NavMenu

Beogradski internacionalni teatarski festival od 20. do 30. septembra

Izvor: Danas Sreda, 13.08.2014. 09:22
Komentari
Podeli

(Foto: re-a-c-t.org)
Ovogodišnji Bitef održaće se od 20. do 30. septembra i baviće se Prvim svetskim ratom, ali ne na državno-podoban način, ne jubilejski i komemorativno, već, kako selektori festivala Anja Suša i Jovan Ćirilov objašnjavaju, preispitujući uticaje i nasleđe ovog događaja. Festival se odigrava pod višeznačnim naslovom istoimene predstave "Past is present".

- Pokušaćemo da ponudimo uvid u dugo trajanje i nedovršenost političkih i društvenih procesa koji su otpočeli Prvim svetskim ratom, koji je formirao sliku Evrope i koji je za posledicu, između ostalog, imao i Drugi svetski rat, ali i Hladni rat i naposletku ratove na prostoru bivše Jugoslavije - istakla je Anja Suša na jučerašnjoj konferenciji u Skupštini grada.

Ona je objasnila da selekcija problematizuje rat iz perspektive današnjeg vremena, polazeći od projekata koji se doslovno bave Prvim svetskim ratom, poput predstava "Front" Luka Persevala, koji o Velikom ratu progovara iz zapadne perspektive, preko dve predstave po savremenim tekstovima srpskih autorki internacionalne reputacije, Biljane Srbljanović i Milene Marković ("Mali mi je ovaj grob" i "Zmajeubice"), koje istorijske događaje tretiraju iz perspektive ovdašnjeg prostora i ovdašnjih političkih patologija, zaključno sa dokumentarnim teatarskim projektom "Bojno polje sećanja 1914/2014" iz Berlina u režiji nemačkog reditelja Hans-Vernera Krezingera, koji pokušava da tematizuje zapadni i istočni, kolektivni i lični, naučni i umetnički pogled na istorijske događaje u vezi sa Prvim svetskim ratom.

- Tu je, zatim, nekoliko predstava koje tematizuju druge važne istorijske datume koji su proistekli iz procesa pokrenutih Prvim svetskim ratom, poput predstave po proslavljenom tekstu poljskog autora Tadeuša Slobodjaneka "Naš razred", koja stavlja akcenat na bolno pitanje litvanskog antisemitizma u novijoj istoriji. Predstava "(A)polonija" poljskog reditelja i internacionalne zvezde Kžištofa Varlikovskog predstavlja hod kroz 20. vek i traumatična mesta novije poljske ali i evropske istorije. Predstava "Aleksandra Zec" Olivera Frljića tematizuje jugoslovenski rat sa početka devedesetih i nevinu dečju žrtvu koja je metafora žrtvovanja vlastite budućnosti. Borut Šeparović problematizuje savremenu komodifikaciju društvenog bunta koji je iznedrio r’n’r’ album "Paket aranžman" sa početka osamdesetih, postavljajući retoričko pitanje: "A gde je revolucija, stoko?" - kaže Suša.

Tu je i švajcarska autorka Korina Majer, koja se bavi pitanjem lične istorije koja je uvek deo kolektivnog pamćenja kroz predstavu "Prošlost je sada", a slovenački reditelj Jernej Lorenci u predstavi "Poludela lokomotiva" postavlja autorefleksivno pitanje o dometima i revolucionarnom potencijalu savremenog teatra u odnosu na savremeno društvo. Predstava "Grobnica za Borisa Davidoviča" Ivice Buljana koristi kao predložak knjigu Danila Kiša. "Communitas na ispitu", koje su zajedno kreirali Ana Vujanović i Saša Asentić, umetnički je projekat koji se sastoji od teorijsko-umetničkog istraživanja i performansa. Istraživanje je fokusirano na različite istorijske i trenutne forme socijalne, kulturne i umetničke prakse, koje "spektakuliziraju" kolektivno i masovno telo, kao i na savremeni ples kao umetničku disciplinu koja emancipuje vidljivost oslobođenog individualnog tela. Laureat nekoliko srpskih pozorišnih festivala, predstava "Neoplanta" u režiji Andraša Urbana, inspirisana prozom Lasla Vegela, govori o burnoj novijoj istoriji Novog Sada obeleženoj traumatičnim događajima koji su definisali odnose i identitet njegovih stanovnika.

Na pitanje šta su ovogodišnje pozorišne tendencije, Anja Suša objasnila je da se odgovor sadrži u strategiji "Lecture performance", koja je naročito zastupljena u predstavama "Bojno polje sećanja", "Comunitas na ispitu" i "Past is present", te da Bitef trajući gotovo pola veka sada već ima tradiciju pozorišne avangarde, a da se nastoji da ovaj predznak zadrži i ubuduće.

Budžet Bitefa za ovu godinu je 35 miliona dinara.

Karte i rezervacije

Rezervacija ulaznica za 48. Bitef počinje 18. avgusta i to preko imejl adrese blagajna@bitef.rs ili na telefon: + 381.69.899.24.00. Prodaja ulaznica za 48. Bitef počinje 1. septembra. Blagajna festivala je u Pozorištu na Terazijama. Cene ulaznica su od 1.000 do 2.000 dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.