NavMenu

Zeleno ostrvo "Grada svetlosti" - Kako je u centru Pariza sagrađeno eko-naselje bez kontejnera, sa električnim automobilima i urbanim baštama (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.07.2014. 10:43
Komentari
Podeli
(Foto: Milica Stevuljević)
Gradski život i seosko uživanje, u srcu urbane sredine, sa mirom i mirisima dostojnim letnjikovca iz provincije. Tako će živeti Parižani u "Dokovima Sent Ouena" ("Les Docks de Saint Ouen"), na obali Sene, nedaleko od samog centra. Grad u gradu - eko-kvart na oko 100 hektara, spreman je za prve stanare.

Dok se Beograd nada da će uskoro dobiti svoja prva ekološka naselja, eko-kvartovi su već dobro poznat koncept u Francuskoj. Karakterišu ih energetski efikasne zgrade, dizajnirane u skladu sa prirodnim okruženjem, velike zelene površine, poseban način prikupljanja smeća, daljinsko grejanje uz korišćenje obnovljivih izvora energije. Osim toga, u eko-kvartovima parking prostor je tako osmišljen da zauzima što manje mesta, a maksimalno se promovišu alternativni vidovi prevoza, kako bi se smanjilo korišćenje privatnih automobila.

"eKapija" je imala prilike da nedavno poseti pariski eko-kvart "Dokovi St. Ouena" i da iz prve ruke vidi kako će izgledati "ekološki život" pod krošnjama, uz zujanje pčela, baštenski alat i bicikl kao glavno prevozno sredstvo, ali i sa povoljnim cenama kvadrata (u najsavremenijim stambenim objektima), dostupnim metro linijama i blizinom gradskog jezgra.

Ovo ogromno područje na obali Sene okupirale su dizalice i kranovi, a paralelno sa izgradnjom javnih objekata, trenutno se zida sedam stambenih i poslovnih "blokova". Sve to pod vođstvom kompanije "Sequano Amenagement", kojoj je kroz javno-privatno partnerstvo povereno upravljanje celokupnim projektom "Dokovi St. Ouena". Podizanje kvaliteta života u urbanoj sredini i poštovanje ekoloških standarda, osnovni su principi na kojima počiva ovaj eko-kvart.

Javni staklenik i gradilišta u okolini (Foto: Milica Stevuljević)Javni staklenik i gradilišta u okolini
Iako je izgradnja na samom startu, jedan deo posla već je završen, pa smo dobili priliku da obiđemo prve objekte u naselju.

"Zelena pluća" budućeg grada - "Grand park", otvoren je krajem 2013. Na čak 12 hektara, sa ogromnim travnjacima i cvetnim lejama, drvoredima, šetalištima, biciklističkim i pešačkim stazama, dečjim igralištima, skejt parkom, otvorenom pozornicom, oglednim baštama, javnim staklenikom za održavanje skupova i obrazovnih programa (edukacije itd), rečicom... Potpuna suprotnost od sivih naselja, sa malenim parkovima među zbijenim zgradama.

Prošle godine završen je i prvi javni objekat – škola PEF, zamišljena kao škola "energie zero". Ovaj objekat, zahvaljujući solarnoj elektrani na krovu, podmiruje sve svoje potrebe za električnom energijom. Višak struje, koji se proizvede, daje se lokalnoj zajednici (opštini Ville de Saint Ouen) – besplatno.

Početkom godine, u "Dokovima" su završeni i prvi stanovi, a plan je da do 2017. bude izgrađeno ukupno oko 2.000. Princip će i ubuduće biti isti - paralelno sa izgradnjom stambenog i poslovnog prostora, napredovaće i izgradnja javnih objekata i dodatno uređenje infrastrukture eko-kvarta.

Kako se gradio grad u gradu

Prostor na kome niču "Dokovi St. Ouena" zauzima gotovo četvrtinu površine cele opštine Ville de Saint Ouen.

Sve je počelo 2007, kada je lokalna samouprava odlučila da revitalizuje ovo područje – pravu pravcatu pustoš na oko 100 hektara (davnašnje pristanište, potom industrijska oblast, a na kraju - zapušteno prostranstvo). Namera je bila da se stanovnicima lokalne zajednice obezbede nekretnine pod povoljnijim uslovima (i sa nižim troškovima života), ali i da se "privuku" novi žitelji i kompanije koje bi ovde poslovale. Sve to, uz poštovanje ekoloških principa i štednju energije.

