tajna je kako je to uspeo. Sada nas ceo svet zove i pita kako smo to napravili, jer je ovo najređi sir na svetu. Realna cena ovog sira je oko 3.000 EUR po kilogramu, ali je za naše ljude i 1.000 previše. Zato ga i pakujemo u kutijicu od 50 grama koja je dovoljna za desetoro ljudi, jer ima jak i specifičan ukus - priča Simić.
Cena magarećeg mleka:

Srbija 40 EUR
Hrvatska 70 EUR
Evropa 100 EUR

Proizvodi od magarećeg mleka:

Magareći sir, kg 1.000 EUR
Magareći sir, 50 grama 6.000 dinara
Sapun od magarećeg mleka 600 dinara
Liker od magarećeg mleka 1.150 dinara
Krema za lice od magarećeg mleka 2.500 dinara
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.