NavMenu

Upoznajte kruzer "AmaVista" vredan 20 mil EUR - Brodogradilište "Zasavica" pravi još jednu rečnu damu za američku kompaniju "AmaWaterways" (FOTO)

Izvor: eKapija Nedelja, 04.05.2014. 22:54
Komentari
Podeli

Čekići vrednih brodograditelja u Zasavici ponovo imaju posla. Krštena uz bocu šampanjca, kako i dolikuje, lepotica "AmaVista" vredna 20 mil EUR krenula je pre nekoliko dana na dalek put. "eKapija" vam otkriva kako izgleda prvi rečni kruzer napravljen u obnovljenom brodogradilištu nadomak Sremske Mitrovice, koje je od lani pod kapom holandske kompanije "Vahali"!

Luksuzni brod napravljen je za kompaniju "AmaWaterways" iz Sjedinjenih Država, a kako stvari stroje, za Mitrovčane ni ubuduće neće biti zime. Kako za "eKapiju" kažu u kompaniji "Vahali", za američku firmu u brodogradilištu "Zasavica" trenutno prave još jedan ovakav kruzer, a imaju porudžbinu za još dva, u sledećih nekoliko godina.

- Brod je širok 11,5, dugačak 135 metara, a može da primi maksimalno 164 putnika. Namenjen je za plovidbu evropskim rekama. Ima 79 kabina i 3 apartmana - kaže za "eKapiju" Miloš Stefanović iz kompanije "Vahali".

Prvi putnički brod, napravljen u obnovljenom brodogradilištu u Zasavici - Mačvanskoj Mitrovici, porinut je 11. aprila. "AmaVista" je, inače, 5. rečni kruzer koji "Vahali" pravi za kompaniju "AmaWaterways".

"Vahali" osim rečnih kruzera, izrađuje i sve vrste plovila od metala, prvenstveno za rečni i priobalni saobraćaj – tankere, barže, gurače, specijalna plovila za iskopavanje i čišćenje dna, jahte itd. U sastavu brodogradilišta je i posebno odeljenje za remont brodova.

Ova kompanija je iz Holandije, pre skoro deset godina, gotovo celu proizvodnju preselila na Savu. Danas, pod kapom "Vahali" posluju tri brodogradilišta, a glavno je ono u Beogradu. Osnovano 2005, u poslednjih šest godina je primarno za celu firmu. Zatim, tu je i brodogradilište u holandskom gradu Gentu, otvoreno daleke 1923, koje se danas uglavnom bavi opremanjem i unutrašnjim radovima na brodovima koji dolaze iz Beograda.

Na kraju, tu je i bivše državno brodogradilište - "Sava" (koje sada posluje kao "Zasavica"), a koje je kompanija "Vahali" kupila prošle godine. Posle devetogodišnjeg stečaja i šest neuspešnih prodaja, nekada zapušten i prepušten virovima propadanja, pogon u Mitrovici sada ponovo vredno radi. No, "Zasavica" se tek sprema za osvajanje pučine. Renoviranje i izgradnja dodatnih objekata su još u toku, a ovo brodogradilište će tek na leto krenuti punom parom, kažu u toj kompaniji.

Brodograditelji u "Zasavici"Brodograditelji u "Zasavici"

Zahvaljujući blagoj zimi, građevinci su mogli da zasuču rukave, pa su hale tokom prethodnih meseci zablistale. Krajem marta, u Zasavici je ponovo otvoreno i odeljenje za sečenje, sa dva "plazma sekača", za različite sekcije brodova. Od početka aprila, u "Vahali" brodogradilištu u funkciji je najnoviji poljski "peiner" kran, a ovaj 200 tona težak džin može da ponese 60 tona opterećenja.

- Planiramo da brodogradilište "Zasavica" postane jedno od najvažnijih u regionu i očekujemo da od juna 2014. bude potpuno u funkciji - kažu u holandskoj kompaniji za "eKapiju".

"Vahali" u našoj zemlji zapošljava 350 ljudi, a kako uvek podsećaju, od kako su 2005. stigli u Srbiju, pa sve do sada - od države nisu uzeli ni dinar subvencija.

"Krštenju" broda "AmaVista", koji najavljuje lepe dane nekada otpisanog brodogradilišta, uz čelnike kompanije "Vahali" prisustvovali su i predstavnici Grada Sremske Mitrovice, "AmaWaterways"-a, "Willemsen enetrijera", kao i mnogobrojni novinari iz Holandije i Srbije.

M.S.

Fotogalerija
Luksuzni kruzer
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.