NavMenu

Naučna baza, privredni bum - Izgradnja novog objekta Naučno-tehnološkog parka Novi Sad vrednog 13 mil EUR kreće u septembru 2014.

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.04.2014. 14:19
Komentari
Podeli
Budući izgled objekta NTP na uglu Fruškogorske i Ilije ĐuričićaBudući izgled objekta NTP na uglu Fruškogorske i Ilije Đuričića
Novosadski Naučno-tehnološki park raste sigurnim tempom. Fakultet tehničkih nauka (FTN), poznat po vrsnim stručnjacima, predstavio je pre nekoliko dana projekat nove poslovne zgrade, koja bi trebalo da bude izgrađena u roku od dve godine. Inženjeri stasali u vojvođanskoj prestonici dobiće tako pistu za svoje ideje, još jednog saveznika na putu od knjige do uspešnog biznisa.

Na uglu Fruškogorske i Ulice Ilije Đuričića, na mestu starog neuslovnog objekta TMD-a (nekadašnje Tvornice mašinskih delova) i montažnog objekta (kontejnera), nići će moderan objekat od oko 26.000 kvadrata. Zgrada će imati suteren, prizemlje, tri sprata i potkrovlje.

Prodekan za investicije i saradnju sa privredom Fakulteta tehničkih nauka, Srđan Kolaković, predstavio je za "eKapiju" detalje ovog projekta.

- U jednom delu biće smeštene nastavno-naučne laboratorije Fakulteta tehničkih nauka, prevashodno dva Departmana iz oblasti elektrotehnike i računarstva. Za njih je predviđena jedna trećina objekta, a ostatak će biti namenjen kompanijama članicama Naučno-tehnološkog parka (NTP), pretežno iz oblasti IT-a. Uslov za ulazak u NTP je da su preduzeća iz oblasti visokih tehnologija, kao i da jedan deo svog prihoda (oko 8%) investiraju u istraživanje i razvoj – objašnjava Kolaković.

Svi projekti su završeni, komunalni izdaci su plaćeni, građevinska dozvola je izdata. Sada sledi odabir izvođača radova, a paralelno sa tim, Fakultet tehničkih nauka priprema se za rušenje starog objekta TMD-a, pojašnjava naš sagovornik.

- U toku su aktivnosti u vezi sa sprovođenjem javne nabavke i odabirom najpovoljnije kompanije. S obzirom na to da se izgradnja finansira iz sredstava Evropske investicione banke, mora se sprovesti međunarodni tender, koji predviđa malo dužu proceduru od standardne. Očekuje se da bi proces javne nabavke mogao biti završen u julu, kako bi gradnja, prema našim predviđanjima, mogla da počne u septembru – kaže za naš portal prodekan Kolaković.

Kao što se i očekuje od objekta koji je deo Naučno-tehnološkog parka, projektom je predviđeno da se u izgradnji korste najsavremenija rešenja, kako u oblasti građevinskog materijala, tako i u pogledu energetske efikasnosti, klimatizacije, grejanja i upravljanja celokupnim sistemima u zgradi. Zanimljivo je i da će na vrhu zgrade biti "zeleni krov", kao i šetalište. Ukupna površina ovog objekta, sa garažnim prostorom, iznosiće 29.134 m2.

Baza nauke i privrede

Misija novosadske "naučne baze" jeste da naučnicima zaposlenim na Univerzitetu u Novom Sadu omogući da rezultate istraživanja pretoče u proizvode, usluge, procese ili softver koji će naći svoje mesto na tržištu.

U prvoj fazi gradnje NTP Novi Sad završena je Laboratorija za građevinarstvoU prvoj fazi gradnje NTP Novi Sad završena je Laboratorija za građevinarstvo
- Osim toga, Naučno-tehnološki park bi trebalo da omogući veću vidljivost Univerziteta i fakulteta u domaćem i međunarodnom privrednom i istraživačkom okruženju, kao i da pomogne preduzetnicima koji započinju novi biznis (startapovima) u oblasti visokih tehnologija – kaže naš sagovornik.

- Zatim, ideja je da se što većem broju najboljih studenata omogući da nakon završetka studija nađu posao u oblasti istraživanja i razvoja u Novom Sadu, umesto u inostranstvu. Naravno, i da doktorske studije povežu sa praktičnim istraživačko-razvojnim aktivnostima - dodaje Kolaković.

Novi objekat FTN-a predstavlja drugu fazu projekta novosadskog Naučno-tehnološkog parka.

Ugovor o finansiranju NTP Novi Sad zaključen je u septembru 2010. godine. Po tom dokumentu, za realizaciju projekta Evropska investiciona banka daje 11 mil EUR, dok FTN treba da izdvoji 4 mil EUR.

- Do sada je za prvu fazu NTP-a (Zgrada laboratorije Departmana za građevinarstvo i geodeziju) i izradu tehničke dokumentacije, potrošeno ukupno oko 2 mil EUR, tako da je za drugu fazu ostalo na raspolaganju oko 13 mil EUR. Taj novac trebalo bi da bude dovoljan da se za celokupan novi objekat završe grubi građevinski radovi, i da se za oko 10.000 m2 (gde bi se nalazile laboratorije Fakulteta tehničkih nauka) završe i svi potrebni zanatski radovi – kaže Kolaković.

Spremno 13 mil EUR za novi objekatSpremno 13 mil EUR za novi objekat
U preostalom delu, gde će biti smeštene članice Naučno-tehnološkog parka, biće završena takozvana "siva obrada", a firmama će biti omogućeno da, shodno svojim potrebama, prostor privedu konačnoj nameni, dodaje sagovornik "eKapije".

Fakultet tehničkih nauka već u ovom trenutku ima više od 70 firmi, koje su osnovali nastavnici ili saradnici. Neke od njih su nosioci razvoja privrede iz oblasti IT tehnologija, ne samo u Novom Sadu, već i čitavoj jugoistočnoj Evropi. Izgradnja novog objekta omogućiće centralizaciju rada tih firmi i njihovu zajedničku saradnju, ali i osnivanje novih preduzeća. Planirano je da u novoj zgradi posao nađe oko 2.000 mladih stručnjaka, prevashodno iz oblasti IT-a.

Kad naučnici savetuju privrednike


Otvaranje akadamske i naučne zajednice ka tržištu predstavlja prvi korak ka povezivanju sa privredom, a implementacija inovativnih projekata u proizvodnji jedan je od ključnih elemenata za izlazak zemlje iz krize. O raznovrsnim novostima na ovom polju, "eKapija" je nedavno pisala.

M.S.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.