NavMenu

Srbija na korak od korišćenja sredstava EU za poljoprivredu - U prvoj fazi 11 mil EUR godišnje

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 24.03.2014. 16:00
Komentari
Podeli
Srbija se nalazi na korak od otvaranja mogućnosti da koristi sredstva EU namenjena poljoprivredi i ruralnom razvoju, koja u prvoj fazi iznose 11 mil EUR godišnje, rekla je danas šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević.

Miščević je objasnila da je Srbija na korak od dostizanja akreditacije za korišćenje sredstava koja su direktno namenjena za pomoć i podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji.

- Prva faza je tek priprema, a kasnije je obim sredstava mnogo veći i značajniji - rekla je Miščević novinarima uoči početka konferencije "Agrarna politika Srbije" u organizaciji NIN-a.

Ona je navela i da bi Uprava za agrarna plaćanja trebalo da bude osnovana odmah nakon formiranja nove Vlade, navodeći da je organizaciono mnogo jednostavnije da ona bude u Beogradu.

- Sledeći korak je da se u Upravi zaposli dovoljan broj ljudi da bi mogli da urade posao. To podrazumeva i dodatne investicije, a prema procenama Ministarstva poljoprivrede potrebno je 1,6 mil EUR - rekla je Miščević i dodala da je to velika investicija, ali da su sredtstva za pomoć poljoprivredi već obezbeđena.

Ona je rekla i da na skriningu u oblasti poljoprivrede nije bilo mnogo reči o promeni Uredbe o nivou alfatoksina u mleku, i naglasila da je to jedna od stvari koje će Srbija morati da uskladi sa standardima EU. Na skrinigu su razgovarali o standardima bezbednosti hrane koji su, kako je rekla, mnogobrojni i zahtevaju dosta investicija, referentne laboratorije i kontrolu svega što je dogovoreno u standardima EU.

Razgovaralo se, kako je dodala, i o pitanju organizacije zajedničkog tržišta poljoprivednih proizvoda.

Pričalo se i o zaštiti domaćih brendova, jer prema njenim rečima, naše građane posebno zanima kako da zaštite svoje proizvode kada uđemo u EU. Miščević je poručila da u okviru pregovora, u razgovorima o poljoprivredi, ne počinjemo od nule.

- Počinjemo sa Strategijom razvoja koju je Ministarstvo poljoprivrede nedavno predstavilo. O ovoj temi razgovaraćemo uz konsultaciju sa ljudima iz struke - zaključila je Mišćević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.