Romain Faure pokazao nam je "Grand park", javni staklenik...Romain Faure pokazao nam je "Grand park", javni staklenik...
Lokalna samouprava je te 2007. godine sklopila partnerstvo (neku vrstu koncesije) sa kompanijom "Sequano Amenagement", koja ima dugodišnje iskustvo u razvoju urbanih kvartova širom Francuske. Opština obezbeđuje (osim, naravno, zemljišta) administratvnu i političku podršku, a "Sequano" je zadužen za sav operativni deo - organizaciju projekta. Ta kompanija koordinirala je rad arhitekta i urbanista, a sada rukovodi i saradnjom sa firmama koje grade stanove i poslovni prostor u ovom eko-kvartu.

Projekat "Dokovi St. Ouena" je podržala i država, kroz program razvoja eko-kvartova u oblasti Ile-de-France. Iz državne kase, finansira se izgradnja svih javnih objekata.

Prve pripreme za gradnju počele su tokom 2010. i 2011. godine. Kada projekat "Dokovi St. Ouena" bude u potpunosti završen, biće sagrađeno gotovo milion kvadrata – oko 4.000 stanova, 310.000 m2 poslovnog prostora (predviđa se da će tamo raditi gotovo 10.000 ljudi), prodavnice, javni objekati (škole, vrtići, gimnazije)... Eko-kvart biće zaokružen do 2025. godine, a procenjuje se da će do tada biti uloženo ukupno oko 657 mil EUR.

Kroz "Dokove St. Ouena" proveo nas je Romain Faure iz kompanije "Sequano". On nam je i predstavio detalje zbog kojih će ovaj kvart biti "eko" - mrežu daljinskog grejanja koja će koristiti više od 70% obnovljivih izvora energije, organizaciju saobraćaja i parkiranja, prikupljanje, reciklažu i valorizaciju otpada, sakupljanje kišnice i zalivne sisteme za zelene površine.

Podzemni tuneli za otpad, električni automobili, iznajmljivanje bicikala...

Eko-kvart ima posebno osmišljen sistem prikupljanja otpada, sa kojim je integrisan i sistem daljinskog grejanja. Sve zgrade povezane su pneumatskom mrežom, koja "usisava" smeće iz zgrada, pa nema potrebe za kontejnerima.

(Foto: Milica Stevuljević)
Sistem funkcioniše tako što domaćinstva odlažu otpad u posebne prostorije pod zgradom, tzv "punktove". Kada se oni prepune, otpad se usisava i transportuje podzemnim cevima do sabirnog centra. Tu se odvaja otpad koji se može reciklirati, a ostatak se šalje dalje – u centar za valorizaciju otpada. Na taj način, spaljivanjem kućnog smeća proizvodi se topla voda koja se koristi u sistemu daljinskog grejanja eko-kvarta (kako za stanove, tako i za poslovni prostor).

Osim toga, za grejanje će se koristiti i drugi alternativni izvori, poput geotermalne energije.

U eko-kvartu maksimalno će se promovisati korišćenje alternativnih vidova prevoza, umesto privatnih automobila. U tom cilju, i parking je osmišljen tako da ga "dele" stanovi i poslovne zgrade. Pravljeni su proračuni - kad je i kome potrebno koliko parking mesta (odnos dan-noć, vikend-radni dani itd).

- Način parkiranja je tako razvijen da se u kvartu ograniči saobraćaj motornih vozila. Brzina vozila na javnim mestima ograničena je na 30 km na čas. Stanovnicima "Dokova" na raspolaganju će biti mnogobrojne usluge kao što su "deljenje automobila" (takozvani "carpooling"), iznajmljivanje bicikala, iznajmljivanje električnog automobila ("autolib" stajališta). Do eko-kvarta zasad saobraća jedna linija metroa, a u planu je još jedna - objašnjava Romain Faure.

"Grand park" završen je u decembru prošle godine. Osim različitih igrališta, skejt parka, pozornice na otvorenom, staza za rekreaciju i drugih zabavnih sadržaja, ono po čemu je posebno zanimljiv, jesu javne bašte i staklenik.

