NavMenu

Nemačke firme zadovoljne merama Vlade, ali može i bolje

Izvor: RTS Petak, 16.05.2014. 11:07
Komentari
Podeli

Reformske mere nove Vlade su dobre, ali nisu u potpunosti odgovorile na zahteve stranih privrednika, smatraju u Nemačko-srpskom privrednom udruženju.

- Naša iskustva sa poslovanjem u Srbiji su dvostruka - s jedne strane, veoma smo zadovoljni kvalitetom ljudi i kvalitetom njihovih prozivoda, a s druge strane nismo zadovolji zakonskim okvirima. To bi moglo da se popravi većom transparentnošću i mnogo jasnijim zakonima - kaže Ronald Zeliger, predsednik Udruženja.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da će Srbija morati da menja legislativni okvir kako bi postala zanimljivija stranim investitorima.

U tom smislu, kako je navela, ove godine moraće da se donesu brojni zakoni, među kojima su zakon o radu, privatizaciji, stečaju, zakon o planiranju i izgradnji...

Govoreći o benefitu evropskih integracija, Joksimovićeva je istakla da su jedan od njih upravo direktne strane investicije i da će Evropska unija pomoći Srbiji da osnaži ekonomiju kako bi postala "atraktivna na evropskoj i svetskoj mapi za investiranje".

Ministarka se osvrnula i na značaj poglavlja 23 i 24 i istakla da je u njima sublimirano sve ono što je neophodno za novi poslovni ambijent.

Kako je istakla, ovim poglavljima obuhvaćeno je sve ono što čini vladavinu prava i pravnu državu - ljudska i manjinska prava, slobodni mediji, borba protiv korupcije...

Ambasadori Nemačke i Švajcarske u Srbiji, Hajnc Vilhelm i Žan-Danijel Ruh, ocenili su da nova Vlada Srbije ima jasnu viziju, ali su i upozorili da su nužne promene u pravnom okruženju. Obojica diplomata se slazu da je srbija dobro mesto za investiranje.

- Srbija je atraktivno mesto za investiranje, s disciplinovanom i motivisanom radnom snagom i, 92% nemačkih kompanija koje ovde posluju ponovo bi investirale u Srbiji - ističe Vilhelm.

Nemačka je najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, a u 2013. godini ta razmena je iznosila 2,8 mlrd EUR, što je 11% više nego u 2012.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.