NavMenu

Vanredno stanje u 11 opština, opasnost od novih poplava

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 21.04.2014. 08:41
Komentari
Podeli


Zbog poplava u Srbiji vanredna situacija je proglašena u 11 opština, a postoji mogućnost da, i pored predstojećeg smirenja, vodostaj na jugoistoku zemlje ponovo poraste od 26. i 27. aprila usled padavina i topljenja snega na Kopaoniku, rečeno je danas na vanrednoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić naveo je da vanredno stanje proglašeno u 11 opština u Republici i to u u opštinama Lučani, Požega, Kuršumlija, Prokuplje, Zaječar, Medveđa, Lebane, Doljevac, Gadžin Han, Trgovište i Žitorađa.

- Nijedan ljudski život, na sreću, nije izgubljen. Evakuisano je 440 lica, na više različitih teritorija - rekao je Marić na sednici Štaba i precizirao da je na teritoriji opštine Prokuplje evakuisano 120 lica, a u opštini Kuršumlija oko stotinu Roma, kojima je obezbeđen smeštaj.

U Zaječaru, u opštini Boljevac, evakuisano je desetak lica, u Užicu 15, Arilju pet, grad Niš - opština Doljevac evakuisano je ukupno 60 lica, u Aleksincu dvoje, dok je u Kruševcu evakuisano 50 dece koja su se nalazila na Jastrepcu u planinarskom domu i bezbedno su vraćena kućama, naveo je Marić.

Na sednici Štaba otvorenoj za javnost, Marić je rekao da su svi regionalni štabovi na vreme, još 11. aprila, bili upozoreni o pogoršanju hidrometeorološke situacije u zemlji i danonoćno je bilo angažovano oko 100 pripadnika Vojske Srbije, Žandarmerije i Sektora za vanredne situacije MUP-a .

Ova situacija za izlivanjem rečnih korita mogla se izbeći da su kanali i rečna korita čišćeni na vreme, umesto što je u njih bačena velika količina otpada i koji su poplave nosile, ocenio je Marić.

On je kritikovao i neažurnost pojedinih opštinskih štabova za vanredne situacije, čiju su se članovi sastajali tek kada je voda počela da ulazi građanima u dvorišta i kuće, i predočio da je potrebno njihovo permanentno zasedanje i upoznavanje republičkog Štaba za vanredne situacije sa stvarnim potrebama na terenu, u ljudstvu i mehanizaciji.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Vladan Kocić najavio da se u ponedeljak i utorak, 21. i 22. aprila, očekuje smanjenje padavina u Srbiji, ali je jedini problem snežni pokrivač na Kopaoniku čija je debljina jutros iznosila 41 centimetar, ali se očekuje njegovo topljenje u naredna dva do tri dana.

Topljenje snega moglo bi da utiče na rast vodostaja u gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave, Toplice i Veternice i to do 23. aprila, kada se očekuje smirivanje hidrološke situacije, ocenio je Kocić i nagovestio da bi manji rast vodostaja na slivu Južne i Zapadne Morave i Timoka mogao da se dogodi 26. i 27. aprila, zbog većih padavina.

Od srede i četvrtka, 23. i 24. aprila, očekuju se nove padavine, reda veličine oko 25 milimetara po metru kvadratnom, u centralnim i južnim delovima Republike, a u Timočkoj krajini i do 30 milimetara, najavio je Kocić.

Prema njegovim rečima, od nedelje, 27. aprila, ponovo se očekuju veće količine padavina, mahom pljuskovi, ali mestimično, tako da je teško prognozirati konkretne lokacije gde će se to desiti.

U periodu od 14. aprila do danas RHMZ je imao uspešnost vremenske prognoze preko 90%, što je iznad svetskog proseka, rekao je Kocić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.