NavMenu

Nastavljaju se pregovori o izgradnji fabrike vode u Kikindi

Izvor: RTV Utorak, 03.06.2014. 09:55
Komentari
Podeli

(Foto: Suzana Obradović)
Kikindska lokalna samouprava dala je saglasnost da se nastave preliminarni razgovori o izgradnji fabrike vode, pod uslovima koje je ponudila Nemačka razvojna banka. Predstavnici austrijske konsultantske kuće već su boravili u Kikindi, a slede poslovi na ispitivanju vode, projektovanju, izradi studije i raspisivanju međunarodnog tendera. To još uvek ne znači da će ponuđeni finansijski uslovi Nemačke razvojne banke za projekat fabrike vode u Kikindi biti i prihvaćeni.

A uslovi su ostali isti, na procenjenih 6 mil EUR investicija, grejs period je tri godine, otplata kredita na 15 godina, uz fiksnu kamatnu stopu od 2,5% i uz gratis iznos od 30%. Po ocenama menadžmenta kikindskog JKP, Nemačka razvojna banka ponudila je izuzetno povoljne uslove.

- Ukoliko se desi da, u međuvremenu, iskrsne neka povoljnija ponuda, treba je prihvatiti. Ipak, ja mislim da je ovu izuzetno povoljna ponuda i da treba nastaviti sa kompletnim poslom na projektu - rekao je za RTV Milan Karać, direktor JKP "6. oktobar".

U kikindskoj lokalnoj samoupravi ne spore povoljne uslove ponuđenog kredita, uz konstataciju da je kredit ipak zaduživanje grada i građana koje treba dobro proanalizirati:

- Sigurno da u situaciji kada pokušavamo da grad vratimo u život, da vratimo dugove za koje će nam trebati vremena, dodatno zaduživanje grada ne ide u korist građana - kaže predsednik opštine Kikinda Pavle Markov.

Krajnu cifru projekta fabrike vode odrediće međunarodni tender.

- Prvi elemenat je da Kikinda dobije higijenski ispravu vodu, u skladu sa važećim Pravilnikom. Drugi elemenat je cena vode, cena kubika na slavini, a treći elemenat je cena same fabrike vode - veli Karać.

Obaveze, koje bi kikindska opština preuzela potpisivanjem ugovora i kreditnim zaduživanjem, nalažu da se uzmu u obiri najpovoljnije varijante – od kredita do modela javno-privatnog partnerstva. Uz tehnologiju, koja se podrazumeva,finansijski momenat je najvažniji:

- Kad jednom uđete u posao, posebno sa stranim ulagačemi, vi morate biti veoma ozbiljni i sa poslom se mora ići do kraja. Tu povratka nema. Apsolutno ne želim da ulazim u bilo kakve aranžmane za koje nisam stoprocentno siguran da su najkvalitetniji za grad i sve nas koji živimo tu - ističe Markov.

Kikinda, tvrde nadležni, nije odustala od projekta fabrike vode, ali je pitanje modaliteta kako taj važan, ali i ambiciozan projekat, isfinansirati. Zasad, sve opcije su još uvek na stolu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.