Taj objekat otvoren je pre nekoliko meseci, a u njemu se uveliko održavaju skupovi, radionice, prirodnjački sajmovi i izložbe. U malim zajedničkim baštama, koje su na raspolaganju mnogobrojnim udruženjima građana, uzgaja se cveće, povrće, sadnice... Jedan deo "zaposele" su i - košnice. Drveća ima na svakom koraku. Sa druge strane, iako je ideja ovog parka da se stanovnici Vile de Seint Ouena vrate prirodi i miru koji "seoski" način života nosi, kvart krasi izuzetna moderna arhitektura, neobični oblici, "luckasto" dizajniran mobilijar...

(Foto: Milica Stevuljević)
Za zalivanje svih zelenih površina, koristi se i - kišnica.

- Sva atmosferska voda sakuplja se i sa krovova zgrada mrežom kanala sprovodi do rezervoara u centru naselja. Posle filtriranja, ispušta se u potok (rečicu) koji kruži kroz eko-kvart. Ta voda koristi se kasnije za zalivanje svih zelenih površina – kako drveća i trave u parkovima, tako i bašti i svih zasada - kaže za "eKapiju" Roman Faure.


U slučaju obilnih kiša, porasta nivoa vode i opasnosti od prelivanja, voda iz potoka se usmerava u Senu. Na taj način, naselje se štiti od poplava i opasnosti da se na ulicama stvore bujice. U ovom području su se inače u prošlosti dešavale poplave, pa je ovo dodatna prednost.

Škola "energie zero"

Kroz novootvorenu školu PEF (gde i dalje sve "miriše na novo"), provela nas je Salwa Mikou iz "Mikou Studio Paris", koja je osmislila zgradu.

Objekat od oko 4.900 kvadrata, građen je godinu dana, a prve mališane primio je pre nekoliko meseci. Osim osnovaca, ovde je smešten i vrtić i predškolsko. Škola sama proizvodi električnu energiju za svoje potrebe, zahvaljujući solarnim panelima postavljenim na krovu (više od 760 panela). Višak struje poklanja se drugim korisnicima u naselju la Ville de Saint-Ouen, objasnila nam je Salwa Mikou.

Na ulasku u školi postoji tabla koja u svakom trenutku pokazuje – koliko se električne energije upravo proizvodi i koliko je proizvedeno od otvaranja škole. Inače, cela zgrada je u "znaku sunca", pa su sve prostorije projektovane tako da se maksimalno koristi prirodno osvetljenje. Deci je na raspolaganju i neobično igralište na krovu zgrade.

Ograničena cena kvadrata

Za dizajn stambenih i poslovnih zgrada bile su zadužene mnogobrojne arhitekte. Ono što im je svima zajedničko, jeste da ispunjavaju visoke standarde energetske efikasnosti.

(Foto: Milica Stevuljević)
Iako svaku zgradu prodaje i "promoviše" kompanija koja je i gradi, sa svima njima opština je na početku sklopila ugovor o ograničavanju cena. Određena je maksimalna cena kvadrata, koja je nešto niža od tržišne. Na taj način, stanovnicima opštine Ville de Saint Ouen omogućeno je da pod povoljnijim uslovima dođu do nekretnine. Prve stanove koji su završeni su, inače, meštani mogli da rezervišu (imali su prednost u odnosu na one koji nisu iz Ville se Saint Ouen).

U ovom kvartu, stanovi se mogu kupiti pod povoljnim uslovima i zahvaljujući pomoći države (posebne kreditne pogodnosti za kupovinu prve, niske kamatne stope itd). Takođe, jedan značajan procenat su i socijalni stanovi (što je takođe dogovoreno sa kompanijama koje grade nekretnine). Naravno, nekretninu mogu kupiti i svi drugi građani, na šta u opštini Ville de St. Ouen i računaju. Biće dovoljno mesta za sve zainteresovane.

Nakon obilaska, iz eko-kvarta krenuli smo u kasno popodne. Park je vrveo od mališana, a u "baštenskoj zoni" počinjao je stručni skup. Zgrade "rastu" - mašine se čuju u pozadini. Iako nam je mnogo toga bilo zanimljivo, ne krijemo da nas je "Grand park" posebno impresionirao.

- Trebalo je da ga vidite pre godinu dana - kaže nam Faure, i u jednoj reči dočarava početnu poziciju:

- Divljina.

Iako se Beograd, po onome što mu je na raspolaganju, ne može tako lako uporediti sa Parizom, ponadali smo se da će i iz nekih naših "urbanih divljina" jednog dana izrasti ovakva zelena ostrva.

Milica Stevuljević


Fotogalerija
Eko kvart
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.