NavMenu

Kovanice i marke u čast junaka Prvog svetskog rata

Izvor: Tanjug Utorak, 24.06.2014. 17:39
Komentari
Podeli

(Foto: I.Vukša)
Javno preduzeće "Pošta Srbije" i Narodna banka Srbije - Zavod za izradu novčanica i kovanog novca (ZIN), zajednički su danas promovisali kovanice sa motivima Prvog svetskog rata u PTT muzeju.

ZIN je izradio seriju prigodnih kovanica sa likovima srpskih vojvoda Živojina Mišića, Radomira Putnika, Stepe Stepanovića i Petra Bojovića, vojnika izviđača Dragutina Matića (poznatog pod nadimkom Oko sokolovo), kao i motivima Cerske i Kolubarske bitke. saopšrile su Pošte Srbije.

Medaljoni iz te tematske serije izrađeni su tehnikom kovanja od bakra i legure bakra cinka i nikla, koja se naziva "novo srebro", upakovani su u omote sa atraktivnim grafičkim rešenjima i prigodnim tekstom na srpskom i engleskom jeziku.

Sa željom da atraktivni tematski medaljoni budu dostupni svima, ZIN ih je ponudio kroz prodajnu mrežu Pošte, gde se mogu kupiti u devet post-šopova i 56 većih pošta širom Srbije.

Pošta Srbije je danas takođe pustila u opticaj i prigodne poštanske marke posvećene važnom jubileju, kao glavno filatelističko izdanje u ovogodišnjem Programu prigodnih poštanskih maraka.

Izdanje predstavlja likovna dela nastala u ratnom vihoru, ukomponovana sa istorijskim predmetima- ordenje, pukovske zastave, sablje i delovi uniforme, koji simbolišu učešće Srbije u trijumfu u tom globalnom svetskom sukobu.

U čast 100. godišnjice početka Velikog rata, "Pošta" je priredila izložbu "Jedinice veze Srpske vojske u Prvom svetskom ratu", ilustrujući značaj uloge srpske pošte, ne samo u mirnodopskim, već i u ratnim vremenima.

Izložba predstavlja ratne dopisne karte, sa cenzornim žigovima i žigovima vojnih pošta, nemački telefon iz 1916. godine, ratni plen Moravske divizije sa Solunskog fronta, makete savezničkih aviona, kao i poljski telefon i poljski telegraf, koji je koristila Srpska vojska u Prvom svetskom ratu.

NBS i ZIN sarađuju dugi niz godina, prvenstveno u prestižnom proizvodnom programu izrade poštanskih maraka, kao i na polju dostupnosti kovanica i slavskih medaljona u poštama širom Srbije, navodi se u saopštenju "PTT Srbije".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.