NavMenu

PKS potpisao Memorandum o saradnji sa Svetskim trgovinskim centrom iz Mumbaia

Izvor: eKapija Utorak, 06.05.2014. 17:27
Komentari
Podeli

Privredna komora Srbije (PKS) i Svetski trgovinski centar Mumbai iz Indije potpisali su Memorandum o dugoročnoj poslovnoj saradnji radi podrške unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje i uspostavljanju čvršćih veza i kontakata indijskih i srpskih privrednika.

Memorandum su, u prisustvu ambasadorke Indije u Beogradu, Narinder Čauhan, potpisali potpredsednica PKS Vidosava Džagić i potpredsednik Svetskog trgovinskog centra Mumbai Someš Batra.

U razgovoru predstavnika PKS i potpredsednika Svetskog trgovinskog centra Mumbai istaknuto je da postoji značajan potencijal za intenzivniju saradnju Srbije i Indije, od industrije, preko zdravstva do nauke, saopšteno je iz Komore.

Infrastruktura, energetika, agrar i prehrambena industrija, IKT sektor, farmacija i biotehnologija, automobilska i namenska industrija, kao i zdravstveni turizam, nose velike mogućnosti za kooperacije, rekla je Džagić.

- Indijske investicije u Srbiji ne odgovaraju ekonomskoj snazi Indije u svetu, i takva situacija treba da se promeni. Srbija može indijskim investitorima ponuditi veliki broj interesantnih projekta koji se mogu realizovati kroz zajednička ulaganja, projekte privatnog i javnog partnerstva, koncesije - istakla je ona.

Potpredsednica PKS je podsetila na povoljan geografski položaj i značajne evropske saobraćajnice koje prolaze kroz našu zemlju - putni i železnički Koridor 10 i reku Dunav, koja je 580 kilometra plovna kroz Srbiju, što je čini atraktivnom za ulaganja.

Džagić je istakla prednosti sporazuma o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, zatim Turskom, EU, kao i zemljama EFTA i CEFTA.

Potpredsednik Svetskog trgovinskog centra Mumbai Someš Batra ukazao je na značaj povezivanja privrednika dve zemlje organizovanjem foruma i bilateralnih sastanaka, što je prvi korak za efikasniju privrednu saradnju.

U septembru će biti održan veliki ekonomski samit na kome će učestvovati 60 delegacija, a biće organizovani i bilateralni sastanci privrednika, rekao je Batra i pozvao predstavnike PKS da sa delegacijom privrednika iz Srbije učestvuju na tom skupu.


Za intenzivniju privrednu saradnju, prema njegovim rečima, značajno bi bilo i otvaranje predstavništva PKS u Mumbaiu.

Kako je istaknuto, pojednostavljenje procedura privrednicima za dobijanje viza doprinelo bi intenzivnijim kontaktima, objavljeno je na sajtu PKS.

Svetski trgovinski centar u Mumbaiu osnovan je sa ciljem promocije i unapređenja indijske trgovine sa svetom, uz podršku Vlade Indije, Vlade države Maharaštra i privatnog sektora.

Član je Asocijacije svetskih trgovinskih centara sa sedištem u Njujorku, koja okuplja 342 Svetska trgovinska centra iz 92 države. Svetski trgovinski centar Mumbai ima važnu ulogu na jačanju međunarodnih odnosa Indije i sveta, kao i integraciji te države u globalnu ekonomiju. Organizuje posete privrednih delegacija, indijskih u inostranstvo i obratno, B2B sastanke, poslovne forume. Ima potpisane sporazume o saradnji sa preko 150 međunarodnih organizacija radi razmene informacija, poslovnih delegacija i učešća na sajmovima i izložbama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.