NavMenu

Šabac emitovao prve municipalne obveznice namenjene i fizičkim licima - Banka Intesa pokrovitelj emisije vredne 400 miliona dinara

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.07.2014. 16:11
Komentari
Podeli
Banka Intesa i Grad Šabac potpisali su danas Ugovor o pokroviteljstvu prve emisije municipalnih obveznica u ukupnom iznosu od 400 miliona dinara, kojom će biti obezbeđena sredstva za finansiranje infrastrukturnih projekata u gradu. Ovo je prva javna emisija municipalnih obveznica na teritoriji Republike Srbije namenjenih ne samo institucionalnim investitorima, domaćim i stranim pravnim subjektima, već i fizičkim licima. Takođe, u planu je da obveznice Grada Šapca budu prve opštinske hartije od vrednosti koje će biti kotirane na Beogradskoj berzi, što će omogućiti investitorima da trguju na sekundarnom tržištu.

- Ponosni smo na to što je banka Intesa izabrana za pokrovitelja prve javne emisije municipalnih obveznica na našem tržištu. Ova transakcija je značajna kako u pogledu razvoja Grada Šapca i kvaliteta življenja njegovih stanovnika, tako i sa aspekta razvoja domaćeg finansijskog tržišta. Banka Intesa će omogućiti svim zainteresovanim investitorima, fizičkim i pravnim licima, da u direktnom kontaktu sa našim ekspertima u 64 izabrane ekspoziture saznaju sve detalje o ovom vidu investiranja. U okolnostima u kojima lokalne vlasti sve teže dolaze do potrebnih sredstava, municipalne obveznice predstavljajaju veoma važan, ali i nedovoljno iskorišćen izvor povoljnog finansiranja za opštine, koji pritom daje snažan podsticaj tržištu kapitala i stavlja ga u funkciju privrednog rasta zemlje. Istovremeno, mogućnost kupovine obveznica građanima nudi dodatan vid štednje, ali i priliku da aktivno učestvuju u finansiranju razvojnih inicijativa svog grada i direktno ulažu u njegovu budućnost - izjavila je Slađana Jelić, članica Izvršnog odbora banke Intesa i direktorka Divizije za poslovanje sa privredom.

Obveznice nominalne vrednosti od 10.000 dinara indeksirane u evrima po srednjem kursu Narodne banke Srbije biće emitovane po fiksnoj kamatnoj stopi od 6% na godišnjem nivou sa rokom dospeća od sedam godina, uključujući i period počeka od dve godine.

- Svedoci smo početkа primene potpuno novog nаčinа uprаvljаnjа finаnsijаmа u Šapcu. Naš grad će od sada biti u mnogo boljoj poziciji da finansira kapitalne projekte, što otvara mogućnosti za strane investicije čime ćemo ubrzati razvoj i omogućiti kvalitetniji život građana. Ako ostali gradovi budu pratili naš primer, biće veća konkurencija, troškovi će se smanjiti, a kapitalni investicioni projekti koji su neophodni za dugoročni razvoj trebalo bi da se ubrzaju na lokalnom nivou. Grad Šabac je među prvim lokalnim samoupravama u Srbiji koja se zadužuje prodajom municipalnih obveznica, a novac prikupljen na taj način namenjen je finansiranju većih infrastrukturnih projekata - rekao je gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović.

Kako je navedeno u današnjem saopštenju te banke, Intesa ima dugogodišnje iskustvo u poslovanju sa lokalnim samoupravama i sarađuje sa više od 90 od ukupno 160 opština u Srbiji, učestvujući pritom sa oko 50% u ukupnim kreditima lokalnoj samoupravi na nivou bankarskog sektora. Takođe, banka je 2012. godine bila pokrovitelj emisije municipalnih obveznica Grada Pančeva u iznosu od 107 miliona dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.