NavMenu

Veliki napredak u uspostavljanju koncepta e-države u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 03.06.2014. 14:08
Komentari
Podeli
Srbija je tokom protekle i u prvoj polovini ove godine načinila velike korake u uspostavljanju koncepta elektronske države, realizacijom nekoliko značajnih projekata u saradnji sa kompanijom "Asseco SEE", među kojima se posebno izdvaja uspešno puštanje u produkciju rešenje za Objedinjenu naplatu poreza i doprinosa – rečeno je na otvaranju IT konferencije Infotech 2014, koja se održava u Aranđelovcu danas i sutra.

Ovaj sistem u punoj upotrebi je od 1. marta ove godine, obezbedio je da se poreske prijave podnose isključivo elektronskim putem, bez papira i gužvi u filijalama, po principu "nema prijave – nema plate". Dosadašnji rekord u broju obrađenih prijava u jednom danu iznosi 26.545, a najveći dnevni priliv na objedinjeni račun u jednom danu iznosio je 6,2 milijardi dinara.

- Iza nas je veoma uspešna godina, kada je reč o uvođenju E-države u Srbiji – pored objedinjene naplate poreza i doprinosa, naš sistem ASEPA CM za upravljanje dokumentima u javnoj upravi, koji se već koristi u RATEL-u, dobio je prestuižnu nagradu na svetskoj IT konferenciji u Las Vegasu, a otpočela je i realizacija rešenja za klasifikaciju dokumenata i informacija u "Telekomu" - izjavio je Vladan Atanasijević, član UO "Asseco SEE Srbija", koji je otvorio skup.

On je dodao da se "uspešnim sprovođenjem ovih pojekata", "Asseco SEE" pozicionirao kao pouzdan partner države u uspostavljanju koncepta E-države i da očekuje da Vlada koja uvodi antikrizne mere i sprovodi veliku racionalizaciju troškova, neće IT doživeti kao trošak već kao polugu pomoću koje može sprovesti reforme i izvršiti uštede."

Tokom prvog dana Infotech 2014, predstavnici Aseko SEE takođe su predstavili najsavremenija rešenja za zaštitu podataka na mobilnim telefonima i bezbedan rad zaposlenih sa bilo koje lokacije i bilo kog uređaja. Sutra će biti predstavljeno rešenje za upravljanje ljudskim resursima koje javnoj administraciji omogućava povećavanje efikasnost u radu zaposlenih i integrisanje funkcionalnosti tipičnih za HR, kao što su zapošljavanje, sistematizacija sa analizom učinka, a pri tom je u potpunosti prilagođeno Zakonu o državnim službenicima i Uredbi o elektronskom kancelarijskom poslovanju.

Konferenciju i izložbu Infotech 2014 organizuje Asocijacija za računarstvo, informatiku, telekomunikacije, automatizaciju i menadžment Srbije, pod pokroviteljstvom resornih ministarstava Vlade Republike Srbije i Privredne komore Srbije, zajedno sa značajnim domaćim i stranim firmama, ICT korisnicima, IEEE i PMI sekcijama
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.