NavMenu

Valjevo - Puštena u rad crpna stanica vodovoda, Češka investira u sanaciju gradske deponije, toplane...

Izvor: Pregled Četvrtak, 19.05.2005. 11:56
Komentari
Podeli

Početkom rada Crpne stanice "Paklje", na glavnom izvorištu Valjevskog vodovoda, stvoreni su uslovi za efikasnije snabdevanje grada pijaćom vodom. Sa izvora u Pakljama, se uzima 70 % potrebne vode, a ostatak je iz reke Gradac. Izgradnjom buster stanice dobili su veće korišćenje izvorišta Paklja, uz ogromnu uštedu električne energije, od 3,5 miliona KW sati godišnje, odnosno 5 mil din. U toku probnog rada od samo 20-ak dana napravili su uštedu od 200.000 din, koju su iskoristili da kupe, na lizing, na dve godine, bager, koji je neophodan, a rate će otplaćivati uštedom struje.

U finansiranju izgradnje crpne stanice učestvovala je sa 29 mil din Vlada Češke Republike, dok je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije obezbedilo 10 mil, a Opština Valjevo 9 mil din. Opremu je proizvela češka firma VHS iz Brna. Delegacija Češke Republike razgovarala je sa privrednicima i rukovodstvom Opštine Valjevo o daljoj saradnji. Verovatno će pomoći gradnju cevovoda Fabrika vode Valjevo – buduće jezero "Stubo", čija je predračunska vrednost 1,5 mil EUR. Razgovarali su o saradnji na sanaciji gradske deponije i kanala – otvorenog kolektora Jaz, kao i izgradnji toplane u Valjevu.

Češke najveće investicije u našoj zemlji su u eko menadžment, u formiranje ekološke banke podataka, sanaciju kanala Vrbas, i izgradnju deponije komunalnog otpada u Jovanovcu, kod Kragujevca i opasnog otpada u Mojkovcu – ističe Tomaš Novotny, zamenik ministra životne sredine Češke Republike. Što se tiče TE "Kolubara B" još uvek postoje šanse i potencijalni interes za završetak ovog energetskog objekta, jer je energija vrlo interestantna za Češku Republiku. (Pregled)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.