NavMenu

Crvena vina na ostacima termi - Vinarija "Acumincum" u Starom Slankamenu izgrađena na temelju srednjovekovnog hamama (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 06.06.2014. 14:31
Komentari
Podeli

Domaći širaz i druge sorte crvenih vina pile su mnoge vojske koje su fruškogorskim vinogorjem prolazile - od rimskih legionara do Osmanlija. Baš takva domaća kvalitetna vina možete probati u najstarijoj banji na obali Dunava, Starom Slankamenu, u vinariji "Acumincum". Vlasnik vinarije Milan Spasić, vratio je u život gradsku vilu i napušten podrum vina koji je više od 150 godina pripadao porodici Mrkšić.

Duh tradicije uz dobru kapljicu

Kako za "eKapiju" kaže Spasić, sticajem okolnosti su otkrili ovaj predivni kutak Vojvodine sa veličanstvenim pogledom na Dunav, Banat i Srem, a pravljenje vina u početku je bio samo hobi.

- Čovek u svaki hobi ulaže puno ljubavi i naravno uživa u rezultatima. Tako su prve berbe bile predivni skup širokog kruga prijatelja uz druženje i branje grožđa. Taj momenat počeo da se kombinuje sa proizvedenim crvenim vinom (širaz) koje je plenilo svojim izuzetnim ukusom, i tako amaterski proizvedeno, počelo da dobija visoka priznanja na prvim vinskim smotrama, kao u Temerinu 2010. Sve to zajedno, nas je navelo da od hobija, pokušamo da napravimo mali biznis – objašnjava Spasić i dodaje da su tada odlučili da registruju vinariju "Acumincum" koja je ime dobila po tamošnjim rimskim termama.

ProjekatProjekat

U sklopu vinarije nalazi se župni dom iz 1760. godine, dok se ostaci turskog kupatila (hamama) sazidanog 1566. godine mogu videti u podrumu kuće, a takvih je u Vojvodini svega dva.

Na projektu rekonstrukcije kuće u Starom Slankamenu, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, radio je tim arhitektonskog studija "proAspekt" na čelu sa dr Vladimirom Lojanica.

- Ukupan projekat podizanja sopstvenih vinograda, kupovina 250 godina stare kuće, njena rekonstrukcija i izgradnja vinarije, kao i konzerviranje hamama i omogućavanje da bude dostupan javnosti je značajan investicioni poduhvat koji se dešavao u fazama i na žalost bez ikakve finansijske podrške sa strane – priča Spasić.

"Acumincum" otvorio vrata za posetioce

Radovi na rekonstrukciji i izgradnji objekta nisu u potpunosti završeni. Spasić dodaje da nedostaju jos neki finalni radovi, ali "Acumincum" je u funkcionalnom stanju i otvorio je vrata za posetioce koji mogu da upoznaju bogatu istoriju tog prostora.

- Poseta podrazumeva obilazak vinarije uz objašnjenje tehnološkog proces i isprobavanje vina u degustacionoj sali predviđenoj da ugosti do 25 posetilaca, a postoji i mogućnost organizacije izleta do vinograda udaljenih 5 kilometara – objašnjava naš sagovornik.

Osim uživanja u dobroj kapljici, za posetioce je nesvakidašnjiji doživaljaj to što u "Acumincumu" mogu da vide ostatke hamama.

- Reakcija svih posetioca je divljenje i oduševljenje što mogu da borave u građevini staroj 450 godina. Takođe, impresionirani su i načinom kako je prostor sačuvan i konzerviran – priča sagovornuk "eKapije" i dodaje da je širaz najinteresantniji posetiocima, a ujedno je i vino po kome se "Acumincum" prepoznaje na tržistu.

Teško je biti osoben u velikoj konkurenciji dobrih vinarija, kaže naš sagovornik, ali ipak podrum "Acumincum" ima "ono" što ga izdvaja među ostalim vinarijama i podrumima vina.

- Spoj izuzetno interesantne turističke tačke, nekadašnji župni dom i tursko kupatilo, pozicija na obali Dunava i ponuda samo crvenih vina koja plene svojim osobenim ukusom su posebnosti "Acumincum" vinarije. Tome treba dodati i našu orijentaciju da se vina proizvode isključivo od grožđa iz sopstvenih vinograda – navodi Spasić dodajuću da mnogo znanja, truda, učenja i konsultacija sa raznim ekspertima stoji iza svake natočene čaše vina.

Kapaciteti vinarije su do maksimalnih 20.000 litara što je svrstava u male vianarije, a sagovornik našeg portala nema u planu da proširuje svoje kapacitete.

- Planovi su isključivo vezani za podizanje nivoa kvaliteta usluga koje vinarija može da pruži. S obzirom na to da "Acumincum" neće nikada ići na uvećanje svojih kapaciteta, orijentisani smo isključivo na postizanje izuzeteno viskih ciljeva po pitanju kvaliteta vina – zaključuje Milan Spasić.

Uskoro i onlajn prodaja

Za sada se vina vinarije "Acumincum" mogu naći isključivo u "butik" prodaji prilikom posete vinarije. Uskoro će širaz iz Starog Slankamena biti plasiran u nekoliko odabranih vinoteka i restorana, a kako kaže vlasnik, u planu je i uvođenje prodaje putem Interneta.

I.M.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.