NavMenu

Tender za ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava - Zapadno polje" do 16. jula

Izvor: Beta Ponedeljak, 14.07.2014. 16:08
Komentari
Podeli
(Foto: rbkolubara.rs)
Tender za ispumpavanje vode iz kolubarskog kopa "Tamnava - Zapadno polje" biće objavljen u naredna dva dana, izjavio je danas direktor "Rudarskog basena" (RB) Kolubara Milorad Grčić.

- Ne tražimo da iznajmimo pumpe, već uslugu ispumpavanja vode i izbacivanje mulja - kazao je Grčić na konferenciji za novinare, dodajući da se još ne zna količina mulja u kopu "Tamnava".

Nakon majskih poplava u kopu "Tamnava - Zapadno polje" bilo je 210 miliona kubika vode.

Direktor RB "Kolubara" je rekao da ko se prijavi na tender, moraće da podnese elaborat o ispumpavanju vode, isušivanju i procenu stanja terena posle ispumpavanja.

Grčić je rekao da će zainteresovani imati 10 dana za prijavljivanje na tender.

- Termin za ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava", koji će stajati u tenderu, jeste 105 dana - rekao je on.

Na pitanje novinara da li je to dovoljno da se ispumpa sva voda, Grčić je kazao da je to vrlo složen posao i da ne zavisi samo od opreme, već i od atmosferskih prilika. U "Tamnavi" je poplavljeno devet bagera-glodalica i jedna dizalica.

Po njegovim rečima, neće se čekati svih 105 dana da bi se pristupilo remontu opreme, već će se na tome raditi kako voda u kopu bude opadala. Grčić je kazao da je jedan bager na kopu "Tamnava" počeo da radi, ali ne na proizvodnji uglja već na uklanjanju jalovine, jer kako je dodao, bez uklanjanja otkrivke nema proizvodnje uglja.


- Proizvodnja uglja iz kolubarskih kopova u prvoj polovini avgusta trebalo bi da dostigne 65.000 tona dnevno - rekao je Grčić.

On je dodao da je na kopu "Veliki Crljeni" voda skoro ispumpana i da je nivo oboren za sedam metara.

Direktor RB "Kolubara" je kazao da je nedavno oslobođen i jedan bager koji se već remontuje. Kada počne da radi, davaće 20.000 tona uglja dnevno.

Grčić je naveo da će, s tih 20.000 tona uglja, ukupna proizvodnja dostići ciljanih 65.000 tona dnevno, što je 75% od planske proizvodnje uglja u "Kolubari" koja izosi 90.000 tona.

Na pitanje da li će biti dovoljno uglja za proizvodnju struje u zimskom periodu, Grčić je kazao da RB "Kolubara" već isporučuje više uglja nego što se to iko nadao.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.