NavMenu

Renoviran sportski deo bolnice Čigota

Izvor: Danas Utorak, 01.04.2014. 09:16
Komentari
Podeli

IlustracijaIlustracija
Zahvaljujući projektu Razvoj i promocija zdravstvenog turizma u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Srbije, u Specijalnoj bolnici Čigota renovirana je i savremenim spravama opremljena teretana.

Iako je prilagođena korisnicima programa Čigota, koji je namenjen za zdravo mršavljenje odraslih, kao i programa Čigotica, osmišljenog za mršavljenje dece, teretanu mogu da koriste i učesnici drugih zdravstvenih programa te ustanove.

Uz finansijsku podršku EU u toku je realizacija projekta nazvanog Cross Spa, čiji je cilj podsticanje razvoja zdravstvenog turizma u Zlatiborskom okrugu i sarajevskoj makroregiji, kao i osmišljavanje novih i zajedničkih turističkih proizvoda u pregokraničnom području. Projekat realizuju Regionalna razvojna agencija Zlatibor i Turistička organizacija regije Zapadna Srbija iz Užica sa Fondacijom za lokalnu demokratiju iz Sarajeva i Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA.

Specijalna bolnica Čigota, koja ove godine obeležava 50 godina rada, nije slučajno odabrana za učesnika u projektu. Pre dve i po decenije osmislila je prvi dijetetsko-rekreativni program na Balkanu pod nazivom Čigota, koji je koristilo oko 40.000 gojaznih odraslih osoba, a program Čigotica obuhvatio je više od 3.000 gojazne dece.

Zahvalivši se na doniranoj opremi, čija je vrednost oko 30.000 EUR, dr Aleksandar Simić, v.d. direktora Specijalne bolnice Čigota, istakao je da će renovirana teretana značajno poboljšati kvalitet postojećih, ali će doprineti i osnivanju novih zdravstvenih programa.

- Pokrenućemo nove programe kao što su individualne vežbe za pojedine korisnike, kao i za starije od 60 godina - najavio je dr Simić i dodao da će teretanu komercijalno moći da koriste i sportske ekipe, stanovnici Zlatibora i drugi.

Amra Hodžić, predstavnica Fondacije za lokalnu demokratiju Sarajevo, navela je da je cilj bio da se bogato iskustvo Čigote primeni u Bosni i Hercegovini, ali da to ne bi bilo moguće bez finansijske podrške EU.

- Taj program ponudili smo Banji Akvaterm u Olovu, u kojoj će za desetak dana biti otvoren kabinet za mršavljenje - najavila je Amra Hodžić, istakvaši da su projektom u Bosni i Hercegovini, osim banje u Olovu, obuhvaćene banje Reumal u Fojnici i Terme na Ilidži, a u Srbiji - Specijalna bolnica Čigota i Pribojska banja, te da se nada da će dobra saradnja biti nastavljena kako bi se poboljšala ponuda zdravstvenog turizma u pograničnom području.

Istakavši da projekat predstavlja i dobar primer saradnje referentnih regionalnih institucija, kao što su Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Turistička organizacija Zapadne Srbije i bolnica Čigota, Snežana Milosavljević, predstavnica RRA Zlatibor, navela je da bi to trebalo da bude početak njihovog strateškog partnerstva u projektima sa kojima bi trebalo konkurisati za sredstva iz fondova EU, dok je Miroslav Rađen, direktor Turističke regije Zapadna Srbija, naveo da će ta organizacija promovisati ponudu zdravstvenog turizma.

Saradnja

Kao jednu od dragocenosti projekta, Ljiljana Čerović, direktorka Turističke organizacije Srbije, istakla je saradnju dveju država, njihovih institucija i turističkih organizacija, kao i drugih koji su značajni za formiranje novog turističkog proizvoda, poručivši da je multikulturalnost važna odrednica turizma.

- Potrebno je da se povezujemo i da sarađujemo, jer ćemo biti u prilici da probleme lakše rešavamo - navela je ona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.