NavMenu

Bankari spremni za subvencionisane kredite privredi - Održan sastanak premijera Vučića sa predstavnicima bankarskog sektora

Izvor: Tanjug/Beta Ponedeljak, 12.05.2014. 16:14
Komentari
Podeli

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bez snažne podrške bankarskog sektora srpskoj privredi nema ni zdrave ekonomije. Vučić je to rekao na sastanku sa predstavnicima 29 banaka u "Palati Srbija", i dodao da ne postoji ništa važnije od razmene ideja.

Vučić je objasnio da je cilj da se vidi na koji način država može da pomogne bankarskom sektoru, a da banke srpsku privredu, posebno privatni sektor, doživljavaju kao uslov svog napretka i stvaranja profita.

Premijer je podsetio da će banke od države dobiti 60 mil EUR kako bi plasirale 1,2 mlrd EUR subvencionisanih kredita za privredu.

On je naglasio da bi voleo da samo deset odsto od tog novca ode u refinansiranje već postojećih kredita.

- Znam koliki će pritisak biti na banke, ali za nas su najbitnija mikro, mala i srednja preduzeća, kako bismo podstakli ovo malo zdravog sektora privrede - rekao je Vučić i podsetio da je samo prošle godine država ubacila u privredu 330 mil EUR kroz subvencionisane kredite.

Izrazivši nadu da će banke sprečiti da povezane firme "pokupe taj novac", kao što se dešavalo ranije, Vučić je najavio razgovor predstavnika vlade i Narodne banke Srbije o tome šta još centralna banka može da uradi, ali i o referentnoj kamatnoj stopi koja je vezana za fiskalnu konsolidaciju.

Danas je najlakše govoriti samo o onome što je loše i što ne valja, primetio je Vučić i ukazao da je, s druge strane, važno i dobro da se razgovara i vidi šta je moguće učiniti zajedničkim naporima.

Banke u Srbiji su spremne da odobravaju subvencionisane kredite privredi, potvrdili su danas bankari nakon sastanka u Beogradu s premijerom Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić rekao je novinarima da bankarski sektor ima dovoljno likvidnosti da "upumpa" novac u privredu i da je ostalo samo da se dogovore detalji.

- Inicijali predlog je da godišnja kamate na subvencionisane kredite u dinarima budu 5% - kazao je Carić.

On je dodao da je njegov predlog da se odobravaju i subvencionisani krediti u evrima, na koje bi kamata bila tri odsto.

- Krediti u evrima su neophodni izvozno orijentisanoj privredi i izvori kreditnih linija u evrima su mnogo jeftiniji i dugoročniji nego u dinarima - istakao je Carić.

Dodao je da će biti održan još jedan razgovor o subvenicionisanim kreditima s predstavnicima vlade, najverovatnije do petka, 16. maja.

Predsednica Izvršnog odbora banke Intesa Draginja Đurić je kazala da bankari imaju pozitivno mišljenje o vladinoj meri za uvodenje suvencionisanih kredita, ali nisu još utvrđeni konačni uslovi.

- Subvencionisani krediti će pospešiti kreditnu aktivnost u privredi i pomoći realnom sektoru - rekla je Đurić i dodala da je uslov za tu vrstu kredita da država isplati obaveze prema bankama za ranije subvencionisane kredite.

Predsednik Upravnog odbora Societe Generale banke Goran Pitić rekao je da je subvencionisanje kredita privredi pozitivna mera Vlade Srbije, ali da ne sme da bude jedina.

O sastanku Vučića sa predstavnicima stranih kompanija pogledajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.