NavMenu

Trebaju nam feniksi sa njive i iz tora - Poljoprivreda pretrpela ogromne štete, stručnjaci ipak veruju u oporavak

Izvor: eKapija Utorak, 20.05.2014. 16:35
Komentari
Podeli

Miladin ŠevarlićMiladin Ševarlić
Prema prvim informacijama, pod vodom je 80 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, a uginulo je više desetina tona životinja.

Sto odsto ranih useva u Srbiji je stradalo. Gotovo petina plodnog pomoravskog tla ne postoji, u Braničevskom okrugu je poplavljeno 30 hiljada hektara. Tu je nestalo 40 tona stoke, samo u Svilajncu na jednoj farmi 2.000 jaganjaca. U Petrovcu na Mlavi 15 hiljada hektara useva je pod vodom. Milionske štete i u voćarstvu, pčelarstvu i ribarstvu, objavio je RTS.

Iz Vlade Republike Srbije obećavaju da će pomoći poljoprivrednicima. Ako bismo da govorimo u brojkama, direktna šteta zbog gubitka ovogodišnjeg roda u poljoprivrednoj proizvodnji može dostići oko pola milijarde evra, izjavio je danas agroekonomista Miladin Ševarlić.

- Ako je tačna procena da je poplavama obuhvaćeno oko 10% ukupne poljoprivredne površine, onda će direktna šteta zbog gubitka ovogodišnjeg roda u poljoprivrednoj proizvodnji iznositi oko pola milijarde evra - rekao je Ševarlić za RTS.

- Ali šteta je daleko veća, jer imamo i druge povezane gubitke, u uništenoj stoci, mehanizaciji, u objektima, a i indirektne gubitke koji će se javiti zbog gubitka moguće proizvodnje koje će se javiti u narednim godinama, tamo gde su uništeni višegodišnji zasadi ili objekti koji neće moći da se privedu funkciji proljoprivredne proizvodnje u relativno kratkom vremenskom periodu - rekao je Ševarlić.

Šta se može uraditi

Prvi korak u sanaciji šteta u poljoprivredi treba da bude redosled postupaka i mera koje treba da naprave nadležni državni organi za sanaciju tog područja, pri čemu veliku ulogu treba da odigraju savetodavci iz oblasti poljoprivrede, kojih je, nažalost, veoma malo, smatra Ševarlić.

- Zbog toga predlažem Ministarstvu poljoprivrede da angažuje nezaposlene agronome, koji su do avgusta 2012. bili asistenti - savetodavci po programu 'Naše znanje za vaše imanje'. Verujem da bi se veliki broj njih odazvao da u statusu volontera pomogne na tim područjima - poručio je Ševarlić.

Miladin ŠevarlićMiladin Ševarlić

On je napomenuo da među njima ima oko 150 stručnjaka za melioraciju, koji mogu da pomognu u sanaciji i drugih problema koji se javljaju ne samo u poljoprivrednoj proizvodnji, nego i u sveukupnom razvoju seoskog područja.

- Poljoprivredne kulture koje nisu bile zahvaćene poplavnim talasima, nisu zagađene jer je tu padala samo kiša, a one površine pod zasadima koje su bile poplavljene, poljopriverdni stručnjaci za zaštitu bilja moraće da analiziraju i procene koje mere treba preduzeti, ako uopšte bude moguće da se revitalizuje proizvodnja, objasnio je Ševarlić.

Stradao stočni fond

Zoran Rajić iz Ministarstva poljoprivrede kaže da su najveću štetu pretrpeli povrtari, rasadnička proizvodnja.

- Pojedini stočari su pretrpeli gubitke koji se mere stotinama hiljada evra - rekao je Rajić.

Nedostaju čamci i kamioni za transport desetina tona uginulih krava, svinja, ovaca, živine. Uprava za veterinu je na terenu, uklanjaju se leševi. Ima li opasnosti od zaraza?

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kaže da je uspostavljena dobra komunikacija u smislu uklanjanja leševa, čišćenja i dezinfekcije terena. Do večeras, sve opštine proceniće pojedinačno štetu. Razmatra se predlog da se otpišu krediti poljoprivrednika, čija je imovina uništena.

Sa prve sednice u Parlamentu od početka poplava, poruka je da će u Srbiji biti hrane. Već reaguju i pomažu Institut za kukuruz i Poljoprivredni kombinat "Dragan Marković". Drugo presejavanje krenuće što pre.

Najviše stradali kukuruz, soja, suncokret, jagode, maline...

Prema podacima Kriznog štaba Privredne komore Srbije (PKS), koji je u stalnom zasedanju i koordinaciji sa Ministarstvom privrede od uvođenja vanredne situacije u poplavama, u agraru najviše su stradale ratarske kulture – kukuruz, soja i suncokret, rane vrste voća - jagode, maline, kupine, kao i sve vrste povrća. Stanje pšenice moguće je proveriti tek narednih dana, kada se smiri vodena stihija.

Deo prerađivačkih kapaciteta, kao i vodoprivredna infrastruktura - kanali i nasipi, pretrpeli su veliku materijalnu štetu.

Biće hrane

Iako su poplave uništile veliki broj useva, snabdevanje tržišta Srbije poljoprivredno – prehrambenim proizvodima, u narednom periodu, biće stabilno, ali se može očekivati smanjenje izvoza, kažu u PKS.

Da ne bi oskudevali u hrani, u Komori smatraju da aktivnosti treba usmeriti na nabavku goriva i obezbeđenje semena kultura koje će se presejavati, kako bi se, u što kraćem roku, sanirale štete.

Bruto domaći proizvod u poljoprivredi iznosi 6,2 mlrd USD i bitno je da štete ne pređu 10 procenata, smatraju u PKS.

Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.